30.05.2017

GRUBB sa matematikom na ti

Iiiii rezultat je tačan ?

Iiiii rezultat je tačan ?

Paskal je rekao da je matematika suviše ozbiljna i, zbog toga, ne treba propustiti ni jednu priliku da se učini zanimljivom. A da može da bude i te kako zanimljiva pokazao je festival matematike, „Matematika u maju 3“ koji je u organizaciji NiMat-a održan 20.5.2017. u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, u Nišu. Mesec maj je u celom svetu posvećen matematici i, čini se, da je jedan od najboljih načina da se “kraljica nauka” približi svima festival baš ovog tipa, gde se kroz interaktivne radionice matematika predstavlja kao nešto što je zabavno i  što je sastavni deo naše svakodnevice.

GRUBB ekipa matematičara

GRUBB ekipa matematičara

GRUBB centar iz Niša je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv za učešće na festivalu koji približava nauku svim generacijama. Naše pozorištance obojilo je svojim izvođenjem dramskog komada “Duga” svečano otvaranje ovog nesvakidašnjeg druženja, a zatim su naši polaznici sa mladim matematičarima osnovnih i srednjih škola iz Niša, ali i Vlasotinca, Aleksinačkih Rudnika, Gruže, kao i predstavnika MENSE, Pro mense, SERBIA CRAFT-a, Američkog kutka prezentovali zanimljivu stranu matematike.

GRUBB pozorištance obojilo je svečano otvaranje komadom "Duga"

GRUBB pozorištance obojilo je svečano otvaranje komadom “Duga”

Sa svojim nastavnicima pripremili su mnoštvo interesantnih matematičkih i logičkih igara, predstavili su tajne magičnog kvadrata, osnove Vedske matematike, ali su posetiocima pružili mogućnost da nauče da broje na romskom. Sa beskrajnim entuzijazmom i neskrivenim oduševljenjem, otkrivali su posetiocima male tajne koje će im olakšati snalaženje u nepreglednim prostranstvima matematike. Razmenjivali su svoja iskustva sa svim školarcima koji su na festivalu želeli da svet ove nauke približe čak i onima kojima matematika ne ide od ruke, te su se matematičke igre pretvorile u divno druženje.

Matematičke pitalice

Matematičke pitalice

U GRUBB centrima deca tokom cele godine, osim domaćih zadataka, učenja za kontrolne i pismene zadatke, imaju priliku da se upoznaju sa naukom izbliza, njenom primenom u svakodnevnom životu kroz različite radionice, kvizove, eksperimente, te nije slučajno što smo bili deo ovog velikog matematičkog praznika. Kada je u pitanju matematika, često organizujemo prezentacije, kvizove znanja i društvene igre koje na zabavan način šire vidike naših učenika, podstiču ih da razmišljaju, primenjuju i utvrđuju stečena znanja. Organizujemo i takmičenja  koja ih motivišu  da što lakše i brže savladaju tablicu množenja i deljenja. Veliko je zadovoljstvo videti ih kako trče ka našem centru kako ne bi zakasnili na takmičenje koje je za njih izazov i igra, ali igra kroz koju uče mnogo. Raduju se i matematičkim zagonetkama koje ih podstiču da funkcionalno primenjuju stečena znanja.

Matematičarenje

Matematičarenje

GRUBB je na festivalu “Matematika u maju 3” imao svoje učesnike i u naučnom delu programa gde su učitelji, nastavnici i profesori iz zemlje i inostranstva prezentovali svojim kolegama primere dobre prakse. Upravitelj  GRUBB fondacije, Milica Petrović, predstavila je rad naših centara koji na jedinstven način, povezujući umetnost i edukaciju, unapređuju obrazovanje mladih Roma. Nastavnik matematike, Dobrivoje Cvetković, podelio je sa svojim kolegama iskustvo rada u GRUBB centru u Nišu. Ukazao na sve ono što taj posao čini dinamičnim, nepredvidivim i drugačijim u odnosu na rad nastavnika u redovnim školama. U našim centrima radi se sa školskom decom svih uzrasta, od prvog razreda osnovne škole, do onih koji su već studenti. Nema pripreme za čas niti unapred isplaniranih nastavnih jedinica koje se rade tog dana. U isto vreme tu su učenici različitih razreda, sa različitim zadacima i to svakodnevno predstavlja veliki izazov. Ako se doda i to da su nastavnici matematike tu da pomognu i oko fizike, hemije, ali i stručnih predmeta, jasno je da i oni svakoga dana uče nešto novo. U svom poslu često se susreću sa jezičkom barijerom, te pored matematičkih operacija, pomažu učenicima da što bolje savladaju i srpski jezik. Problemi disleksije i diskalkulije su, takođe, nešto sa čim se naši nastavnici sreću i koje strpljivim i posvećenim radom, uz saradnju sa roditeljima i školom, uspešno prevazilaze.

Mi smo sa matematikom na ti

Mi smo sa matematikom na ti

Dinamičan, svakoga dana drugačiji, pun izazova, rad u GRUBB centrima donosi puno ljubavi i energije koju razmenjujemo. To je posao koji motiviše i nas i decu sa kojom radimo da damo sve od sebe, da učimo, otkrivamo talente, ostvarujemo svoje mogućnosti i rastemo sigurni u sebe i to koliko vredimo. A vredimo kad smo svesni koliko znamo, ali i koliko toga još možemo da naučimo. Jer priroda je ogromna knjiga, rekao je Dekart. Ona je stalno otvorena pred našim očima, ali je čovek ne može razumeti ukoliko prethodno ne nauči jezik i slova kojima je napisana. A napisana je, tvrde veliki umovi,  upravo jezikom matematike, sa kojom mi biramo da budemo na ti!

Nena Milojković
Nastavnica srpskog jezika u GRUBB centru u Nišu

GRUBB Fondacija

GRUBB Fondacija

GRUBB fondacija od 2006. godine u tri centra u Srbiji podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvоđačkih umetnosti inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene. GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost i kulturu kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?