17.05.2017

Primer iz Požarevca nagrađen u evropskim okvirima

Milica Stević (19) je nakon volontiranja u pekari dobila stalno zaposlenje

Milica Stević (19) je nakon volontiranja u pekari dobila stalno zaposlenje

Projekat Udruženja Roma Braničevskog okruga (URBO) jedan je od dva projekta iz Srbije koji su osvojili ovogodišnju, drugu po redu, Nagradu EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Milica Stević (19) je posle završetka školovanja za poslastičara skoro godinu dana bila bez posla. Od koordinatora iz Udruženja Roma Braničevskog okruga čula je da počinje projekat u okviru koga može da volontira u struci.

– Rekla sam: hajde da probam. Mama i tata u početku nisu bili za to. Govorili su da je bolje da tražim pravi posao.

Posle tri meseca volontiranja u pekari-piceriji „Bonđorno” u Požarevcu, gradu u kome živi sa roditeljima, starijom i mlađom sestrom, ne samo da je savladala profesionalne tajne, već je dobila i stalan posao.

– Dok sam volontirala, uvek sam zapitkivala starije koleginice: kako se radi ovo, kako ono? Trudila sam se mnogo i vlasnik lokala me je prošle jeseni zaposlio.

Čim je otvoren novi objekat u Kostolcu, Milica je postavljena kao “iskusni” radnik. Radi u dve smene i, kako kaže, najteže joj pada sečenje mesa. Posle osam-devet meseci iskustva, sa osmehom se seća prvih neuspelih karađorđevih šnicli koje su bile „čupave poput ježa“. Ponosno kaže i da je sada mama često kod kuće pita kako se neko jelo sprema.

Nenad Kočić je završio za kuvara i posle tri meseca volonterskog stažiranja dobio posao u restoranu za velike proslave

Nenad Kočić je završio za kuvara i posle tri meseca volonterskog stažiranja dobio posao u restoranu za velike proslave

Ona je, za sada, jedna od dvoje mladih Roma koji su zahvaljujući projektu Udruženja Roma Braničevskog okruga rešili veliki problem – pronalaženje posla. Za vreme realizacije projekta „Podrška edukativnoj inkluziji na svim obrazovnim nivoima i podrška samozapošljavanju Roma u Požarevcu ’Naše pravo da živimo bolje’”, posao je – osim Milice – našao i kuvar Nenad Kočić. Nakon volontiranja tokom 2016. godine, on je takođe dobio stalni angažman, i to u restoranu za velike proslave.

Udruženju je ovaj projekat krajem marta doneo prestižnu EU nagradu za integraciju Roma (EU Roma Integration Award for the Western Balkans and Turkey). Pored poduhvata URBO, nagrađeno je još 12 projekata iz šest zemalja Zapadnog Balkana i Turske, a iz Srbije su razlog za slavlje imali i u Fondaciji GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats).

Nenad Gavran, koordinator projekta Udruženja, kaže da su još 2012. godine, tokom ispitivanja stanja na terenu i obrade podataka za potrebe izrade Lokalnog akcionog plana za Rome, stekli sliku gde je potrebno dodatno raditi kako bi se život Roma u ovom delu Srbije poboljšao.

Projekat je zvanično počeo 21. decembra 2015. i trajaće do 21. juna 2017. Finansiran je od strane Evropske komisije, u vrednosti od 118.000 evra. Koncipiran je u dva segmenta, od kojih je prvi bio usmeren na poboljšanje uspeha romskih đaka, a drugi podrazumeva pružanje pomoći mladim Romima prilikom samozapošljavanja.

Projekat se sastojao iz dva segmenta – pomoći u samozapošljavanju i poboljšanju uspeha romskih učenika u osnovnim školama

Projekat se sastojao iz dva segmenta – pomoći u samozapošljavanju i poboljšanju uspeha romskih učenika u osnovnim školama

Tako je, tokom prošle i aktuelne školske godine, četvoro nastavnika pomagalo učenicima u sticanju dodatnih znanja putem radionica iz srpskog i engleskog jezika, matematike, hemije i fizike. Učenici uzrasta I-VIII razreda ne samo što su prelazili školsko gradivo, već su pohađali i različite aktivnosti – odlazili su na bazen, posećivali muzej, išli na izlete… Više desetina školaraca popravilo je ocene na kraju godine.

Nenad Gavran je još ponosniji na činjenicu da je 29 Roma osmaka prošle školske godine upisalo srednju školu. Ipak, kaže da je jedan broj mališana dolazio pre svega zbog toga što je na radionicama deljena užina, što, nažalost, pokazuje stepen siromaštva njihovih porodica.

Pomoć mladim Romima bez posla počela je u junu 2016. godine, ali ne bez teškoća.

– Imali smo situaciju da roditelji ne dozvoljavaju mladom Romu da volontira, stekne nove veštine, socijalne kontakte… Kažu da im je potrebniji da radi kod kuće, ilustruje primerom stanje na terenu naš sagovornik.

Udruženje Roma Braničevskg okruga je od Grada Požarevca dobilo na korišćenje prostorije u staroj kasarni koje su renovirane zahvaljujući donaciji ambasade Japana

Udruženje Roma Braničevskg okruga je od Grada Požarevca dobilo na korišćenje prostorije u staroj kasarni koje su renovirane zahvaljujući donaciji ambasade Japana

Ipak, projekat je u prvoj grupi okupio četvoro volontera, od kojih su dvoje – Milica i Nenad – našli posao. Još dve devojke su volontirale u komunalnom preduzeću, ali zbog zabrane zapošljavanja nisu imale šanse da zasnuju radni odnos. Ukupno 19 Roma je prošlo neki vid stažiranja. U drugoj fazi realizacije projekta, od oktobra do decembra 2016. godine, održavana je obuka u okviru biznis inkubatora. Od 14 predloženih ideja za samozapošljavanje Roma, četiri su podržane sredstvima za nabavku opreme.

Prema podacima popisa iz 2011. godine, u Požarevcu živi 2.400 Roma, dok je u Kostolcu 30% stanovnika navelo da su Romi. Naš sagovornik kaže da ljudi zbog straha od diskriminacije izbegavaju da se izjasne i da su stvarni brojevi veći – Udruženje procenjuje da u Požarevcu živi oko 5.000 Roma, a da polovina stanovništva u Kostolcu pripada ovoj nacionalnoj manjini. Najveći broj njih izvore prihoda pronalazi u povremenim, sezonskim poslovima, rade na crno, dok je jedan deo angažovan u TE Kostolac. Poput pripadnika većinskog stanovništva ovog dela Srbije, mnogi mladi Romi pokušavaju da se nastane u Austriji i Nemačkoj.

Više informacija o radu Udruženja Roma Braničevskog okruga (URBO) potražite ovde.

Više uspešnih priča potražite na socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?