10.02.2016

Sanjajte velike snove, jer šta zna želja šta je nemoguće?!

Marijana Milošević SimićTranskript govora Marijane Milošević-Simić na 32. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 3” (29. oktobar 2015., Impact Hub, Beograd)

Ja sam Marijana Milošević-Simić – mama dve devojčice, autor seminara “Multimedijalna muzička radionica” koji su namenjeni zaposlenima u obrazovanju iz oblasti muzike, autor prve muzičke radionice za bebe uzrasta od 6 meseci pa naviše, i programski direktor Music Art Project-a El Sistema Srbija. Pričaću o ovoj poslednjoj temi, i to iz perspektive jedne rečenice koja u poslednje vreme počinje da boji moj život, a to je: Šta zna želja šta je nemoguće?!

Možete li da pretpostavite koliko je danas u Srbiji komplikovano uvesti jedan novi obrazovni program, pa još da dodam da je u pitanju muzički program, i to socijalno inkluzivni program? Ipak, to moju drugaricu i koleginicu Đurđu Papazoglu i mene nije sprečilo da pre dve godine krenemo u tu avanturu, jer šta zna želja šta je nemoguće…

Pre godinu dana smo počele da radimo pri centrima za socijalni rad i pri muzičkim školama. Na primer, deca-korisnici Centra za socijalni rad iz Novog Sada su se uključila u program u martu i veoma sam ponosna na njih, zato što su sa tri susreta nedeljno, na časovima hora, uspela da stignu do toga da nastupaju na Zmajevim dečijim igrama, na Baby Exit-u, a sledećeg petka ih očekuje koncert u okviru jazz festivala u Novom Sadu.

Ipak, naše najznačajnije aktivnosti vezane su za ulazak El Sisteme u muzičke škole. El Sistema je program koji je osnovan pre 40 godina u Venecueli, kao socijalno inkluzivni program. Nastao je iz uverenja da svako dete na planeti ima pravo na muzičko obrazovanje i danas se sprovodi u preko 60 država sveta, a u njega je uključeno preko četiri milona dece. Časovi su grupni, a zbog toga što je reč o grupnoj nastavi, neki rezultati se postižu mnogo brže. Eto, tek da znate da su, primera radi, deca iz muzičkih škola u Jagodini i Paraćinu tražila da škole rade nedeljom, a letos su tražila da se otvore za raspust; a jedna profesorka me je zvala dva meseca nakon što je počela da sprovodi program i rekla mi: “Imam problem, sad je mart, a moja deca su već spremna za ispit koji je tek u junu!” Ali, to su samo mali izazovi.

Marijana Milošević Simić - 32. Beogradski IgniteNajveći izazovi su usledili proletos, kada smo dobili poziv za učešće na dva letnja kampa – u Beču i u Milanu. To je izgledalo potpuno nemoguće ostvariti! S jedne strane, nas dve nismo imale to iskustvo u organizaciji, novca na računu nimalo… Ipak, s druge strane, znate kakva su vam deca, koliko su dobra, fantastična i talentovana i želite da ih stavite na tu svetsku mapu, zbog toga idete dalje. Tako je dvadesetoro dece krenulo u Beč, svirali su na otvaranju Foruma civilnog društva. Druga grupa – deca iz Škole za muzičke talente iz Ćuprije – svirala je u okviru evropskog El Sistema orkestra, koji je okupio 200 dece iz 27 država. Radili su sa najboljim profesorima i dirigentima današnjice, čak i sa Gustavom Dudamelom, imali su deset dana veoma ozbiljnih proba koje su trajale i po osam sati dnevno, a kruna celog događaja bio je njihov nastup na najvećoj sceni Milana, u Teatru Arčimboldi, nakon čega su svirali i u – ni manje, ni više – milanskoj Skali! Dakle, ta deca su dotakla nebo u svojoj 12., 15., 18. godini.

Ta deca su fantastična i naš cilj je i bio da ih izvedemo da ih vide malo dalje od Beograda i Srbije, ali da i njihove profesore vide dalje od naših granica. Kada bi od osećaja koji sam ja lično imala dok sam sedela u milanskoj Skali moglo da se živi, mislim da bih mogla da živim večno. Zato vas pozivam da sanjate velike snove, jer šta zna želja šta je nemoguće!

***

32.bg_ignite_su_fi32. Beogradski Ignite “Uključi se 3”, posvećen obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i temi socijalnog uključivanja, održan je 29. oktobra 2015. godine u prostoru Impact Hub-a (Makedonska 21) u Beogradu, u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženja „Srbija u pokretu“.

Deset sjajnih i inspirativnih govornika je i ovog puta, uz prevod na znakovni jezik i u prostoru koji ispunjava standarde pristupačnosti, u petominutnim nastupima predstavilo šta za njih znači socijalno uključivanje. Tako je publika mogla da sazna: kako u Srbiji izgleda život sa HIV/AIDS; da li naše društvo prihvata osobe koje su promenile pol; da li je kretanje pomoću kolica prepreka za aktivan život; kako svojoj porodici izgraditi dom sopstvenim rukama; kako kroz samozaposlenje stići do posla koji se voli; kako muzika može da pomogne u osnaživanju mladih; kako svako od nas može pomoći izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju; kako inkluzivnim obrazovanjem podržati profesionalni razvoj osoba s autizmom; da li je moguće voditi aktivan život i nakon 60. godine života.

Marijana Milošević-Simić je mama dvema devojčicama i muzički pedagog sa dugogodišnjim iskustvom u radu u medijima. Ona je i NLP Master Coach što joj omogućava da razume kako radi ljudski mozak. Ima misiju da njena predavanja o značaju muzičkog obrazovanja stignu do što više ljudi. Radi sa bebama, decom, odraslima i penzionerima i aktivna je u Music Art Project-u i programu El Sistema Srbija. 32. Beogradski Ignite svečano je zatvoren muzičkim nastupom učenika koji pohađaju ovaj program muzičkog obrazovanja.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?