31.12.2016

GRUBB je naš drugi dom, pomaže romskoj deci da osvoje slobodu kroz obrazovanje i umetnost

Silvia SinaniTranskript govora Silvie Sinani na 37. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 4” (25. oktobar 2016., Impact Hub, Beograd)

Kad me ljudi pitaju šta je za mene GRUBB, ja im kažem da je GRUBB moj drugi dom.

Ja sam Silvia Sinani i imam 19 godina. U GRUBB centru držim edukativne i plesne radionice. Pomažem deci da ostvare svoj san, kao što sam i ja ostvarila svoj. Sada pred vama stojim kao ponosna predstavnica romskog naroda. Završila sam srednju školu i pomažem novim generacijama da budu što bolji đaci i da šire svoje vidike, trudim se da sa njima podelim dragoceno iskustvo koje sam stekla od kada sam postala deo GRUBB porodice.

Jer, upravo je to suština GRUBB-a: osećaj da tu pripadaš, da si važan, da imaš na koga da se osloniš, da potražiš pomoć, da rasteš, razvijaš svoje talente i stičeš nove veštine!

Imala sam svega 16 godina kada sam postala deo ove priče koja mi je pomogla da upoznam sebe, ali i da shvatim šta je to što u životu želim da budem. I tako, sa 16 godina sam dobila priliku da budem deo velikog mjuzikla koji se zove GRUBB Show i koji kroz spoj tradicionalne romske i moderne hip-hop muzike priča jedinstvenu priču o našem životu, o našim običajima, o svakodnevnoj borbi protiv predrasuda kojih ima na svakom koraku.

I ne samo da sam postala deo prve postave za mjuzikl, već sam krenula i na turneju po Kanadi, koja je trajala čitavih mesec dana! Možete da zamislite: mesec dana preko okeana, bez mame i tate, bez sestara. “Ali ja sam velika”, govorila sam. I važna. Na scenu ne izlazim samo kao Silvia, već kao Romkinja, predstavnica svih nas. I znate, malo čoveka ponese sve to. Velika pozorišta, mediji, scena, kostimi, šminka – velika zbrka u mojoj glavi. Odmah na početku sam imala otrežnjujuću situaciju: na generalnoj probi, pred premijeru, reditelj me je spustio na zemlju, da ne poletim, jer sam pričala kad je trebalo ćutati i slušati, umalo da ne izađem na scenu! Jer pravila treba da se poštuju. A nama Romima disciplina i nije jača strana, otima se naša priroda kalupima, nama je u krvi razigranost i raspričanost.

Silvia Sinani i GRUBB - 37. Beogradski IgniteAli, umemo da budemo i zreli, odgovorni i posvećeni! Tako su na našim radionicama kreativnog pisanja i nastale knjige “GRUBB Stories 1” i “GRUBB Stories 2”. A napisali smo ih mi, Romi. Prevedene su na engleski, francuski i nemački jezik, pa naš glas može da se čuje i van zemlje. Knjige su ilustrovane našim fotografijama i stvarno su jedinstvene u svetu. Kažem vam ja, svašta mi umemo!

Da se vratim na to da smo mi u GRUBB-u svi jedna velika porodica… Meni su mama i tata podarili sestre, a GRUBB mi je podario braću. Oni su važan deo ove priče i važan deo mog života. To su oni: Naim – njegova pesma ume da dovede do suza, ali šalje snažnu poruku; Bebe – on je ludo pozitivan, ozbiljan je kada treba i jako je pouzdan; Đani – sebe zove Zmaj i stvarno to i jeste, najsrčaniji je među nama i deca ga obožavaju; Alidon – možda je ćutljiv, ali kada zapeva ostavlja nas brbljivce bez teksta; Daniel je divan prema deci, zna mnogo toga i nesebično pomaže svima; tu je i naša sestra Zlata – ona je uvek pozitivna, podrška je svima nama. To su oni – Gipsy Roma Urban Balkan Beats – GRUBB!

I to smo mi – GRUBB, Romi koji su obrazovani, uspešni i spremni da sa vama podele svoju kulturu i običaje.

I to sam ja – Silvia Sinani, srećna što živim svoj san i što pomažem romskoj deci da osvoje svoju slobodu kroz obrazovanje i umetnost.

***

37. Beogradski Ignite - prezenteri37. Beogradski Ignite pod naslovom “Uključi se br. 4”, posvećen socijalnom uključivanju, održan je u utorak, 25. oktobra 2016. godine, u beogradskom Impact Hub-u. Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“ su organizacijom ovog događaja, već četvrtu godinu zaredom, tradicionalno obeležili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i ohrabrili učesnike i posetioce da postanu borci za inkluzivno društvo.

Posetioci Beogradskog Ignite-a su imali priliku da čuju lične priče prezentera i prezenterki o tome kako svojim svakodnevnim zalaganjem grade društvo jednakosti za sve, i dobiju odgovore na pitanja: ima li života posle odslužene zatvorske kazne; kako do medalje na paraolimpijskim igrama; koje su male tajne aktivnog starenja; kako se menja slika o mladim Romima i Romkinjama kroz ritam i reč; ko su žene koje pomažu migrantima; kako izgleda svakodnevica mlade gluve osobe; kako mladi u akciji menjaju društvo; kako postići preduzetnički uspeh…

Beogradski Ignite je svečano završen ekskluzivnim nastupom mladih članova ansambla GRUBB mjuzikla, koji je nastao kao rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj svojevrsni spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike daje glas Romima, kako u Srbiji, tako i u međunarodnim okvirima.

Silvia Sinani je ostvarila svoj san da radi sa decom. Kaže da zahvaljujući njima svakog dana i ona napreduje, uči i raduje se zajedničkim uspesima. Svoj rad smatra važnim, jer je neophodno da se romska deca školuju i grade dobre odnose sa ljudima iz svog okruženja i da postanu ponosni predstavnici svog naroda. Silvia je ponosna jer je, kako kaže, imala priliku da na velikim svetskim pozornicama predstavlja svoj narod i da publiku upoznaje sa kulturom i tradicijom Roma. Silvia je na Belgrade Ignite donela priču o GRUBB Fondaciji. Tekstove o radu GRUBB Fondacije možete čitati na Blogu o socijalnom uključivanju.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?