18.07.2019

Znak pitanja – Zabavi se

Sanja Denić Autor

Znak pitanja AppU prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz igru”) i na koji način se ovaj digitalni alat može koristiti u nastavi („Znak pitanja – Edukuj se”), odnosno kako da detetu približimo znanje i učenje na njemu prihvatljiviji način. Međutim, aplikacija Znak pitanja se ne mora koristiti samo za učenje.

Tokom izrade Znak pitanja App nisam ni pretpostavila da će deca uzrasta 10-12 godina na nju reagovati sa oduševljenjem. Kako bih proverila da li je aplikacija jednostavna i intuitivna za korišćenje, dala sam je drugaričinom sinu da napravi kviz, naravno bez ikakvog uputstva kako se ona koristi. Bez ikakvog problema je shvatio o čemu se radi, gde unosi tekst, gde unosi zvuk, kako se unose slike… I kada je izradio prvo pitanje svog prvog kviza pitao me je: „Da li mogu da napravim kviz za moga brata?“ Tada sam shvatila da sam uspela u svojoj početnoj ideji, a to je da napravim aplikaciju koja predstavlja digitalnu alatku koja će deci približiti učenje na njima prihvatljiv način – kroz igru. Oduševljenje mog malog stručnog saradnika što će sam moći da napravi kviz pomoću kojeg će nadmudriti svog brata oborilo me je s nogu i dalo mi još veći vetar u leđa, jer sam shvatila da je Znak pitanja App u potpunosti jasna najbitnijoj ciljnoj grupi – deci. Ovi mali digitalni urođenici su me bez i jedne reči razumeli, a odraslima ćemo dati malo vremena da nas stignu 😉

Moji mali stručni saradnici su mi pomogli da se naprave klipovi o načinima korišćenja Znak pitanja App.

Klip koji prikazuje kako dete sa lakoćom pravi kviz kako bi se igrao sa svojim bratom i pri tome objašnjava kako se aplikacija Znak pitanja koristi možete pogledati ovde:

 

Klip koji prikazuje kako se lako igraju kvizovi napravljeni pomoću aplikacije Znak pitanja možete pogledati ovde:

 

Dalji razvoj i usavršavanje Znak pitanja App je u planu, mnogo toga treba da se završi i dopuni, ali prvi glas u daljem razvoju Znak pitanja App biće kritika dece. Do sada su postavili zanimljiva pitanja u čijem smeru će ići dalje unapređenje aplikacije:

  • „Kako mogu kviz da pošaljem mom drugu?“ – dakle moram da dodam SHARE opciju,
  • „Kako sam prošao, koliko tačnih odgovora imam?“ – neophodno je da postoji opcija nagrađivanja i neki vid statistike na kraju kviza,
  • „A koje kvizove si ti napravila?“ – moram pronaći način da kao autor aplikacije delim svoje kvizove sa korisnicima aplikacije…

Rad na Znak pitanja App nastavljam, moji mali stručni saradnici uče, igraju se i zabavljaju pomoću aplikacije, a na vama je da nam se pridružite!

Aplikaciju Znak Pitanja možete preuzeti i za Android i za IOS operativni sistem.

A možete nam i reći šta mislite o aplikaciji ili postaviti pitanje vezano za njen rad na našoj Facebook stranici Napravi kviz i zabavi se!

Sanja Denić

Sanja Denić

Sanja Denić, dipl. defektolog rehabilitator-somatoped, od 2009. godine je zaposlena u O.Š. “Miodrag Matić”. U svakodnevnom radu sa decom primenjuje IKT kako bi ih osposobila za samostalan rad na kompjuteru i samostalno organizovanje slobodnog vremena. Radila je na izradi idejnog rešenja sajta O.Š. “Miodrag Matić”, član je Gelp tima za izradu Android aplikacije za AAC i koautor knjige “Obrazovanjem do digitalne inkluzije dece sa višestrukim smetnjama u razvoju”.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?