18.05.2016

Osvajanje slobode kroz igru

Grubb pozorištance za Jednakost različitih

Grubb pozorištance za Jednakost različitih

Čovek je homo ludens i u njegovoj prirodi je igra. Potreba za njom nikada ne prestaje, a benefiti koje nam donosi višestruki su. Danas kada se deca mnogo manje igraju u stvarnom nego u virtuelnom svetu, važno je naći način da usmere svoju energiju na kreativno delanje koje će pospešiti njihov razvoj. Dramske igre su jedan od izbora koji naše mališane može usmeriti na pravi put, i, kroz zabavan način osmišljavanja i predstavljanja nekog drugog sveta, uče ih da prosuđuju i razumeju različitite likove, sa svim njihovim vrlinama i manama, od kojih možemo da naučimo i ono što je dobro, ali i kako da se klonimo onog što je loše.

U GRUBB centru u Nišu tako je spontano, pored svih ostalih edukativnih i kreativnih sadržaja, život započelo pozorištance. Divni tekstovi Jasminke Petrović na pravi način uveli su decu u magiju pozorišnog sveta koja kroz igru, kako i sama autorka kaže, razvija samopouzdanje i maštu, ali pomaže i da se pobedi trema od javnih nastupa. Od prvih čitalačkih proba do izvođenja predstave pred pravom publikom nije prošlo mnogo, a talenat i beskrajni šarm naših malih glumaca brzo su našli put do srca svih onih koji su imali prilike da ih gledaju. Prvo su tremu pobedili nastupom pred najvernijom publikom – roditeljima, braćom, sestrama, drugarima, zatim su svojim umećem pozdravili drugare iz centara iz Beograda i Novog Sada, a onda je usledilo izvođenje na „pravim“ daskama koje život znače. Kao uvertira za nastup GRUBB mjuzikla u okviru projekta Jednakost različitih koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, GRUBB pozorištance je zagrejalo publiku u bioskopu Kupina u Nišu i pokupilo sve simpatije u gledalištu.

GRUBB pozorištance osvojilo je srca publike na niškom keju na proslava Dana Roma

GRUBB pozorištance osvojilo je srca publike na niškom keju na proslava Dana Roma

Zatim su osvojili srca svih koji su pratili program dečje predstavu Lil time u Lutkarskom pozorištu. Uveličali su i centralnu proslavu Međunarodnog dana Roma koja je održana na niškom keju u organizaciji Kancelarije za ljudska i manjinska prava i publika nije štedela dlanove da pozdravi i nagradi talenat i trud GRUBB-ovih malih glumaca.

Teme kojih su se dotakli u svojim glumačkim igrarijama više su nego aktuelne. Izvodili su pred publikom priču o prijateljstvu, dali sliku odraslog sveta iz ugla deteta, a nešto stariji polaznici dotakli su se tema koje nas podsećaju na to koliko olako pristupamo virtuelnom svetu, ćaskamo sa nepoznatima, nesvesni opasnosti koje prete s one strane ekrana.

Važno je da znamo ko je sa druge strane ekrana

Važno je da znamo ko je sa druge strane ekrana

U GRUBB centru u Novom Sadu važno mesto ima forum teatar  koji je u svetu izrastao u neku vrstu modernog socijalnog pokreta, koji čini da se ljudi pokrenu i uzmu aktivnu ulogu u sopstvenom životu.

Bavljenje forum teatrom podrazumeva temeljnu pripremu, istraživanje tema i sadržaja, ali i interakciju sa publikom. Svojim predstavama reaguje na aktuelne, osetljive teme, a učesnici su, kako oni koji su na pozornici, tako i oni koji su u publici. Ovaj vid aktivnosti učesnike, kroz predstavljanje obrazaca ponašanja u određenim problemskim situacijama, vodi do rešenja koja mogu primeniti u takvim situacijama u svakodnevnom životu.

GRUBB Forum teatar na zvaničnoj pokrajinskoj proslavi Dana Roma

GRUBB Forum teatar na zvaničnoj pokrajinskoj proslavi Dana Roma

Forum teatar u GRUBB centru u Novom Sadu bavio se pitanjima diskriminacija Roma kroz različite situacije – u javnom prevozu, pri zapošljavanju, kroz odnos dece u školi prema pripadnicima romske populacije. Bavili smo se i temama koje osvetljavaju nizak nivo svesti o važnosti obrazovanja kroz vizuru tradicije, pitanjima rane udaje, nepoverenja roditelja. Prošle godine, bili smo deo zvanične pokrajinske proslave Dana Roma, a nastupali smo i predstavili se u Skupštini Vojvodine odabranim delovima našeg Forum teatra.

U Novom Sadu je rađen i projekat pod nazivom Kada DA znaci NE koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ovom predstavom  GRUBB  se bavio položajem žene u romskom društvu. Dramaturg je kao polazište imao mišljenje mladih Romkinja koje su na radionicama sa svojim nastavnicima iskreno i otvoreno govorili na temu rane udaje, školovanja, odnosa sa roditeljima, njihovim poverenjem, očekivanjima, eventualnim ograničenjima – što  je rezultiralo jednim autentičnim tekstom.  Ova predstava je uspešno izvedena u četiri osnovne škole na teritoriji Vojvodine i u prostoru ogranka Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Postoji, dakle mnogo načina da se svetu pošalje poruka o tome ko smo, šta radimo, sa čim se svakodnevno suočavamo. Gluma je samo jedan od njih, ali vrlo moćan. Toga smo svesni i verujemo da Šekspir nije pogrešio tvrdeći kroz lik svog besmrtnog junaka da je „zadatak glume bio i jeste da bude, tako reći, ogledalo prirode: da pokaže vrlini njeno rođeno lice, poroku njegovu rođenu sliku, a samom vremenu i biću sveta njegov oblik i otisak“. Samo treba biti pažljiv posmatrač, osluškivati damare našeg vremena, istraživati sebe i svet koji nas okružuje, a iznad svega, osvajati slobodu kroz igru.

Nena Milojković,
Nastavnica srpskog jezika u GRUBB centru u Nišu

GRUBB Fondacija

GRUBB Fondacija

GRUBB fondacija od 2006. godine u tri centra u Srbiji podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvоđačkih umetnosti inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene. GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost i kulturu kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?