20.01.2017

Narodni pesnik na proputovanju

Mesto za nas Autor

Vudi GatriNarodni pesnik na proputovanju. Američki folk pevač, muzičar i kantautor koji je uticao na razvoj američke muzike dvadesetog veka.

Vudrou Vilson Gatri rođen je 14. jula 1912. godine u dobrostojećoj porodici u Oklahomi. Talenat za muziku otkrio je kao adolescent, a kako nije imao nikakvo formalno obrazovanja, napustio je kuću i izdržavao se kao ulični svirač.

Sa 17 godina izgubio je porodicu. Tada njegov život postaje hod po trnju. Seli se u Teksas, zatim u Kaliforniju u potrazi za bilo kakvim poslom u vremenu gladi i bede. Na putovanjima širom Sjedinjenih Američkih Država  osetio je siromaštvo uzrokovano Velikom depresijom i „peščanom olujom“, a ta iskustva su uticala na njegov opus i komunističko poimanje sveta.

Vudi GatriSumnjalo se da Vudijeva majka ima psihičkih problema. Kasnije je hospitalizovana zbog Hantingtonove bolesti, nasleđenog neurodegenerativnog poremećaja. Gatri je sve vreme slutio da će i sam imati ove probleme. Bolest mu je dijagnostikovana 1952. godine i zbog toga je morao da prekine karijeru. Poslednje dve godine života proveo je u duševnoj bolnici zbog demencije.

Gatri je autor preko 3000 pesama. Bio je najveći pesnik Velike depresije, a 1940. napisao je pesmu “Ova zemlja je tvoja zemlja”, što je svojevrsna alternativna himna Sjedinjenih Američkih Država.

Ženio se tri puta i ima osmoro dece. Napisao je i autobiografiju „Put ka slavi“ po kojoj je snimljen istoimeni film 1976. godine.

Gatri je bio uzor Brusu Springstinu i Bobu Dilanu i ne samo njima. Inspiracija je svima koji pate, obespravljenim i poniženim, a posebno onima koji o svojim problemima žele da govore glasno i da se bore za bolji svet.

Mesto za nas

Mesto za nas

Emisija o osobama sa invaliditetom "Mesto za nas" emituje se od aprila 2011. godine, svakog drugog četvrtka u 20h na RTS2. Sve emisije mogu se pogledati i na kanalu www.youtube.com/mestozanas. Emisija je kolažnog tipa, ima informativni, edukativni i angažovani karakter. Emisija ima i svoju Facebook stranicu. Kontakt: mestozanas@rts.rs.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?