27.09.2017

Sad znamo šta su radili prošlog leta

Praktična akademijaTog julskog dana u Nišu, izmereno je 39 stepeni u hladu.

Za razliku od svojih vršnjaka koji su spas od vrućine pronašli na bazenu, moru i mnogobrojnim niškim kafićima, studenti Aleksa, Natalija, Katarina, Dušan, Ivana, Milica, Katarina, Marko i Aleksa su u kampu Kamenički vis, pohađaju Praktičnu akademiju.

 

Šta je Praktična akademija?

„U gradu Nišu ima preko 30.000 studenata. Osnovna zamisao je da se poveća njihova zapošljivost, tako što će im kroz povezivanje sa privredom biti isporučena lokalno primenjiva praktična znanja. Istovremeno, studenti kroz praksu imaju mogućnost da pomognu svom okruženju u kome je šest nerazvijenih opština.

Svi imaju interes: studenti dobijaju znanje i praksu, a privrednici dobiju katalog, logo, ambalažu, predračun za izgradnju, elaborat“, objašnjava Dejan Mitić iz Udruženja za lokalni razvoj Kamenica, koje sprovodi ovu inicijativu.

Kako izgleda praksa?

Praktična akademija„Tokom prvog segmenta, dijagnostičke prakse, studente vodimo u obilazak firmi, pa sa profesorima identifikujemo probleme sa kojima se firme suočavaju, a koje studenati mogu da reše. Sledi faza inkubacije projektnih ideja, u kojoj se studentima obezbeđuje inspirativno okruženje da rade na rešavanju problema. U ovoj fazi učestvuju i profesori i privrednici, ali i stručnjaci. Na kraju, faza implementacije, tokom koje se od privrednika traži povratna informacija, da li to što je isporučeno zadovoljava njihove potrebe.

Model smo razradili kroz projekat ‘Inicijativa za zapošljavanje mladih’ uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Ovo je druga faza saradnje sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. A saradnja je odlična, jer su fokusirani na rezultate“, ističe Dejan.

Na čemu, konkretno, studenti rade tokom prakse?

„Potrudili smo se da izaberemo raznovrsne firme: npr. za Gerber iz Ražnja, koji proizvodi metalne konstrukcije, studenti Fakulteta umetnosti rade na redizajnu logotipa i kataloga. Studenti ekonomije rade ekonomsku logiku poduhvata, segmentaciju tržišta za modnu kuću Kassker iz Svrljiga. Studenti Fakulteta zaštite na radu se bave sistemom za dojavu požara za fabriku nameštaja Trilord iz Svrljiga, ali i procenom rizika za 42 radna mesta u firmi Elid Donji Dušnik, koja proizvodi elektromaterijal.

Takođe, tu su Dimenzija iz Aleksinca, koja se bavi trgovinom liftovima, Žicaprom iz Svrljiga koja proizvodi žicu, Resor Gadžin Han koja se bavi nadogradnjom specijalnih vozila, RB Kop koja sa bavi niskogradnjom, nabavkom i prodajom građevinskog materijala… interesovanje privrednika je veliko“, kaže nam Dejan.

U kampu su grupe studenata sa pet niških fakulteta: umetnosti, zaštite na radu, građevinsko-arhitektonskog, ekonomskog i mašinskog. Praktičari provedu nedelju ili dve u kampu, rade svojim tempom, bave se sportom, druže se.

Studente pitamo kako su saznali za praksu i kakva su iskustva.

Sticanje iskustva

Praktična akademija“Čuli smo za ovu priču preko fakulteta. Odmah smo se zainteresovali, jer je to dobitna kombinacija za obe strane: određenim firmama možemo da pomognemo na neki način, a istovremeno stičemo referentno iskustvo i direktan kontakt sa klijentima i tržištem. Za sada sve izgleda zanimljivo, ambijent je inspirativan“, kaže Aleksa Skočajić, student Fakulteta umetnosti u Nišu.

