02.11.2016

Zlatna jesen

Svakog oktobra na Klinici za rehabilitaciju ,,Dr Miroslav Zotović“ u Sokobanjskoj ulici održava se tradicionalna manifestacija ,,Zlatna jesen“. Na ovoj manifestaciji sastaju se i druže dečica različitog uzrasta koja su se našla na bolničkom lečenju, a veliki broj njih su učenici OŠ ,,Dr Dragan Hercog“. Svi prisutni se druže uz pažljivo odabran kulturno-obrazovni program. Centralni događaj je predstava koju pripremaju đaci u okviru dramske sekcije. Svake godine priprema se nova predstava. Predstave se nižu, a svaka je bolja od prethodne. I gledaoci i mali glumci podjednako uživaju. U priremi predstave učestvuju i ostali nastavnici i učenici. Neki od njih zaduženi su za scenografiju, neki za muziku – svako ima precizno utvrđenu ulogu sa ciljem da se postigne maksimum i stvori delo koje će zabaviti, poučiti, razveseliti itd. Ove godine na repertoaru je bila predstava ,,Nekad i sad“ u izvođenju članova dramske sekcije koju vodi nastavnik srpskog jezika Nataša Vojinović.

Dramska sekcijaKao što je ranije bilo reči u tekstu Literarna sekcija, sekcije spadaju u vannastavne aktivnosti i kao fakultativni oblici rada obavezne su za učenike koji se za njih opredele. Sekcije  koje u školama postoje nisu obavezne za sve đake, ali su veoma važne jer kroz njih đaci izražavaju svoju kreativnost, razvijaju talente, druže se, a iza njih ostaju vredna umetnička dela. Dramska sekcija se realizuje jednom nedeljno, po unapred utvrđenom planu i programu, a probe za izvođenje predstave nekada se organizuju i svakodnevno. Program uključuje rad na dramatizaciji književnih dela, uključuje vežbe govora, javnog nastupa, izražajnog čitanja, izražajnog kazivanja, odabir i pripremu tekstova za dramatizaciju, pripremu predstave, odabir takmičenja, prereme za izvođenje predstave na školskim priredbama, gostovanja u drugim školama i odlazak na takmičenja.

O vođenju dramske sekcije u bolničkim uslovima govorila nam je Nataša Vojinović, nastavnik srpskog jezika koji željom, poletom, ljubavlju, velikom energijom, izuzetnom kreativnošću i velikim srcem sa svojim đacima pred publiku stavlja komade trajne vrednosti. Predstave koje se nižu po pravilu izmamljuju snažna osećanja, smeh i suze. Nastavnica se trudi da u rad sekcije uključi svakog đaka koji želi i ima volju da učestvuje u njenom radu. Svaki đak dobije ulogu, neko veću, neko manju, ali ono što je ovde važnije je druženje sa vršnjacima i radost zbog učestvovanja u stvaranju dela. Takođe, unutar svake škole, važna je saradnja među srodnim sekcijama. Stoga, dramska sekcija sarađuje sa likovnom, muzičkom sekcijom, recitatorskom i literarnom sekcijom.

KockicaVeć petnaest godina se u „Kockici“ (prostrana i lepo uređena postorija za okupljanja i druženja na Klinici za rehabilitaciju ,,Dr Miroslav Zotović“) smenjuju različite predstave i glumci. Prvenac je bila Sterijina „Pokondirena tikva“, a učenici koji su „probili led“ u dramskim vodama škole već su odavno završili fakultete i imaju svoje porodice. Nakon toga, nizale su se dramatizacije poznatih poema, bajki i romana. Pored „Vašara u Topoli“, „ Torte na pet spratova“, „Nemuštog jezika“ i mnogih drugih, posebnu pažnju javnosti  izazvala je predstava „Život je more“. Čehovljeva priča „Vanjka“ i Mihajlovićeva „Lilika“ uz dobro izvođenje Dušana Dobrosavljevića i Sandre Janus, izmamile su suze u očima tadašnjeg žirija na SVURF-u i predstava je nagrađena.

Ovogodišnje predstavljanje učenika na „Zlatnoj jeseni“ je po mnogo čemu jedinstveno. Multimedijalni pristup samoj temi predstave učinio je učeničko izvođenje posebnim i originalnim. „Nekad i sad“ je priča o porodici i školi ispričana sa distancom od jednog veka. Škola nekada i porodica nekada predstavljene su na filmu koji je u crno-beloj tehnici snimio direktor škole Zoran Aleksić. Pred publikom na platnu smenjivale su se scene iz porodičnog i đačkog života, praćene tradicionalnom muzikom. Današnje, savremeno doba učenici-glumci prikazali su uživo na sceni oponašajući vreme, navike i postupke svojih roditelja i vršnjaka. Saradnici na scenariju su osnovci Dušan Kangethe i Milica Vojinović koji su svojim sugestijama na jezik današnje omladine udahnuli živost i aktuelnost predstavi.

 

predstava_001

„Nekad i sad“ će nakon premijere nastaviti da živi kroz izvođenja koja slede. Pored takmičenja na SVURF-u, očekuju ih i gostovanja u mnogim beogradskim školama. Članovi dramske sekcije OŠ „Dr Dragan Hercog“ dokazuju da gde ima volje ima i načina!

predstava_002

 

Ivana Kovačević

Ivana Kovačević

Ivana Kovačević je diplomirala školske 2004/2005. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije je završila školske 2009/2010. na istom fakultetu. Profesor je srpskog jezika u Osnovnoj školi ,,Dr Dragan Hercog“ u Beogradu, voditelj je obuka, učesnik na projektima za ravnopravno uključivanje učenika u obrazovni proces, administrator obrazovnih sajtova, platformi itd. Ivana se posebno interesuje za oblasti IKT, inkluzije i upotrebe motivacionih igara u nastavi srpskog jezika sa učenicima sa razvojnim smetnjama.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?