28.02.2017

Ostati i opstati na jednom ovako divnom mestu

Fondacija “Ana i Vlade Divac” je Dragici Ojdanić uručila grant u vidu umatičenih oplođenih ženskih jaradi rase “ALPINA” (7 grla) u vrednosti od 223.230, 00 dinara.

Piše: Dragica Ojdanić (28), poljoprivrednica iz sela Ravni, okolina Užica

Dragica Ojdanić na svom gazdinstvu sa sinom

Dragica Ojdanić na svom gazdinstvu sa sinom

Potpuno svesno smo se opredelili da ostanemo na selu. Suprug i ja imamo 2 sina. Radimo danonoćno, ali malo šta što proizvedemo možemo prodati i to u bescenje. Skoro ni na jednom proizvodu, izuzev malina, nemamo zaradu. To nas obeshrabruje. Troškovi na selu, osim onih za ishranu, nisu ništa manji od troškova u gradu, čak su mnogo veći. Sve to kod nas izaziva stalnu napetost, bićemo iskreni – i nezadovoljstvo. Od malih dana stalno smo slušali da u osnovi svakog uspeha stoji rad, a s tim smo se nas dvoje slagali. Međutim, suočili smo se sa činjenicom da mi ulažemo maksimalan rad, ali da on ničim nije nagrađen, pa samim tim nismo ni uspešni i teško zadovoljavamo naše potrebe i potrebe pomoći i izdržavanja starih roditelja.

Zato smo sebi postavili pitanje: gde mi to grešimo?

Tražeći odgovor na naše pitanje, zaključili smo da osnovni uzroci našeg neuspeha leže u:

  1. tzv. svaštarenju u poljoprivrednoj proizvodnji i
  2. nepostojanju zemljoradničkih zadruga u našem i okolnim selima, koje bi otkupljivale sve viškove poljoprivrednih proizvoda, pružale potrebnu edukaciju poljoprivrednim proizvođačima, organizovale predavanja iz akutne problematike svih grana poljoprivrede… Zadruge bi upućivale poljoprivrednike na savremenu literaturu i obezbeđivale ta izdanja, vršile bi redovno upoznavanje poljoprivrednika sa najnovijim merama države u oblasti unapređivanja poljoprivredne proizvodnje i standarda na selu, upoznavale bi poljoprivrednike sa najnovijim propisima iz ove oblasti; informisale bi poljoprivrednike o propisima i standardima Evropske unije, davale bi im upustva o tome kako doći do podsticajnih sredstava koje država Srbija i EU obezbeđuju seoskim domaćinstvima itd.
Gazdinstvo Dragice Ojdanić

Gazdinstvo Dragice Ojdanić

S obzirom na geografske i klimatske karakteristike našeg sela Ravni, prostorni položaj familije Ojdanić i lokaciju našeg domaćinstva (blizu reke Veliki Rzav sa klisurom Orlovača u kojoj je poznata Klasnja, obrasla šibljem i šumom) i raspoloživog imanja (gde ima dosta livada, pašnjaka i njiva, a u komšiluku je, nažalost, dobar broj kuća prazan, pa vlasnici veoma rado daju u zakup livade i pašnjake ili prodaju slamu, seno, detelinu, kukuruzovinu), nas dvoje opredelili smo se da osnujemo farmu koza.

Analizirajući sve moguće parametre, kroz već duži vremenski period, zaključili smo, bez obzira što će nas čekati ozbiljan, težak i odgovoran posao, da ćemo u njemu uspeti i time naš život i život naše porodice učiniti zadovoljnijim i srećnijim. Tom poslu bismo se do kraja posvetili. Od svaštarskih poslova obavljali bismo samo neophodne, a za većinu drugih proizvoda pojavili bismo se na tržištu kao svako drugi.

Tako smo, u razgovoru sa pojedincima voljnim da nam izađu u susret, obavešteni o sredstvima koje donira Fondacija “Ana i Vlade Divac”. Učestvovali smo na konkursu, dobili određena, nemala, sredstva za početak ostvarenja naše ciljne ideje. Za početak, mnogo više od očekivanog, donacijom smo dobili 10 umatičenih sjarenih jarića ALPSKE rase.

Planovi i ideje su velike, počev od dostizanja velikog broja grla koza, proizvodnje određenih vrsta sireva, mleka, surutke i ostalih proizvoda od kozjeg mleka; uređenja imanja za seoski turizam (prvenstveno Degustativnog centra), kao i oživljavanja nekih staza za planinarenje, biciklizam, šetnju kanjonom Rzava, uključivanja u posao socijalnih kategorija društva, omladine iz okoline (sela), gde bi naši lokalni proizvodi bili plasirani tu, u našem predivnom mestu… I jos puno toga…

Krajnji naš cilj: ostati i opstati na jednom ovako divnom mestu i pomoći i ostalim žiteljima u okolini, posebno mladima!

Poljoprivreda – Šansa za mlade

Poljoprivreda – Šansa za mlade

Fondacija "Ana i Vlade Divac" osnovana je 2007. godine sa ciljem zbrinjavavanja i ekonomskog osnaživanja izbeglih i raseljenih lica. U isto vreme, Fondacija je snažno posvećena unapređenju položaja dece i mladih kroz stvaranje uslova za njihovo zdravo odrastanje i razvoj kao unapređenju položaja i ekonomskom osnaživanju samohranih roditelja, mladih i svih drugih osetljivih društvenih grupa. Kroz razvoj filantropije i brojne humanitarne i razvojne projekte, Fondacija teži da podstakne solidarnost i duh zajedništva u društvu u Srbiji.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?