29.06.2017

Sin Mihajlo, dobar student i nosilac svih poslova na gazdinstvu, planira da ostane na selu

Vesna (35), suprug Zoran (44), sin Mihajlo (19) i svekrva Ljubica (63) su na imanju Zoranovih roditelja napravili objekte za tov junadi kapaciteta 56 grla, ulažući u ovu delatnost teško stečen novac od seče i prodaje drva. Na svom imanju proizvode i deo neophodne hrane (stočni grašak i sl.) za tov ovako velikog broja krupnih životinja – trenutno neguju tridesetak grla, uključujući krave i telad.

Fondacija “Ana i Vlade Divac” je porodici Trajković uručila grant u vidu vertikalne mešaonice za pripremu koncentrata za ishranu stoke sa mogućnošću mlevenja klipova kukuruza, kapaciteta 1.000 kg zrnaste hrane, u vrednosti od 174.000,00 dinara. Ova mešaonica im je vrlo dragocena, a osim podizanja nivoa proizvodnje štedi im i energiju koju će ulagati u dalje povećanje broja grla na farmi.

Sin Mihajlo studira u Vranju, udaljenom oko 30 km,  ali je svakodnevno angažovan u porodičnom poslu.

Piše: Vesna Trajković (35), poljoprivrednica iz sela Kunovo, Vladičin Han

Mihajlo Trajković sa doniranom mešaonicom za pripremu koncetrata za ishranu stoke

Mihajlo Trajković sa doniranom mešaonicom za pripremu koncetrata za ishranu stoke

Zovem se Vesna Trajković i živim u selu Kunovo, koje je udaljeno 4 km od Vladičinog Hana.

Pored mene, moju porodicu čine suprug, svekrva i sin koji je student. Živimo isključivo od poljoprivrede, tj. od stočarstva.

Stočarstvom se bavimo oduvek, ali smo pre par godina došli na ideju da izgradimo farmu za tov junadi.

Sagradili smo objekat u kome može da se tovi 56 grla, ali smo zbog nedostatka sredstava prve godine pustili u tov samo 17 grla. Ove godine smo proširili na 23 tovna grla i 3 krave muzare.

U tome nam je dosta pomogla i olakšala rad mešaona za pripremu koncentrata koju nam je donirala Fondacija “Ana i Vlade Divac”.

Uz pomoć ove mašine pripremamo 1.000 kg koncentrata za jedan sat, dok nam je ranije za isti posao bio potpreban ceo dan.

Zoran Trajković na pripremi koncetrata za ishranu stoke

Zoran Trajković na pripremi koncetrata za ishranu stoke

Dalji planovi su nam da ispunimo kapacitet farme i da povećamo broj krava muzara.

Svake godine uzimamo u rad veću površinu obradivog zemljišta, jer sve više ljudi u selu ne obrađuje zemlju i selo odumire.

Ali, zemlja u našem kraju je teška za obradu i ne stižemo mnogo da izoremo, pošto imamo jedan mali traktor, zbog čega je veća površina gazdinstva u livadama i detelini. Potreban nam je jači traktor sa duplom vučom.

Naš sin Mihajlo je dobar student i planira da ostane na selu i nastavi da se bavi ovim zanimanjem. On je i nosilac svih poslova i ovog projekta i planovi su uglavnom njegovi, kao i sve nabavke i ugovori.

Hvala Fondaciji Divac što je prepoznala naše potencijale i podržala naše gazdinstvo.

 

divac_vt_003

Poljoprivreda – Šansa za mlade

Poljoprivreda – Šansa za mlade

Fondacija "Ana i Vlade Divac" osnovana je 2007. godine sa ciljem zbrinjavavanja i ekonomskog osnaživanja izbeglih i raseljenih lica. U isto vreme, Fondacija je snažno posvećena unapređenju položaja dece i mladih kroz stvaranje uslova za njihovo zdravo odrastanje i razvoj kao unapređenju položaja i ekonomskom osnaživanju samohranih roditelja, mladih i svih drugih osetljivih društvenih grupa. Kroz razvoj filantropije i brojne humanitarne i razvojne projekte, Fondacija teži da podstakne solidarnost i duh zajedništva u društvu u Srbiji.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?