18.04.2017

Mi, akteri današnjice, tvorci smo sutrašnjice

Nagrada za najbolji projekat u Srbiji koji se bavi integracijom Roma

Nagrada za najbolji projekat u Srbiji koji se bavi integracijom Roma

U Briselu, 28.3.2017. GRUBB je proglašen za najbolji projekat u Srbiji koji se bavi integracijom Roma. Ova nagrada dokaz je da misija koju imamo čitavu deceniju ima snažan odjek i da je ono što GRUBB radi od velikog značaja. Johanes Han, evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, istakao je da EU kroz ovu nagradu iskazuje poštovanje prema ljudima koji su posvećeni stvaranju inkluzivnijeg društva. Dobitnici nagrade, dodao je on, nisu samo veliki akteri današnjice, oni su tvorci sutrašnjice.

Nagrade EU za integraciju Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turske

Nagrade EU za integraciju Roma u zemljama Zapadnog Balkana i Turske

Kada postojite više od deset godina i radite posvećeno i sa puno entuzijazma, sa jasnim ciljem i iskrenom željom da olakšate korake onih koji se svakodnevno spotiču o predrasude, i kada je iza vas broj od sedam stotina dece, koliko je prošlo kroz edukativne centre GRUBB fondacije, jasno je da to što radite ima smisla. Ipak, sreća i oduševljenje ne mogu izostati kada čujete da je i svet prepoznao koliko je važno ono što radite da se mladi Romi osnaže na svom putu obrazovanja i izgradnje boljeg i lepšeg sutra.

Veliki jubilej, decenija uspešnog postojanja, prošle godine krunisan je spektakularnim izvođenjem mjuzikla GRUBB Show u Narodnom pozorištu u Beogradu, uz prisustvo velikog broja poštovalaca našeg rada, koji prate i podržavaju naše zalaganje da drugačiji budu jednaki. To je bila jedinstvena prilika da se jasno i glasno čuje glas onih koji nemaju često priliku da govore o sebi, svom životu, svom bogatom nasleđu.

GRUBB u Briselu

GRUBB u Briselu

Mnogo dece je raslo uz GRUBB, mnogo njih je radilo na jedinstvenom muzičko-scenskom delu koje je pronosilo glas mladih Roma po svetu. Sada neki od njih nastavljaju, da u ulozi nastavnika, pomažu nekim novim klincima da razviju svoje talente i ostvare svoje snove.

Silvia, Kristina, Dača i Daniel samo su neki od polaznika centra u Beogradu i Nišu kojima je GRUBB bio važan deo odrastanja. I ne samo odrastanja, nego i sada, kada su na pragu zrelosti i osamostaljenja, kada su završili školu i nastavili da budu deo priče koja podstiče obrazovanje nekih novih generacija mladih Roma.

“GRUBB je moja porodica”, kaže Silvia

“GRUBB je moja porodica”, kaže Silvia

Kreativnost, sloboda, a sa druge strane odgovornost, organizovanost i posvećenost gradili su ih dok su kao školarci dolazili na časove muzike i plesa, dok su vredno učili i uspešno završavali sve svoje školske zadatke. Poštovanje i podrška koju su dobijali motivisala ih je da se trude da izrastu u najbolju verziju sebe. Dragoceno iskustvo koje su sticali ponosno predstavljajući svoj narod, svoju kulturu, pomoglo im je da steknu samopouzdanje, da postanu svesni sebe i toga koliko vrede. Nebrojeno puta su se našli u prilici da govore u ime Roma, da pred publikom u svojoj zemlji, ali i širom sveta, predstave svoje jedinstveno kulturno nasleđe.

Za Daču je GRUBB uvek bio mesto gde je slobodan

Za Daču je GRUBB uvek bio mesto gde je slobodan

“GRUBB je moja porodica”, kaže Silvia. “To je mesto gde sam pronašla sebe, gde sam rasla, otkrivala svoje talente, gde sam učila, fotografisala, pisala priče i plesala. Danas i ja radim sa decom, govorim im da veruju u sebe, budu uporni, da uče i rade na sebi, jer to je put u sigurnu budućnost.”

Silvia ističe da je ponosna na to što je imala čast da u ime fondacije primi nagradu u Briselu koja je kruna desetogodišnjeg rada na integraciji i osnaživanju mladih Roma u Srbiji. Ona i Dača predstavljali su u Briselu GRUBB koji godinama predstavlja njih, mlade Rome, hrabri ih i daje vetar u leđa da ponosno pokažu koliko mogu, znaju i vrede.

“U Briselu smo smo se našli u potpuno drugačijem okruženju, sve je to jedno novo, važno iskustvo. Upoznali smo sjajne ljude iz drugih organizacija, ali trenutak kada smo mi proglašeni za najbolji projekat u Srbiji je neopisiv. Kad sam kao đak dolazio u GRUBB to je bilo mesto na kom sam slobodan, danas sve to ima mnogo veći smisao“, kaže Dača.

Kristina je ponosna što je danas deo GRUBB tima koji nekim novim klincima pomaže da savladaju školske brige

Kristina je ponosna što je danas deo GRUBB tima koji nekim novim klincima pomaže da savladaju školske brige

Kristina ističe da joj je podrška koju je pronalazila u GRUBB centru u Nišu značila mnogo tokom školovanja. Nastavnici su uvek bili tu, ne samo da joj pomognu da savlada gradivo, nego i da je posavetuju, saslušaju, upute na pravi put. “Oni nisu samo naši nastavnici, nego i prijatelji, i oslonac. Obilazili smo sa njima i muzeje, izložbe, išli smo na koncerte klasične muzike, što je uticalo na to kako sada posmatram život. A danas, kada sam u prilici da i sama budem deo tima koji vredno radi da našoj deci olakša školske brige, veoma sam ponosna, ali osećam i veliku odgovornost.”

Daniel danas uči nove generacije da budu ponosni na sebe

Daniel danas uči nove generacije da poštuju tuđe i budu ponosni na sebe

Dača i Daniel su bili deo prve postave velikog GRUBB mjuzikla. Oni i njihovi drugari upravo su i bili inspracija za muzičko-scensku priču koja je više od umetnosti, koja je sam život, sa svim preprekama, sa svim radostima i tugama. “Mene je GRUBB izgradio, to je moj dom! Tu sam uvek pronalazio najveću podršku, i srećan sam što danas ja mogu nekome da budem oslonac i uzor. Motivišem ih da uče, da idu u školu, pričam im kako sam ja i na turnejama, daleko i od kuće i od škole, ipak učio. U toj deci danas vidim sebe kakav sam bio nekad. Zato ih učim onome što je najvažnija lekcija koju svi treba da savladaju. Učim ih da smo svi jednaki, da poštuju tuđe, vole svoje i budu ponosni na to što jesu”, kaže Daniel.

Upoznali su svet i svet je upoznao njih, a sada svoje dragoceno iskustvo prenose dalje novim generacijama u GRUBB centrima.

Kada trajete dugo, i kada svaka nova godina postojanja znači i korak više i dalje u pomeranju granica, svakako da motivacija za nove projekte ne izostaje, ali cilj ostaje isti – da kroz edukativno-kreativni rad mladi Romi rastu do slobode, ravnopravnosti i sigurne budućnosti. Jer obrazovanje je proces koji se nikad ne završava, ali uvek ima snagu da menja svet!

Nena Milojković,
nastavnica srpskog jezika u GRUBB centru u Nišu

GRUBB Fondacija

GRUBB Fondacija

GRUBB fondacija od 2006. godine u tri centra u Srbiji podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvоđačkih umetnosti inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene. GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost i kulturu kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?