21.10.2016

“Grbavi Don Žuan”

Mesto za nas Autor

Anri Tuluz LotrekČudak svog vremena, „grbavi Don Žuan“, kako su ga zvali, osobenjak Anri Tuluz Lotrek, rođen je u Francuskoj, u aristokratskoj grofovskoj porodici. Njegova majka udala se za svog brata od tetke, u nameri da se očuva što čistija „aristokratska“ krv i da bogatstvo ostane u familiji. U to doba još nisu bile poznate posledice spajanja bliskih rođaka, pa se Anri rodio sa genetskom manom.

Sa 14 godina, Anri slama levu, a godinu dana kasnije desnu nogu. Kosti nisu pravilno zacelile i njegove noge prestaju da rastu. On odrasta i dobija telo odraslog čoveka, ali mu noge ostaju male i zakržljale kao u dečaka, dok mu se lice posle puberteta menja dobijajući debelu donju usnu, oveći nos, loš vid. Njegova konačna visina je metar i po.

Zbog svog izgleda Anri ne uspeva da učestvuje u društvenim aktivnostima, pa se potpuno okreće umetnosti. Postaje važan impresionistički slikar, art-nuvo ilustrator i litografer, beležeći u svojim radovima boemski život Pariza krajem 19. veka.

Tokom većeg dela života imao je problema s alkoholom. Pred smrt odlazi u privatni sanatorijum, psihičku bolnicu za aristokrate. Nakon izlaska vraća se starom životu i umire na porodičnom imanju sa nepunih 37 godina.

Anri Tuluz LotrekO njemu je zapisano: „Bio je velik, bio je genije, bio je slavan, bio je mnogo hvaljen i mnogo kuđen; osećao je strast prema stvaranju i strast prema ženama; bio je potomak jedne od najstarijih francuskih porodica; bio je nemoralan i nečovečan; nije bio ni rasipnik ni degenerisan; bio je obdaren podrugljivim humorom i stalnim prisustvom duha; obožavao je noći više od dana; obožavao je i mrzeo beskrajno; rasuo je svoje zdravlje na razuzdan život; imao je neverovatno sigurno oko i isto tako sigurnu ruku; mogao je da slika izvesne stvari koje nikad do tada nisu postojale na platnu; bio je ljutit kada se u njemu probude brutalni nagoni…“

Niko ko se upoznao s njim nije ga mogao zaboraviti. Njegove slike izazivale su skandale. Slikao je verno onaj svet koji su drugi krišom posećivali.

Odbacivan, ismevan, ali i cenjen i uticajan. Kritičar društva i hipokrizije, spreman da se potuče za svoje prijatelje, ranjiv, usamljen, neprekidni stvaralac.

Anri Tuluz Lotrek
Mesto za nas

Mesto za nas

Emisija o osobama sa invaliditetom "Mesto za nas" emituje se od aprila 2011. godine, svakog drugog četvrtka u 20h na RTS2. Sve emisije mogu se pogledati i na kanalu www.youtube.com/mestozanas. Emisija je kolažnog tipa, ima informativni, edukativni i angažovani karakter. Emisija ima i svoju Facebook stranicu. Kontakt: mestozanas@rts.rs.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?