01.11.2017

Nebograd – jedinstven muzički ansambl

Irina Dukić Autor

NebogradMuzički festival Beogradska umetnička nova teritorija (BUNT) nastao je 2013. godine kao izraz revolta i otpora na dešavanja u našoj muzičkoj kulturi, na gašenje koncertnog života u Beogradu, Srbiji. Peti BUNT će, pod sloganom BUNT u gradu, od 1. do 9. novembra stimulisati nastajanje novih dela i novih izvođenja, ali i širiti krug učesnika i publike koja želi da bude deo festivala. Neizostavni deo BUNT-a – sada već tradicionalno – su i mladi muzičari sa autizmom, koji će na koncertu sa horom Dečjeg kulturnog centra izvesti program “Zajedno – Na slovo, na slovo”.

Pred koncert na BUNT-u, razgovarala sam sa Marijom Družijanić, koja je nakon završene Muzičke akademije, Odseka za orgulje, osnovala vokalno-instrumentalni sastav Nebograd.

Sa ansamblom Nebograd, koji čine mladi talentovani muzičari sa autizmom, nastupate u okviru programa festivala BUNT, 4. novembra 2017. Kakav program ste pripremili i da li je on osmišljen posebno za BUNT?

NebogradNastupićemo na koncertu “Zajedno” u saradnji sa kompozitorom Draganom Ilićem Ilketom. Pripremili smo poseban program za sve uzraste. U planu su numere iz serijala legendarnog “Na slovo na slovo”, koji je svakako bio nezaobilazni deo odrastanja mnogih generacija, a posebno su značajne i za našeg saradnika, jer ih je komponovao njegov otac Miodrag Ilić Beli. Zatim ćemo izvesti i pesme napisane za bend “Generacija 5”, kao i neke od kasnijih radova kompozitora.

I prethodnih godina ste sarađivali sa festivalom BUNT. Kako ocenjujete reakcije publike?

Ovo je četvrti put da učestvujemo na ovom prestižnom festivalu. Publika reaguje spontano, na kraju svakog prethodnog koncerta svi su bili na nogama. Zaista je neprocenjivo osetiti prepoznavanje kvaliteta i specifičnog emotivnog naboja koji je svojstven za naš Vokalno-instrumentalni sastav Nebograd.

Koliko dugo postoji Vaš ansambl i u kojoj meri se način rada sa tim mladim ljudima razlikuje od Vaših prethodnih muzičkih iskustava?

NebogradVokalno-instrumentalni sastav Nebograd postoji pod tim imenom dve godine, ali je potekao od muzičkih radionica pri Savezu AUTIZAM SRBIJA i drugih aktivnosti vezanih za umetnički rad i angažovanje naših članova. Zahvaljujući njihovom velikom trudu, kao i brojnim ljudima koji su ih podržavali, počevši od roditelja, preko stručnjaka, do institucuja, izgradili smo jedinstven identitet. Rad u vokalno-instrumentalnom ansamblu Nebograd ne razlikuje se puno od drugih angažmana, jer su ovi mladi ljudi tokom godina postali pravi profesionalci, koji uživaju u kontaktu sa publikom i na zaista kreativan način izražavaju svoje sposobnosti, pa je veliko zadovoljstvo nastupati sa njima.

Kakvu vrstu podrške dobija Nebograd i gde sve delujete, kojom dinamikom i gde organizujete probe i nastupe?

Probe održavamo u inspirativnim prostorijama Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, čiji su nam zaposleni velika podrška. Do sada smo nastupali na mnogim manifestacijama i sa zadovoljstvom se odazivamo na pozive za gostovanja, kojih uopšte ne manjka. Uvek se naročito radujemo Novogodišnjem nastupu u Sava Centru, a učestvovali smo i na Danima evropske baštine, ali BUNT festival ističemo kao naročito iskustvo, jer smo baš tu imali prilike da nastupamo rame uz rame sa mnogim svojim uzorima.

Kako se mladi muzičari sa autizmom izražavaju kroz muziku? Kakvu vrstu promena u njihovim životima ste primetili, pod uticajem muzike?

NebogradKao i svi mladi ljudi, na početku karijere, susreću se sa mnogim izazovima. Budući da je muzika umetnost čije izvođenje zahteva potpunu koncentraciju u određenom trenutku, kao i visok stepen zajedničkog učestvovanja u realizaciji, pripremanje programa i nastupanje podstiču razvoj ovih osobina. Ipak, način interpretacije, svojstven našem sastavu mora da se iskusi uživo!

Nastupe i aktivnosti ansambla Nebograd možete da pratite na njihovoj Facebook stranici, dok se o programu muzičkog festivala BUNT možete informisati na sajtu bunt.rs i na Facebook stranici.

Irina Dukić

Irina Dukić

Irina Dukić je zaljubljenik u umetnost i kulturu. Veruje da muzika čini čuda, pa je, nakon više od decenije pevanja u horu, postala novinar koji uređuje radijske priloge o klasičnoj muzici. Misli da svet počiva na pojedincima, čvrsto motivisanim da doprinesu pozitivnim promenama u društvu. U cilju tih promena, veoma se interesuje za istraživanje u kojoj meri je kultura svima dostupna. Pored muzike, bavi se i kreativnim pisanjem. Od 2014. godine je Ivanova mama.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?