08.07.2016

Izvan četiri zida

Marko Lumo Autor

3_rainbow_flagU jednom od prethodnih tekstova pod nazivom Radio „LGBT Srbija“, govorio sam o naporima Udruženja „LGBT Srbija“ da, uz pomoć radija kao medija, ukaže na izazove sa kojima se pripadnici i pripadnice ove zajednice svakodnevno susreću, kao i na načine i mehanizme uz pomoć kojih je moguće na lakši način prevazići iste. Međutim, osim ukazivanja na probleme, ovakav vid komuniciranja je dobar način da građani upoznaju one koji ih okružuju, a o kojima jako malo, ili uopšte ništa ne znaju, i na taj način pomognu sebi u pokušaju da razumeju različite od sebe.

Jako su retki primeri da mediji u našoj zemlji na ispravan (a zapravo samo objektivan) način govore o pripadnicima i pripadnicama LGBTI zajednice i problemima sa kojima se suočavamo. Skoro svake nedelje možemo videti makar jedan naslov koji u sebi sadrži (minimum) uvredljive reči, a koje se odnose upravo na LGBTI osobe. O samim tekstovima ne vredi ni raspravljati – osim očiglednog nepoznavanja problematike teme kojom se bave, novinari – autori članaka vrlo često tiho opravdavaju nepravde koje zadese pripadnike i pripadnice LGBTI zajednice (ukoliko je reč o ovakvoj vrsti vesti). Kakvog god da je sadržaja vest, članak ili prilog, a da je tema LGBTI, mi se jednostavno ne možemo pohvaliti sa dovoljnim brojem senzibilisanih novinara koji će na pravi način o tome izveštavati.

Ipak… Pomaka ima. Poslednjih par godina sve češće ipak nailazim na članke koji na pravi način govore o ovoj temi. I mada u manjem broju, ova činjenica mi daje nadu da će se u novinarskoj profesiji stanje ipak promeniti, i premda je potrebno vremena i truda, edukacije i mnogo zajedničkog zalaganja. Možda primeri dobre prakse uspeju da trgnu urednike i novinare i razuvere ih da je negativno ono što „prodaje priču“.

Jedan od, po meni, boljih primera dobre prakse koji je odjeknuo Srbijom je serijal kratkih filmova nastalih u produkciji VICE Serbia – „Izvan četiri zida“. Serijal se sastoji od pet kratkih filmova u trajanju između petnaest i dvadeset četiri minuta, i za cilj ima da gledaocima prikaže pet osoba pripadnika i pripadnica LGBTI zajednice – lezbejku, gej muškarca, biseksualnu i trans* osobu.

Može se reći da je misija i više nego uspela – VICE Serbia je okupio grupu ljudi, pripadnika i pripadnica LGBTI zajednice, spremnih da govore o sebi, svojoj seksualnosti ili doživljaju sopstvenog rodnog identiteta, problemima kojima su bili izloženi samo zbog svoje različitosti kao i o lepim stvarima koje im je ona donela. Novinari VICE-a uspeli su u svojoj nameri da ove ljude prikažu baš onakvima kakvi jesu – kao vesele, drage, srećne, tužne, pune ljubavi prema sebi i svetu koji ih okružuje, objektivno i nadasve profesionalno. Za VICE Serbia govorili su Mačkica, Anđela, Aleksandar, Štefica i Goran.

Linkovi ka filmovima:

 

Marko Lumo

Marko Lumo

Diplomirani ekonomista, muzičar, pisac u pokušaju, aktivista (po opredeljenju). Borac (rečima) za ljudska prava svih, sa fokusom posebno usmerenim ka LGBTI osobama, rešen da svoju borbu podigne na lestvicu iznad, i kroz institucije pokuša da pomogne unapređivanju položaja LGBTI osoba. Od marta 2015. godine radi na projektu “Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu” koji sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije. Rođen 1990. godine. Ksenijin ujak i Helin prijatelj.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?