28.09.2017

Neobična pustolovina u svet biznisa

Piše: Katarina Veljković, nastavnica programiranja i matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Sa učeničkim preduzetništvom upoznala sam se u Kragujevcu prošle godine tokom trodnevne obuke organizacije Dostignuća mladih. Odlični predavači i dobro organizovana obuka su me inspirisali na razmišljanje o pokretanju svoje prve učeničke kompanije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Kompanija LegoBats na regionalnom takmičenju

Kompanija LegoBats na regionalnom takmičenju

Impresije i razmišljanja posle obuke podelila sam sa svojim učenicima. Učenike četvrtog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja uključila sam u takmičenje Poslovni izazov i tada je učenica Sara Živković obezbedila plasman na Poslovni izazov zapadnog Balkana – takmičenje koje povezuje učenike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Baš u to vreme kada je Sara učestvovala na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana, moje dve učeničke kompanije, LegoBats i LegoBuzz učestvovale su na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Kragujevcu.

LegoBats je učenička kompanija koja se bavila razvojem i proizvodnjom uređaja za slepe i slabovide osobe, radi njihovog lakšeg kretanja u okolini. Korišćenjem informacione tehnologije, kompanija je želela da pomogne osobama sa oštećenim vidom da se kreću samostalno bez upotrebe uobičajenih pomagala (štapa, dresiranih životinja).

Kompanija LegoBuzz na nacionalnom takmičenju

Kompanija LegoBuzz na nacionalnom takmičenju

Kompanija LegoBuzz bavila se razvojem i proizvodnjom ramova za košnice, koji korišćenjem informacione tehnologije svaku košnicu pretvaraju u Smart Bee Box košnicu. Ova košnica ima ulogu da obaveštava pčelara o trenutnom stanju njegove pčelinje zajednice, odnosno putem različitih senzora skuplja podatke i preko interneta ih šalje pčelaru.

Inovativnom i kvalitetnom biznis idejom, kompanija LegoBuzz je uspela da osvoji treće mesto i kvalifikuje se na Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija koje je održano u Beogradu u maju 2017. godine.

Na Nacionalnom takmičenju učestvovalo je 20 srednjoškolskih timova iz Vršca, Šida, Sombora, Sremske Mitrovice, Niša, Leskovca, Vlasotinca, Beograda, Prijepolja, Lučana, Arilja, Guče i Kragujevca, gde su predstavljeni najrazličitiji proizvodi: od pametne košnice, modlica za kolače, biorazgradivih saksija, organskih preparata za negu kože, do sistema za navodnjavanje.

Prvog dana takmičenja, u tržnom centru Delta City, učeničke kompanije su izložile svoje proizvode članovima žirija, koji su ocenjivali veštine i jedinstvenost ponude svake kompanije.

Kompanija LegoBuzz proglašena za najbolju učeničku kompaniju u 2017. godini

Kompanija LegoBuzz proglašena za najbolju učeničku kompaniju u 2017. godini

Sledećeg dana u prostoru Dorćol Placa, sve kompanije su se predstavile publici i žiriju prezentujući izveštaje svojih kompanija, uz detaljnije objašnjenje proizvoda i biznis plana.

Nakon zanimljivih prezentacija usledila je ceremonija dodele nagrada za najboljeg  nastavnika-mentora, poslovnog volontera i najbolju učeničku kompaniju.

Učenička kompanija LegoBuzz osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju, i u julu je predstavljala Srbiju na Evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Briselu. Osim toga, Jovana Mališić je proglašena za jednu od deset najboljih mladih lidera u ovoj godini.

Naš put u središte Evrope

Uspeh kompanije LegoBuzz je jedinstven jer je to ekipa sastavljena od nadarenih učenika prvog razreda računarske gimnazije Jovane Mališić (Isi), Jane Marković (Isi), Nemanje Milovanovića (Isi) i Milice Tomić (Isi), koji nikada do sada nisu imali prilike da se sretnu sa biznis planovima, načinom razvoja, izrade i prezentacije proizvoda.

Najbolje učeničke kompanije iz Srbije na prijemu povodom Dana nezavisnosti, u rezidenciji kod američkog ambasadora, jul 2017. godine

Najbolje učeničke kompanije iz Srbije na prijemu povodom Dana nezavisnosti, u rezidenciji kod američkog ambasadora, jul 2017. godine

Posebna čast učenicima kompanije LegoBuzz i meni ukazana je pozivom američkog ambasadora Kajla Skota da budemo gosti na prijemu u Američkoj ambasadi u Beogradu povodom proslave Dana nezavisnosti.

Ideja o razvoju i proizvodnji pametnih ramova za košnice rodila se tokom takmičenja First Lego League. Tema tog takmičenja bila je savezništvo između ljudi i životinja. Nakon višemesečnog istraživanja, učenici su se odlučili za pčele. Tim je samostalno razvio ideju koju je uz veoma jake argumente izneo i odbranio preda mnom.

Izgradnja prototipa je mogla da počne. Uz nihov rad, moju pomoć i pomoć stručnjaka iz oblasti elektronike i programiranja, ram je postao stvarnost. Radio je sve, prikazivao temperaturu i vlažnost, snimao zvuk i video.

Inovativna učenička ideja, timski rad, želja za jedinstvenim, savremenim i ekološkim prozvodom, bile su naše najjače strane. To nam je bila zvezda vodilja tokom priprema za evropsko takmičenje u Briselu. Želja celog tima bila je da na što bolji način predstavimo Srbiju, ali i naš grad i školu.

