23.05.2017

(Ne)Izgubljeni raj

Mesto za nas Autor

milton_001Džon Milton je priznati engleski esejista, pesnik i dramaturg. Rođen je u Londonu 1608. godine. Njegov otac je bio muzičar i činio je sve za Džonovo obrazovanje ali  i njegov duhovni razvoj. Materijalno ga je obezbedio vrlo rano, pa je Džon počeo da zarađuje tek kada je zašao u tridesete godine. Slabog je vida još od ranog detinjstva, ali kako se nije štedeo gubi vid u potpunosti u 43. godini.

Učio je najbolju londonsku školu tog vremena, sa šesnaest godina postao je student Kembridža, a sedam godina kasnije postao je magistar umetnosti.

Prve stihove napisao je kada je imao petnaest godina. U Hortonu, na očevom imanju gde se nastanio, pisao je pesme na italijanskom, drame i elegije koji su ostali poznati uskom krugu prijatelja. Takođe je pisao i pamflete protiv vladajuće anglikanske crkve, borio se protiv episkopata i za demokratizaciju crkve.

Miltonovi traktati bili su važni za formiranje i razvoj puritanske engleske građanske revolucije, ali i njena filosofska osnova.  Taj angažman doneo mu je mesto ličnog seketara Olivera Kromvela gde je vodio prepisku sa stranim državnicima, a bio je i propagandista republikanske vlasti. Kromvelu je napisao pesmu gde je izrazio nadu da neće ograničavati slobodu, ali je Kromvel brzo zaveo diktaturu.

milton_002Tih godina mu umire prva, a zatim i druga žena na porođaju zajedno sa novorođenčetom. Vid koji mu je bio slab od detinjstva počinje da ga napušta, a 1652. ostaje slep. Ostavio je dužnost sekretara, ali je nastavio da diktira svoja dela. Tako nastaje „Izgubljeni raj“.

Kromvel umire 1658. godine, a dve godine kasnije obnovljena je monarhija Stjuarta. Pesnik se tada nalazi ne samo u nemilosti nego i pred pogubljenjem koje je, srećom, izbegao. Od tada je daleko od javne scene, živi od ličnih prihoda i pisanja. „Izgubljeni raj“ završio je 1663, a štampao 1667. godine. Četiri godine kasnije izašao je spev „Vraćeni raj“ i poema „ Samson – borac“.

Umro je 1674. godine i nije dočekao slavu koja će nakon smrti uslediti, ali je uspeo da ostvari svoj san i napiše jedan veliki ep.

Mesto za nas

Mesto za nas

Emisija o osobama sa invaliditetom "Mesto za nas" emituje se od aprila 2011. godine, svakog drugog četvrtka u 20h na RTS2. Sve emisije mogu se pogledati i na kanalu www.youtube.com/mestozanas. Emisija je kolažnog tipa, ima informativni, edukativni i angažovani karakter. Emisija ima i svoju Facebook stranicu. Kontakt: mestozanas@rts.rs.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?