13.07.2017

Stihovi i međuljudski odnosi

Iza rešetaka (foto: Igor Čoko)

Foto: Igor Čoko

Pre sad već deceniju, posmatrajući oko sebe vrenje habitata u kome sam bitisao zapisao sam sledeće stihove:

Pitali su me kakvi smo između sebe:
I začudo mada svi nose neko breme nečisto
biti Srbin, Mađar ili Rom ko zna zašto nije isto.
A svako gleda drugog da prevari, ošamari ili makar ogrebe.

Ta strofa, oko koje se kasnije svila cela pesma, me je na neki način proganjala i proganja do dan danas.

Elem, još jedno od mojih verovanja je ono u „ciklične krugove”. Dakle, sve ima svoj početak, manju ili veću dužinu trajanja i obavezan kraj. Shodno tome, logično bi bilo da ništa nije beskrajno ali u habitatu sa početka ovog teksta ipak postoji jedan izuzetak koji prkosi svim pravilima. Naime, konstantnim ponavljanjem u svim uslovima tog mesta dokazalo se da je ljudska glupost beskrajna. Čovek bi pomislio, makar gledajući strane filmove, da zajednička muka spaja ljude. To je verovatno samo zato što protagonisti tih filmova nisu sa Balkana. Mi jednostavno volimo podele. Počev od onih istorijskih na rojaliste i republikance, pa do ovih današnjih sitnijih na gradove, sela, krajeve, navijačke grupe i slično. I tako dođemo do paradoksalne situacije da na mestu gde fali kvaka sa unutrašnje strane vrata, gde nema jaja na oko za doručak jer ih je jednostavno prekomplikovano ispržiti za toliki broj ljudi, gde nema čak ni obične viljuške, kojom se ponosimo još od srednjeg veka, zato što može biti upotrebljena kao „oružje”, umesto da ima više ljudskosti i razumevanja ima ih nažalost manje.

Koliko god stanovnici svakodnevne Srbije mislili da su ostankom sa ove strane zida iznad onih koji su prekršili društvene i zakonske norme, prava istina je da je paralelna Srbija samo malo surovije izvitopereno ogledalo ovih prvih. Pa tako u njoj zavisno od podneblja u kome se njene zatvorene zajednice nalaze, srećemo razne podele i ugnjetavanja.

U „Zabeli” dominantni „naši” često „gaze” pripadnike vlaške nacionalne manjine. U „Mitrovici” ulogu Vlaha igraju Mađari, a u „Nišu” bar jednom godišnje stradaju „Pazarci”. Što se tiče manjih ustanova, one prate trend ovih većih samo sa varijacijama na temu i pritom i ona većina i one stradale manjine imaju još jednu kastu ispod, a to su Romi.

E sad, Roma ima veoma puno u institucijama paralelne Srbije, i to iz raznih razloga od viška loših životnih uslova pa do manjka elementarnog obrazovanja, ali to nipošto ne znaci da su oni manje vredni ljudi. Često sam uprkos protivljenju drugova iz redova „naših” funkcionisao sa „manjinama“ pa bi ih u razgovorima pitao što se ne ujedine sa Romima, jer onda bi stanje na svim mestima otprilike bilo „pola naprema pola” i onda niko ne bi imao većinu, a samim tim ni mandat da vlada nad nekim drugim. Međutim, dobijao sam poražavajući odgovor. U globalu, čast izuzecima, svima njima je lakše kad znaju da ima neko ko prolazi gore od njih.

Naravno, formalni sistem se jasno izjasnio kroz zakon o izvršenju krivičnih sankcija da je ovo o čemu pričamo zabranjeno i pobrinuo se represalijama da se takvi slučajevi sankcionišu kao primer ostalima. Problem sa pošteno zamišljenom idejom „ne diraj nikog pa nećeš ni biti kažnjen” se pruža na dva fronta. Prvi, nerealno je plašiti osuđenike kaznama kad posle dužeg broja godina svi počnu zbog hronične dosade kao mantru da ponavljaju: i promena na gore je ponekad dobra, i korak u samicu ponekad je odmor. I drugi, zakon pišu pametne glave, ali ga sprovode obični ljudi. Recimo to ovako: osuđenici posle dovoljno vremena počnu da liče na one koji ih čuvaju, ali naravno taj proces ide i u obrnutom smeru, pa je ponekada iznimno teško ubediti stražara pripadnika „naših” da jednako poštuje prava i štiti svakog osuđenika, pa čak recimo i Mađara koji je došao u zatvor zato što je mučio i ubio Srbina.

