27.06.2017

Druga slika jednakih u ritmu kreativnosti

GRUBBKad se znanje deli, ono se množi. Kad se iskustva udruže, dobijaju sasvim novu dimenziju. Kada se iskorači iz svog uobičajenog okruženja, upoznaje se svet! Mi se trudimo da pomeramo granice, da budemo otvoreni za nova iskustva i nova saznanja.

GRUBB osnažuje svoje polaznike da svoju kulturu, ono što jesu i ono što znaju sa ponosom predstavljaju. Pruža im mogućnost da uvećavaju svoja znanja, da unapređuju svoje veštine i sve to kroz saradnju, kako sa svetski poznatim imenima umetnosti, tako i svojim vršnjacima, sugrađanima, predstavnicima drugih organizacija i udruženja građana.

U ritmu jednakosti

U ritmu jednakosti

Projekat Kreativni u ritmu jednakosti udružio je decu iz različitih sredina, one koji imaju iskustvo sa velikih svetskih pozornica, sa onima koji imaju veliku želju da uče i napreduju. Projekat koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja trajao je četiri meseca i objedinio je izvođačke umetnosti koje GRUBB neguju.

Cilj projekta bio je da sa decom iz seoske sredine, učenicima OŠ “Triva Vitasović -Lebarnik” iz Laćarka, talentovani polaznici, nastavnici i iskusni izvođači GRUBB fondacije podele svoja izvođačka i stvaralačka iskustva iz urbanog miljea i tako im omoguće da unaprede i izraze svoje talente.

Umetnost ne zna za granice

Umetnost ne zna za granice

Radionice muzike i plesa u kojima su učestvovali najuspešniji polaznici GRUBB centra u Beogradu i školarci iz Laćarka ujedinila je mlade iz različitih okruženja u ritmu hip-hopa, brejkdensa i tradicionalne romske muzike i igre.

Udruženi u kreativnosti stvarali su nove koreografije, vežbali scenski nastup, družili se, razmenjivali energiju i višemesečni rad krunisali zajedničkom završnom priredbom upriličenom za kraj školske godine u Laćarku.

GRUBBNa završnoj priredbi je premijerno izvedena i zajednička numera, rezultat uspešnog udruživanja talenta, iskustva i beskrajnog entuzijazma. Rame uz rame nastupili su najbolji izvođači mjuzikla GRUBB Show i talentovani školarci iz Laćarka.

Uz pesmu i igru, ali i čitanje priča sa radionica kreativnog pisanja GRUBB Stories i literarne sekcije OŠ “Triva Vitasović – Lebarnik”, jednaki u ritmu kreativnosti, pozdravili su meštane Laćarka jezikom umetnosti koji ne zna za granice.

Ponosni na svoje fotografije

Ponosni na svoje fotografije

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije podržalo je i edukativno-kreativni projekat Druga slika, koji je nastavak uspešne partnerske saradnje GRUBB fondacije i Mladih ambasadora, i kojim su još jednom potvrdili da razlike nisu nužno tačka razdvajanja, već polazište za stvaranje novih kulturnih sadržaja.

“U fotografiji ne postoje senke koje se ne mogu osvetliti”, govorili su veliki majstori crtanja svetlošću, a učesnici ovih radionica su se u to i uverili. Najpre su na teorijskim časovima otkrili mnoge tajne fotografskog zanata, a onda, sa tim saznanjem, krenuli u osvajanje sopstvenog foto-univerzuma!

Svet koji nas oružuje i mi u njemu

Svet koji nas okružuje i mi u njemu

Polaznici GRUBB centra iz Niša su Mladim ambasadorima odškrinuli vrata mahale, svog sveta, neobično bogatog životom, bojama, osmesima.

Zajedno, ali slobodni da na svoj način, po sopstvenom izboru dokumentuju svet koji ih okružuje, beležili su okom svog objektiva svakodnevne slike. Istraživali su kako se svet menja kad se prelomi kroz prizmu fotoaparata.

Ipak, najviše im je prijalo to što su svi, i mali i veliki, i mlađi i stariji, i Romi i oni koji to nisu – jednaki, bar u toj fotografskoj priči, nasmejani, raspričani i udruženi sa ciljem da stvore drugu i drugačiju sliku.

GRUBB i Mladi ambasadori i zajednička “Druga slika”

GRUBB i Mladi ambasadori i zajednička “Druga slika”

Posebno ponosni bili su na izložbi kada su najuspelije fotografije svakog od njih predstavili roditeljima, braći, sestrama, drugarima, novinarima i svima onima koji su otvorenog srca došli da podrže njihov trud i talenat.

Pisci kreativci, inspirisani fotografskim radionicama, napisali su sjajne priče koje su premijerno pročitane baš na ovom događaju, kao savršen okvir za Drugu sliku.

Izložba najboljih fotografija “Druge slike”

Izložba najboljih fotografija “Druge slike”

Udruženim energijama, mladi, kreativni, maštoviti, različiti a jednaki, mladi Romi i njihovi sugrađani, otvaraju nove horizonte na kojima je moguće videti drugačiju sliku našeg sveta čije srce kuca u ritmu kreativnosti. Zato GRUBB nastavlja kontinuirano da sarađuje sa različitim državnim institucijama, ustanovama kulture, organizacijama, udruženjima građana, školama, festivalima i trudi se da mladi Romi osete da istinski pripadaju svetu u kom žive.

Nena Milojković
Nastavnica srpskog jezika u GRUBB centru u Nišu

GRUBB Fondacija

GRUBB Fondacija

GRUBB fondacija od 2006. godine u tri centra u Srbiji podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvоđačkih umetnosti inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene. GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost i kulturu kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?