 

Praktična akademijaSvuda se traži iskustvo, slaže se Katarina Stanković, student ekonomije i dodaje: „Radimo na projektu zemljoradničke zadruge iz Svrljiga: planiraju da izgrade destileriju, a mi treba sa ekonomske strane da predstavimo projekat: npr. isplativost, kada će se povratiti investicija, sve sa konkretnim podacima, a uz pomoć mentora sa fakulteta. Profesorka nam je preporučila da se prijavimo na ovu praksu, jer ćemo dobiti reference, koje će nam mnogo značiti kada se prijavimo na neki konkurs.“

 

Saradnja

Praktična akademijaOva praksa nam je omogućila saradnju na različitim poljima. Pošto kao arhitekta radim glavni projekat za izgradnju destilerije, veoma je korisno što sada sarađujemo sa Ekonomskim fakultetom koji radi proračune, a sa građevinskim smerom zajednički radimo konstrukcije“, smatra Natalija Gagula, apsolvent arhitekture.

 

Praktična akademija„Bavim se inovacijama, zanima me šta ima na tržištu od mašina, radne snage, koliko su obučeni, jer kad smislim neki izum, moram da znam da li to neko može i da napravi“, kaže student mašinstva Marko Živanović. „Ovde sam imao prilike da vidim koji fakulteti mogu više da sarađuju, što je bitno za proces rada, jer ja kao mašinac treba da smislim i taj deo i da utvrdim da li će to biti izvodljivo na kraju.“.

 

Timski rad

Praktična akademija„Bilo nam je važno da se sretnemo sa realnom situacijom odnosno kompanijom. Teorije nam je sasvim dovoljno, tako da nam je ovo mnogo značilo. Prvi put prava praksa. Osoba koja je u firmi zadužena za bezbednost i zdravlje na radu, zaštitu od požara i zaštitu životne sredine ima ogromnu odgovornost. Generalno, shvatili smo da možemo da odradimo zadatke i odgovorimo na izazove.  Pomoglo nam je i što smo zajedno radili nas petoro”, smatra Katarina Jović student Fakulteta zaštite na radu.

 

A šta kažu profesori?

Praktična akademija„Zalažem se već 15 godina da pravimo jednu ovakvu priču, da se intenzivira stručna praksa. Obišli smo firme, studenti su dobili konkretne zadatke, a red veličina poslova koje smo ugovorili je 10.000 evra. Kroz ovu praksu dobijaju smernice i metodologiju šta oni zapravo treba da rade kao master inženjeri zaštite. Firme su zainteresovane za program, studenti su zadovoljni i nakon ovoga su 80% spremni za ulazak u firmu“, smatra profesor Sveta Cvetanović, sa Fakulteta zaštite na radu.

 

Praktična akademija„Profesori kao mentori pomažu studentima u realizaciji zadataka, a studenti dobijaju praktično iskustvo u direktnoj saradnji sa realnim klijentima. Rade na ozbiljniji način, postoji definisan rok, radi se pod pritiskom“, kaže Sanja Dević, profesor na Fakultetu umetnosti. „Na fakultetu nema ovakve prakse, zato je ideja ovog projekta odlična“.

„Naš cilj je da pokažemo da može, da ima efekta. Toliko je firmi kojima je potrebna pomoć, kao i studenata koji su zainteresovani za praksu – stalno se raspituju da li će biti i naredne godine. Meni je ovo najizazovniji i najlepši projekat koji sam do sada radio i svakim danom mi daje dodatnu energiju“, zaključuje Dejan Mitić.

E2E Inicijativa za zapošljavanje mladih/ E2E Youth Employment Initiative

E2E Inicijativa za zapošljavanje mladih/ E2E Youth Employment Initiative

Od 2015. godine, E2E projekat pruža podršku unapređenju zapošljavanja i zapošljivosti mladih širom Srbije. Inicijativa za zapošljavanje mladih je deo programa „Od obrazovanja do zapošljavanja – From Education to Employment (Е2Е)”, finansira je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Više o projektu saznajte na http://www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/YEI i http://znanjemdoposla.rs

  1. […] učesnike projekta Praktična akademija. Utisci su sjajni. Izjave učesnika možete pročitati na (link) gde možete ostaviti i svoje […]