25.10.2019

Uključi svetleće morske bakterije

Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch

Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch

Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije

Dok je tokom 2013. godine Sandra Rej bila na studijama industrijskog dizajna, odgledala je emisiju o organizmima koji žive na velikim morskim dubinama i koji na jednom od najmračnijih mesta na planeti proizvode sopstveno svetlo. Lignje, meduze, ribe i planktoni koriste bioluminiscenciju za komunikaciju, kamuflažu, kao i za lov. To je podvodni lajt-šou koji mali broj ljudi ima prilike da vidi.

U to vreme je radila na svojoj master diplomi u Strate školi za dizajn (Strate École de Design) u Sevru u Francuskoj i želela je da se prijavi na školsko takmičenje iz biotehnologije.

Osvetljenje troši ogromnu količinu električne energije (neke procene su da je to 19% globalno utrošene električne energije), a raste i svest o tome koja je cena svetlosnog zagađenja. Rej se zapitala, zašto ne bismo mogli da napravimo prirodno, čisto svetlo na isti način na koji to rade ovi organizmi i da se pri tome pozabavimo ovim problemima.

Njeno učešće na takmičenju i razvijanje ideje o prirodnom svetlu je rezultiralo osvajanjem prve nagrade i započelo njeno putovanje koje je dovelo do stvaranja kompanije Glowee, start-ap kompanije koja u ovom trenutku ima 17 zaposlenih, većinom naučnika i naučnica koji rade na istraživanjima i razvoju. Kompanija ima skoro 3 miliona evra kapitala koji su obezbedili entuzijastični investitori, kao i mnoštvo nagrada i drugih oblika spoljašnje podrške.

Takođe, ova kompanija je jedan od pređašnjih pobednika godišnjeg Turnira socijalnih inovacija, koji organizuje Institut Evropske investicione banke. Turnir prepoznaje i podržava evropske socijalne preduzetnike/ce sa ciljem ostvarivanja društvenog, etičkog ili ekološkog uticaja.

Ovo nije naučna fantastika

„U okeanu, bioluminiscencija nije nešto čudno“, kaže Rej, koja je pre četiri godine pokrenula Glowee. „Osamdeset posto organizama koji žive u moru stvara sopstveno svetlo, ili kroz svoj DNK ili u simbiozi sa bakterijama.“

Bioluminiscencija se definiše kao stvaranje svetlosti od strane živog organizma. Najviše je zastupljena kod organizama koji žive u moru, ali se može naći i na kopnu kod svitaca i nekih vrsta crva.

U proizvodnji lampi, Glowee koristi bioluminiscenciju koju stvaraju bakterije iz mora, unapređujući ih tako da sijaju jače i duže dok se hrane i razmnožavaju. U slanoj vodi, punoj hranljivih sastojaka, izmenjena bakterija ešerihija koli (e.coli) prirodno blago svetli – slično kao noćno svetlo – dok se hrani i razmnožava.

Trenutno, bioluminiscentno osvetljenje funkcioniše kao akvarijum ili posuda za ribice i može se kontinuirano koristiti u zatvorenim prostorima, dok god se bakterije hrane. Kompanija radi na razvijanju tehnologije koja bi omogućila da se ovakvo osvetljenje koristi napolju i u različite svrhe, na primer, kao ulična rasveta. Cilj kompanije je da stvori sisteme osvetljenja koje opštine mogu da koriste, a koji su čistiji i proizvode manje svetlosnog zagađenja.

Laboratorija koju je Rej osnovala pravi lampe koristeći bioluminiscenciju koju proizvode bakterije iz mora. ©Chris Welsch

Laboratorija koju je Rej osnovala pravi lampe koristeći bioluminiscenciju koju proizvode bakterije iz mora. ©Chris Welsch

Za sada, Glowee proizvodi osvetljenje za različite događaje kao što su korporativni skupovi (njihovi klijenti su LVMH, Adidas i Accor hoteli), a njihov najnoviji proizvod, Glowzen soba, postavlja bioluminiscentnu lampu u središte prostorije za opuštanje. U novembru 2018. godine, avio kompanija Air France je na nedelju dana instalirala Glowzen sobu u svojoj čekaonici za putnike prve klase na aerodromu Šarl de Gol, kako bi im dala šansu da se opuste pre poletanja. U mirnom prostoru, putnici su mogli da utonu u ergonomske stolice uživajući u mekanom, plavo-zelenom svetlu bioluminiscentne lampe u toku vođenog relaksacionog doživljaja.

„Ovaj fenomen je veoma inspirativan. Razmišljate o nečemu što je živo i što dolazi iz prirode“, kaže Rej, tokom intervjua u prostorijama Glowee laboratorije, koja se nalazi u Evriju, predgrađu Pariza.

Redizajniranje svetlosne tehnologije

Mnogo izazova stoji pred kompanijom Glowee pre nego što dostigne svoj cilj, a to je da osvetljava gradove širom sveta.

„Problem je u tome što je bioluminiscentno osvetljenje remetilačka tehnologija“, objašnjava Rej. „Nije inkrementalna. To nije sijalica. Radi se o potpunoj promeni proizvodnog lanca rasvete, od početka do kraja. To znači da ćemo morati puno da radimo na tome da ubedimo energetske kompanije i opštine da je neophodno da se na drugačiji način pristupi ovom pitanju.“

Rej dodaje da drugi izazovi podrazumevaju zakonsku regulativu: „Niko do sada nije pisao zakone koji se odnose na žive svetlosne izvore“, kao i da mora još mnogo da se radi na polju istraživanja i razvoja. Naučnici koji rade u kompaniji Glowee rade na tome da stvore svetlije i otpornije bakterije, kao i bakterije koje mogu da izdrže i visoke i niske temperature.

Na neki način, to što je počela od velike ideje i oskudnog praktičnog iskustva bio je blagoslov za Rej.

„Nisam imala nikakva očekivanja. Ovo je moj prvi posao, tako da svaki dan naučim nešto novo vezano za upravljanje kompanijom, kadrovska pitanja, biotehnologiju. Takođe, ja i dalje ne znam gde ćemo biti za dve ili tri godine, ali upravo to je ono što je uzbudljivo“, kaže Rej.

„Jedno je sigurno, bioluminescencija je za mene podjednako lepa i neverovatna svaki put kada je vidim, a vidim je svaki dan.“

Autor teksta i fotografija: Kris Velš (Chris Welsch)

Tekst „Uključi svetleće morske bakterije” izvorno je objavljen ovde: Turn on the glowing sea bacteria. Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije prenosi ovaj prilog uz ljubaznu dozvolu EIB Instituta.

***

Još od 2012. godine, socijalni preduzetnici iz različitih delova Evrope svake godine se takmiče na Turniru socijalnih inovacija, usmeravajući svoje napore i kreativne umove u pravcu osmišljavanja jedinstvenih rešenja za svakodnevne probleme koji se često previđaju. Učesnici Turnira su do sada pomagali marginalizovanim grupama, stvarali načine da se uštedi energija, gradili zajednice koje osnažuju svoje članove i članice.

Institut Evropske investicione banke (European Investment Bank Institute) nedavno je počeo da objavljuje priloge u kojima preduzetnici obrazlažu svoju motivaciju za pojedine projekte, opisuju svoje nade i težnje i govore o naporima koje su uložili kako bi prevazišli prepreke koje postoje u oblasti socijalnog preduzetništva.

Kroz svoje poduhvate, akteri ovih priča pronašli su način da ostvare pozitivnu promenu u svetu. Pridružite im se i pronađite svoju inspiraciju.

Više uspešnih priča potražite na socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?