Svojevremeno, dok je prvi paviljon u Mitrovici u proseku imao osamdeset ljudi u sobi, moja malenkost je pokušala da da doprinos rušenju tih čuvenih „oduvek tradicija”. Pa sam tako iskoristio svoju poziciju u neformalnom sistemu i uveo neku vrstu socijalnog programa. Trudili smo se na razne načine da svaka individua u sobi ima celu odeću, jedan obrok dnevno koji se razlikovao od državnog menija, pola kutije cigareta i jednu kafu. Na kraju je to tako dobro išlo da je posle par meseci veliki broj sapatnika, bez obzira na nacionalnu pripadnost, iz drugih soba želeo da pređe kod nas. Bukvalno se čekalo mesto. A onda se desila secka. „Naši”, među kojima je bilo i mojih drugova, su me pozvali na sastanak. Većina neformalnog sistema je odlučila da zavodska populacija nije spremna za moj napredni eksperiment. Izlišno je reći da sam bez obzira na lepi ton molbe morao da se povučem kao jedinka. Ono što me je najviše frapiralo je bila indiferentnost baš tih manjina kojima su uslovi naše sobe najviše pogodovali. One, kao i svi drugi, su prihvatile povratak starog sistema bez i jedne reči protivljenja kao da je to nešto normalno samo po sebi…

Danas, deceniju kasnije, shvatam zašto moj eksperiment nije mogao da uspe i šta u stvari sistem treba da uradi da bi se ta „oduvek” tradicija u međuljudskim odnosima izbrisala. Ja sam pokušao da im dam ribu umesto da se bavimo učenjem kako se peca. Sistem u stvari treba da izvrši prosvećenje onih koje čuvaju kao i onih koji čuvaju. Možda da, kao kod dozvola za gradnju, smanji papirologiju koju ispunjavaju nekadašnji vaspitači, a sada savetnici, kako bi mogli više da se bave ljudima u svojim grupama. Možda da se zaposli što više stražara iz redova nacionalnih manjina, pogotovo iz redova Roma, kako bi to postalo nešto obično i svakodnevno. Jer ono što je obično – to je i prihvatljivo. Možda da se sklope ugovori sa nekim pa se obnove pogoni u kojima će osuđenici proizvoditi nešto korisno, te imati obavezu rada i u praksi, a ne samo u članu zakona. Time bi bili zaokupljeni velikim delom dana, što je dobro, jer dosada je đavolja livada, a i takmičarski duh među njima bi ih terao da budu što bolji u bilo čemu što proizvode, jer majstora svako poštuje, bez obzira na njegovu nacionalnost. I na kraju, na sve ovo, najbitnija je volja svih koji funkcionišu u tom sistemu da se na svakodnevnom nivou razgovara i to tako što bi se pravile mešovite grupe osuđenika sa kojima bi se radilo.

Znam, bio bi to dug proces, ali bar ne bi bio skup. Isto tako, znam da bi jednog dana sve ovo postala neka nova „oduvek” tradicija, pa bi verovatno tek tada otvoreno i bez straha mogli da u paralelnoj Srbiji porazgovaramo o pravima one najmanje manjine koja najvise strada.

Manjine iz redova LGBT populacije…

***

Fotografija je izvorno objavljena u knjizi “Iza rešetaka”, nastaloj u produkciji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu, kao deo redovnih aktivnosti rehabilitacije osuđenika kroz umetnost. Prošireno digitalno izdanje knjige u celini možete pogledati na sajtu njenog autora, fotografa Igora Čokoa: igorcoko.net

Đorđe Vasiljević

Đorđe Vasiljević

Đorđe Vasiljević, pesnik sa iskustvom, rođen 1982. godine. Pisanjem se bavi od najranijih dana, objavljujući poeziju u dečijim časopisima. Kao odrastao, najzapaženiji uspeh ostvario je osvajajući tri puta prvo i jednom drugo mesto na međunarodnom i republičkom Festivalu osuđeničke poezije “Desanka Maksimović” u Valjevu. Objavio je zbirku pesama “Hronike jednog ovna” u novembru 2016. god. Takođe je bio koscenarista i jedan od glavnih glumaca u predstavi po motivima Dostojevskog “Zapisi iz mrtvog doma” odigranoj sedamnaest puta, a nakon toga i jedan od glavnih protagonista dokumentarnog filma “Zapisi iz ćelije br. 12” koji govori o celom procesu nastajanja predstave. Napisao je roman koji je trenutno u fazi izdavanja, a danas se bavi motivacionim govorima i edukacijom mladih. Živi i stvara u Vojvodini.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?