21.11.2016

“Kada igraš igru prestola ili pobediš ili umreš, nema sredine”

Mesto za nas Autor

pd_001Piter Dinklidž rođen je u Moristaunu u Nju Džersiju 1969. godine. Ima nemačko-irsko poreklo, od majke Diane, nastavnice muzičke kulture u osnovnoj školi, i oca Džona Karla Dinklidža, radnika u osiguravajućem društvu. Rođen je sa ahondroplazijom, što je uzrok njegovog izrazito niskog rasta.

Išao je u školu za dečake katolike, ali kako kaže, nije sa baš najbolje uklopio. Međutim, upravo tu je pronašao svoju ljubav prema glumi, i to zahvaljujući ekscentričnom svešteniku koji je imao neverovatnu kolekciju VHS kaseta. Još kao tinejdžer, odlučio je da postane vegetarijanac. Radio je skoro sedam godina u privatnoj konsutlantskoj kompaniji, i u to vreme živeo je u stanu ispod mosta, pa su mu iznad glave prolazili vozovi, a preko nogu u dnevnoj sobi pacovi. „To i nije bila prava dnevna soba. To je bio neki rastureni veliki prostor“, seća se Piter.

pd_003Iako su mu tada nudili da snima reklame i druge komercijalne poslove, odbijao je jer je svaka ponuda imala veze sa njegovim rastom: „Kada sam bio mlađi, definitivno me je to pogađalo. Kao adolescent bio sam veoma ogorčen i ljut, nepristupačan. Ali kako ste stariji, uviđate da treba zapravo imati smisla za humor. Samo saznate da to nije vaš problem. Njihov je“, kaže Piter.

Upisao je dramu 1991. godine na Benington koledžu. Rad je počeo u pozorištu. Prvu filmsku ulogu je odigrao 1995. u filmu „Živeći u zaboravu”. Uloga u filmu „Stanični agent“ iz 2003. godine smatra se njegovim probojem, i za ovu ulogu dobio je nominaciju za najboljeg glumca. Iste godine, pojavio se u filmovima sa Gerijem Oldmanom. Ubrzo započinje saradnju sa Brodvej produkcijom. 2004. godine Piter je odigrao jednu od uloga snova – Šekspirovog Ričarda III u Javnom pozorištu.

Godine 2005. Dinklidž se pojavljuje u nekoliko naučno-fantastičnih serija i komedija. Takođe je ostvario uloge u britanskoj komediji „Smrt na sahrani“ 2007. i američkom rimejku istog filma 2010. 2007. igrao je i zlog Simona Bara u filmu „Gubitnik“. Dinklidža je producent Andrev Adamson odabrao za ulogu Trampkina u filmu „Princ Kaspijan“, a filmski kritičar Bil Gibson opisao je njegovu ulogu kao „dobar način da se razbije stereotip“.

pd_002Oženio se 2005. godine pozorišnom rediteljkom Erikom Šmit, a 2011. dobili su ćerku Zelin. U leto 2008. godine, Dinklidž je izveo naslovnu ulogu Ujka Vanja u režiji svoje supruge. Dinklidž igra Tiriona u čuvenoj seriji „Igra prestola“. Njegov nastup je dobio velike pohvale, ali i istaknute nagrade kao što su Emi za najbolju sporednu mušku ulogu u seriji 2011. godine i Zlatni globus 2012. godine za najbolju mušku sporednu ulogu u kategoriji serija, miniserija i televizijskog filma. Skromnog glumca, koji živi u Njujorku sa suprugom i ćerkicom, ne dotiče novostečena slava niti planetarni uspeh serije.

Mesto za nas

Mesto za nas

Emisija o osobama sa invaliditetom "Mesto za nas" emituje se od aprila 2011. godine, svakog drugog četvrtka u 20h na RTS2. Sve emisije mogu se pogledati i na kanalu www.youtube.com/mestozanas. Emisija je kolažnog tipa, ima informativni, edukativni i angažovani karakter. Emisija ima i svoju Facebook stranicu. Kontakt: mestozanas@rts.rs.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?