11.07.2017

Znaj što želiš, budi realan i ponudi nešto zauzvrat

Crowdfunding AcademyGost Bloga o socijalnom uključivanju: Ivan Tranfić (BRODOTO)

Više od 70 timova diljem Srbije iz nevladinog, profitnog i javnog sektora prijavilo se na prvu beogradsku Crowdfunding Academy edukaciju. U suorganizaciji s partnerima iz Njemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje (GIZ) odabrali smo 16 najboljih prijava i okupili timove na edukaciji u Beogradu. Neki timovi su došli pripremljeni, s jasnijom vizijom i planovima, dok su drugi tek počeli brusiti svoje ideje. Jednima je edukacija poslužila kao kvalitetan reality check, a drugima pak kao dobra checklista.

“Crowdfunding Academy je odličan test za bilo koji projekt jer te natjera da preispitaš svoje motive, naučiš kako da ispričaš svoju priču i poentiraš. Posmatranjem svog projekta iz svetla provođenja crowdfunding kampanje dobivamo uvid u to ima li on uopće smisla.”, istaknula je Jasmina Marjanović. Jasmina dolazi iz tima ‘Gradski Šifonjer’ koji želi pokrenuti razmjenu skupocjenih odjevnih predmeta kako bi potaknuli ljude na štednju i osvjestili ih o važnosti održive mode. U njihovom slučaju, kao i kod drugih timova, nekoliko početničkih grešaka uspjeli smo prepoznati u prva dva modula edukacije.

Znaj što želiš i kako to tražiti

Upoznavanje timova i razmjena ideja

Upoznavanje timova i razmjena ideja

Moglo bi se činiti da je cilj koji se želi crowdfundati minimum s kojim timovi dolaze da bi naučili kako do njega doći. Ipak, pokazalo se da mnogi nemaju preciznu i jasnu ideju o tome što tražiti od ljudi i na što točno žele utrošiti sredstava. Ako vam je cilj, primjerice, financiranje plaće za edukatore koji će educirati druge osobe da educiraju i uključe djecu u neki XY obrazovni program, do takvog cilja jako je teško doći. Backerima treba predstaviti jasnu ideju, cilj i potrebu koju će razumijeti, koja će biti opipljiva, mjerljiva i tako ih potaknuti da postanu dio rješenja.

Budi realan

‍Kada radite svim srcem na projektima koji su vam važni, lako je greškom pretpostaviti da će i svima drugima biti jednako važni i da ćete uspješno doći do petero i šesteroznamenkastih cifri. Procijenite stvarne mogućnosti svojeg tima kao i realnu razinu entuzijazma koju svojom kampanjom možete potaknuti u zajednici. Ako imate veliki projekt, počnite od manje kopmleksnih i konkretnih ciljeva kako biste okupili ljude oko svojeg cilja i udahnuli im povjerenje u svoje sposobnosti i kredibilitet.

Ponudi ljudima nešto zauzvrat

Vječna slava dobrotvorca i miran san jer je doprinijeo nečem važnom u pravilu neće biti dovoljna motivacija za one od kojih tražite financijsku podršku. Budite spremni pripremiti niz kreativnih i vrijednih perkova za svoje backere i zahvalite im se nagradama koje će vas još bliže povezati u zajednicu koja skupa radi nešto dobro. Zlatno pravilo vrijedi i ovdje: uloži da bi zaradio.

Panel s uspješnim srpskim kampanjama - Startit i Nebeska tema

Panel s uspješnim srpskim kampanjama – Startit i Nebeska tema

Naši timovi do sada su uspješno pohvatali ova pravila i ušli duboko u zečju rupu crowdfundinga, perkova, backera, poslovnog planiranja i vizualne komunikacije. “Dobila sam mnogo više u odnosu na očekivanja već tijekom prvog dana. Počele smo preispitivati svoj projekt i neke ideje koje nisam posmatrala kao ostvarljive sada mislim da bi se mogle ostvariti”., kaže Marijana.

Unatoč bogatom iskustvu mnogih timova, kada je riječ o svijetu crowdfundinga, polaznici su u pravilu iznenađeni količinom truda i rada potrebnog za lansiranje i provedbu kampanje. Mreža KRIK, primjerice, lansira kampanju s ciljem prikupljanja sredstava za financiranje istraživačkog novinarstva i borbu protiv kriminala i korupcije u Srbiji. “Radili smo već fandrejzing, ali sada smo došle da čujemo kako se pravi prava crowdfunding kampanja, da naučimo sve korake. Edukacija je mnogo korisna i dosta smo naučili već u prva dva dana, posebno jer su treneri dostupni, otvoreni i izdvajaju vreme da razgovaramo individualno.”, istaknula je Dragana Pećo iz KRIK-a.

Do iduća dva modula edukacije koji će se održati 15. i 16. srpnja naši timovi vrijedno rade na domaćim zadaćama, bruse i poliraju svoju crowdfunding ideje. Jedva čekamo vidjeti što su nam pripremili i pogurati ih u plovidbu crowdfunding vodama.

grafikon

Tekst “Znaj što želiš, budi realan i ponudi nešto zauzvrat” izvorno je objavljen na sajtu brodoto.com.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?