Odlazak na takmičenje je omogućila organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz pomoć Ministarstva privrede i njenih partnera.

Najbolja učenička kompanija Srbije 2016/2017. na evropskom takmičenju u Briselu, jul 2017.

Najbolja učenička kompanija Srbije 2016/2017. na evropskom takmičenju u Briselu, jul 2017.

U Briselu je učestvovalo 36 ekipa iz cele Evrope. Moj tim je krenuo u Brisel sa idejom da stekne što više novih prijatelja i predstavi našu zemlju u što boljem svetlu. To im je pošlo za rukom. Družili su se sa timovima iz Poljske, Nemačke, Italije, Letonije, i neobične male zemlje po imenu Isle of Man.

U svim delovima takmičenja, od prezentacije, intervjua do sajamskog dela, predstavili su se kao iskusni preduzetnici. Sa lakoćom su obavljali razgovore sa žirijem i svim zaiteresovanima. Pokazali su veliku zrelost, sigurnost i znanje prilikom predstavljanja svog proizvoda.

Predstavljanje kompanija, kao i intervjui, održani su u prelepom hotelu Crown Plaza. Drugom danu takmičenja na trgu Place Rogier prisustvovao je i kralj Filip od Belgije, koji je ukazao svima nama iz Srbije veliku čast uputivši poziv našoj Jovani da učestvuje na okruglom stolu sa još desetoro mladih iz drugih evropskih zemalja.

Tokom razgovora Jovana je predstavila svoju kompaniju i zemlju iz koje dolazi na najbolji način. Učešće na evropskom takmičenju krunisano je proglašenjem Jovane Mališić jednom od 10 najboljih mladih lidera Evrope.

Posmatrajući kompanije iz drugih evropskih zemalja, stekla sam utisak da su naši učenici inovativniji i komunikativniji. Međutim, naš nedostatak je što ne razumemo načine kako se realizuje, tačnije finalizira poslovna ideja. Uz rame smo, pa čak i ispred njih, kada se posmatraju ideje, ali smo iza njih kada ideju treba da dovedemo do finalne faze u kojoj proizvod sam sebe isplaćuje. To je ona faza u kojoj kompanija počinje samostalno da zarađuje. Mislim da ćemo još dugo vremena imati problem oko finalizacije biznis plana.

Znam, reći ćete: kompanije iz Evrope su u prednosti, jer o biznisu uče u nižim razredima, međutim, nije sve u školstvu – ima nešto i u okruženju u kom rastu ovi mladi preduzetnici.

Najbolja učenička kompanija Srbije 2016/2017. na evropskom takmičenju u Briselu – sajamsko predstavljanje, jul 2017.

Najbolja učenička kompanija Srbije 2016/2017. na evropskom takmičenju u Briselu – sajamsko predstavljanje, jul 2017.

Kompanija LegoBuzz je završila svoje ovogodišnje putovanje u svetu preduzetništva. Sve što su postigli u ovoj godini jesu rezultati njihovog znanja i želje da pokušaju nešto novo, nešto sa čim se nisu sretali u svom dosadašnjem školovanju. Prvi put su izašli iz okvira školskih zidova, gde se sve svodi na učenje činjenica i borbu za samog sebe. Da, važno je i to, ali radeći u timu, razvijaju veštine koje jačaju njih same, sa kojima bivaju bolji, shvataju i razumeju veštine današnjeg biznisa. Spremniji su za izazove koji će ih čekati u budućnosti.

Za njih je ovo bio prvi korak, koji će im biti osnova za njihove dalje uspehe u bilo kom polju koje odaberu.

Proizvod ostaje, kao i želja da neko prepozna vrednost i snagu njihove ideje za unapređivanjem poljoprivredne proizvodnje, naročito na polju pčelarstva.

Raduje me što je moj tim pokazao da je spreman da se bori sa svim izazovima budućnosti, da su spremni da se razvijaju i kao pojedinci i kao članovi tima.

Kao nastavnik, želim da verujem da kroz ovaj i slične programe pripremamo mlade za život koji ih čeka nakon škole, za poslove budućnosti.

Ono što smo svi kao tim naučili, i oni i ja, jeste da verujemo u ono što radimo, jer je to pravi put ka uspehu.

Osećam se kao Nemo u svojoj podmornici Nautilus. Krenula sam na put neobičnih pustolovina u svetu biznisa, uzbudljivom svetu o kojem nisam ni sanjala. Ova pustolovina čini moj posao zanimljivijim i dinamičnijim.

***

Katarina Veljković, nastavnica programiranja i matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnazijiKatarina Veljković je nastavnica programiranja i matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

U svojoj učionici, ali i izvan nje, koristi inovativne metode učenja uz primenu savremene informacione tehnologije, pomoću kojih učenike motiviše i podstiče njihovu kreativnost u cilju rešavanja najrazličitijih problema iz svakodnevnog života.

Sve što radi sa svojim učenicima za nju predstavlja izazov, na koji odgovara podsticanjem, odnosno motivisanjem učenika da u grupi ili u timu, uz kritički stav, pronađu rešenja za najrazličitije probleme.

Dostignuća mladih u Srbiji / Junior Achievement Serbia

Dostignuća mladih u Srbiji / Junior Achievement Serbia

Organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji" (Junior Achievement Serbia) već 10 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže "Junior Achievement Worldwide" koja postoji od 1919. godine. U okviru sprovođenja programa, tokom čitave godine organizuju se takmičenja, sajmovi i konkursi, koji pružaju mogućnost učenicima da kroz praksu neguju preduzetnički duh.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?