02.06.2016

Kesica po kesica – dnevna i radna zanimacija

Miloš Petrović je od kolega dobio zvanje „šefa smene”, jer najviše voli da provodi vreme u radionici

Miloš Petrović je od kolega dobio zvanje „šefa smene”, jer najviše voli da provodi vreme u radionici

U 95 objekata Apotekarske ustanove “Beograd” već treću godinu zaredom u kartonske kutije mogu da se ostave dobrovoljni prilozi za kesice u koje se pakuju narudžbine i na kojima je naznačeno da su ih izradile osobe sa smetnjama u razvoju.

U skromnoj radionici, u jednoj brdovitoj uličici beogradskog naselja Zvezdara, odjednom se stvorila gužva. Tu su Miloš, dvojica njegovih drugara i kolega, njihov radni asistent, glavni majstor… Ulazi i Monika Ranijeri, Italijanka, master antropologije i fotograf, koja je u Srbiji na jednogodišnjoj volonterskoj praksi u NVO „Naša kuća”. Od 2007. godine, kada se udruženje roditelja osoba sa smetnjama u razvoju reorganizovalo u nevladinu organizaciju, u „Našoj kući” pronalaze različite načine da kroz socijalno preduzetništvo uposle svoju decu i štićenike.

Jedan od programa jeste i proizvodnja papirnih kesica i kartonske ambalaže, pokrenuta 2009. godine.

Uz pomoć tadašnjeg BCIF-a (danas Fondacije Trag), obezbeđena je donacije iz Holandije, pa je na Zvezdaru stigla mašina za proizvodnju papirnih i kartonskih „sitnica”.

Pažljivo se prate sve radne operacije, uvek su prisutni glavni majstor i radni asistenti

Pažljivo se prate sve radne operacije, uvek su prisutni glavni majstor i radni asistenti

– Ideja je bila da to što proizvedemo koristimo za pakovanje proizvoda iz “Kuhinje na točkovima”, našeg drugog projekta. Rad u skladu sa mogućnostima je za osobe sa smetnjama u razvoju najbolji način da se integrišu u društvo: da šira društvena zajednica vidi da su oni tu među nama, da mogu da budu korisni i da mi roditelji budemo sigurni da kakva-takva budućnost postoji za njih, priča Anica Spasov, direktorka “Naše kuće”.

Od 2013. godine, projektu proizvodnje papirnih kesica priključila se i organizacija „Dečije srce”. Oni preuzimaju robu i distribuiraju je kupcima. Prema rečima Gorana Rojevića, predsednika “Dečijeg srca”, kucao je na vrata raznih preduzeća kako bi obezbedio tržišni plasman onoga što vredni momci i devojke sa Zvezdare naprave.

– Onda sam pokucao i na vrata Apotekarske ustanove „Beograd” i lako smo postigli dogovor. Na nama je da obezbedimo dostavu kesica i kutija za dobrovoljne priloge. Oni nemaju nikakve troškove, osim da njihovi apotekari ponude pacijentima da im upakuju lek ili neki drugi proizvod u tu kesicu. Građani mogu da doniraju tri dinara, mogu da doniraju i više, ali i da odbiju da im kupljena roba bude upakovana.

Od tih svojevrsnih donacija, tačnije „prodatih” kesica iz 95 objekata, ne samo što je obezbeđena održivost projekta, već to ujedno predstavlja i inkluzija na delu.

Kesice, ambalaža ali i čoko suva šljiva deo su proizvoda u čijoj izradi učestvuju osobe sa smetnjama u razvoju

Kesice, ambalaža ali i čoko suva šljiva deo su proizvoda u čijoj izradi učestvuju osobe sa smetnjama u razvoju

– Na ovaj način širi se glas da osobe sa smetnjama u razvoju doprinose društvu, ističe Rojević.

Na pitanje da li je pokušao da kesice „uvede” i u privatne apoteke, odgovara negativno.

– Nažalost, još uvek nije svest svih poslovnih ljudi na visokom nivou. Teško je nekome objasniti šta je društvena odgovornost, mnogi ne žele ni da čuju o čemu se radi , ali nadamo se da će u budućnosti upravo ovakim projektima takva praksa da se promeni, smatra on.

Kako su rekli u Apotekama „Beograd“, ova kompanija je učesnik brojnih humanitarnih akcija i donacija i sa zadovoljstvom su potpisali ugovor o saradnji sa humanitarnom organizacijom „Dečije srce“. Kako je predočeno iz službe marketinga, reakcije pacijenata su takođe pozitivne.

Mesečno se u radionici proizvede i do 200.000 kesica. Takođe, prave se kutije za pakovanje ketering hrane ne samo “Kuhinje na točkovima”, već i drugih kompanija koje se bave isporukom hrane. U papirnu ambalažu pakuju se i drvene igračke.

Radno angažovanje osoba sa smetnjama u razvoju doprinosi povećanju njihove vidljivosti u društvu

Radno angažovanje osoba sa smetnjama u razvoju doprinosi povećanju njihove vidljivosti u društvu

A Miloš – šef smene, kako su u šali nazvali najvrednijeg štićenika – uz osmeh nam kaže da voli da bude u radionici.

– Sam gradskim prevozom sa Medakovića dođem do Zvezdare. Sam se i vratim kući – pojašnjava dok uz zagrljaj sa glavnim majstorom asistira i nadgleda kako metalna mašina stvara gajbicu za pakovanje hrane.

Monika Ranijeri kaže da će sa tugom ove jeseni otići iz Beograda, jer je stekla divno iskustvo braveći u ovoj NVO, ali i da je pred našom zemljom dugačak put deinsitucionalizacije osoba sa smetnjama u razvoju.

– U Italiji smo početne korake načinili još sedamdesetih godina 20. veka. Ne samo da je razvijeno socijalno preduzetništvo na lokalnom nivou, već je i forma asistiranog, samostalnog stanovanja u velikom broju regija jako uspešna. Nadam se da će tako narednih godina biti i u Srbiji.

Više uspešnih priča potražite na socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Danijel (Odgovori)

    Fenomenalan projekat, a još je i interesantniji zato što je napravljena sinergija sa projektom “Kuhinja na točkovima”.
    Inače, upravo mi je pala jedna ideja na pamet kako bismo mogli da napravimo saradnju, ali moram prvo da razgovaram sa svojim šefom.
    Bilo kako bilo, samo napred. Radite pravu stvar.

    on Thursday 2, 2016