29.01.2016

Važni datumi kao povod za isticanje pravih vrednosti

Knjiga znači isto na svim jezicima sveta!

Knjiga znači isto na svim jezicima sveta!

Januara se obično još jednom osvrnemo na godinu iza sebe, rezimiramo događaje koji su je obeležili, i razmišljamo o onome šta bismo želeli da ispuni narednih dvanaest meseci. Konstatovaćemo, verovatno, kako je godina brzo prošla, kako se sve brže živi i kako nam vreme sve ćešće izmiče kontroli. Neretko tu brzinu vremena koje nam proleti upotrebimo kao izgovor za sve ono što smo možda mogli, a eto nismo uradili. Tada se potvrđuje još jednom da onaj ko ne želi nešto da uradi nađe izgovor, a ko želi nađe način. A nema izgovora da se bar oni dani u godini koji su posebno izdvojeni u svetskom kalendaru ne obeleže, ne pomenu i ne učine posebnim, jer svaki od njih nosi važnu poruku. Zato se u GRUBB centrima trudimo da uvek nađemo način da sve te važne poruke prenesemo deci kroz zanimljiv sadržaj. To iziskuje jaku volju, malo mašte i jasnu želju da se oni na kojima svet ostaje učine svesnim i ravnopravnim članovima našeg društva, koji će znati da cene prave vrednosti i da se bore za njih.

Postoji bezbroj načina da se deca integrišu u društvo kome pripadaju, da se usmeravaju i oblikuju, a jedan od, njima svakako najinteresantnijih, je kroz kreativne sadržaje. U GRUBB centrima,  pored edukativnih, zato postoji mnoštvo kreativnih radionica čiji je cilj da se vreme kog deca, čini se, imaju najviše, provede što kvalitetnije. Tu su redovne radionce koje imamo svake subote, ali i radionice koje upriličimo povodom nekog važnog datuma i tako uzmemo učešće u skretanju pažnje na sve ono što je bitno za zdrav duh i telo svih nas, za ispravan pogled na svet i ono što ga čini.

Kako mi to u GRUBB centrima radimo? Pre svega sa puno ljubavi i jasnim ciljem da deca koja dolaze kod nas, a koja već nose breme predrasuda na svojim leđima, dobiju priliku da saznaju što više, da prošire svoje vidike, umnože svoje sposobnosti, razviju svoje talente. Zato svaki važan datum pretvorimo u povod za slavljenje pravih vrednosti.

Prethodne godine slavili smo Svetski dan osmeha, jednostavno i sa osmehom! Veseli, šareni papiri, i jedina kriva linija koja može da ispravi mnogo toga u sve tužnijem svetu.  A osmeh leči i daje snagu, zato smo svi zajedno uputili najiskreniji osmeh svetu, da razvedri bar neku od tama koje se nadvijaju nad nama! Suvišno je reći koliko je pozitivne energije prostrujalo našim centrom i koliko se lica ozarilo!

Za Svetski dan ljubaznosti osmisli smo niz skečeva u kojima su ravnopravno učestvovali i mlađi i stariji školarci, i tako kroz igru obnavljali i usvajali obrasce lepog i ljubaznog ponašanja. Zaključili smo da zaista nije teško biti fin i da nema izgovora za drugačije ponašanje.

Čistoća je pola zdravlja

Čistoća je pola zdravlja

Na Dan čistih ruku, demonstrirali smo kako temeljno i ispravno prati ruke, jer čistoća jeste pola zdravlja! Prisetili smo se i onih dečjih pesama koje o tome govore. Da li treba pomenuti da nije bilo mališana koji nije znao bar čuveni stih Pre i posle jela treba ruke prati čika Jove Zmaja?!

Sunce je najsjajnija zvezda, izvor života i velika inspiracija. Dan koji je u međunarodnom kalendaru posvećen Suncu, podstakao nas je da proverimo i upotpunimo svoje znanje o Suncu, sunčevom sistemu, o tome koliko nam njegova energija znači, kao i kada postaje štetno. Nismo propustili priliku da u u ime Sunca nacrtamo najlepše crteže i ispišemo najlepše pesme!

Da na stolu svakog dana bude nama zdrava hrana

Da na stolu svakog dana bude nama zdrava hrana

Da zadrava hrana treba da bude na stolu svakoga dana istakli smo kada se proslavljao Dan zdrave ishrane. Uz pomoć nastavnika, deca su od zejtina, vode i brašna napravila ekološki plastelin. Pozvali smo u pomoć maštu i oblikovali divno voće koje nam pomaže da rastemo, budemo zdravi, veseli i razigrani, jer važno je znati da “uopšte ko god nešto hoće, mora jesti i voleti voće”!

A kako je važno da budemo jaki i duhom, Svetski dan knjige proslavili smo igrom asocijacije, kvizom znanja, učili smo kako se na različitim svetskim jezicima kaže knjiga i saznali da kako god je nazvali, knjiga je uvek najbolji prijatelj, najsigurnije sklonište i siguran put do zvezda!

Detelina, zelena boja i sve o proslavljanju Sv.Patrika u Irskoj

Detelina, zelena boja i sve o proslavljanju Sv.Patrika u Irskoj

Trudimo se da upoznajemo druge kulture, jer različitosti su bogatstvo ovog sveta. Ako ne možemo da odemo u svet i upoznamo ga izbliza, svakako možemo da dovedemo taj svet kod nas, istražimo ga i učinimo bliskim, ma koliko nas kilometara delilo od njega. Tako su deca u našim centrima imala prilike da kroz kreativno-edukativne radionice i prezentacije putuju u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i daleki Japan, učili smo kako je nastala kapoera, saznali kako se to proslavlja dan Svetog Patrika u Irskoj, ali i Noć veštica.

Uz globus, zanimljivosti iz kulture zemlje o kojoj govorimo, muziku, jezik, obeležja i kroz dobro osmišljenu prezentaciju, prilagođenu dečjim radoznalim glavicama, opšta kultura i poznavanje drugih se uvećava. Ušli smo u tajne veštine savijanja papira – origami, naučili smo kako se to u Japanu pravilno drže štapići za jelo, savladali čak i po koju reč japanskog jezika. Tradicija ispijanja čaja u Ujedinjenom  Kraljevstvu, uvela nas je u priču o bontonu koja nikada nije suvišna kada su deca u pitanju, ali nas je inspirisala i da dizajniramo jedinstvene šoljice za čuveni engleski čaj!

Maštovito pozdravljamo svako godišnje doba

Maštovito pozdravljamo svako godišnje doba

Svim našim radionicama deca se jako raduju, željno ih iščekuju i u njima aktivno učestvuju. Bilo da govorimo o dečjim pravima, ili organizujemo kviz, bilo da obeležavamo neki važan svetski datum, ili pozdravljamo godišnje doba koje nam je stiglo, trudimo se da im pokažemo da je potrebno da otvorenog srca, raširenih ruku prigrle sve ono što ovaj svet čini lepšim i srećnijim mestom.

Radionica o reproduktivnom zdravlju

Radionica o reproduktivnom zdravlju

Međutim, vodimo računa da prilagodimo sadržaje i starijim školarcima, da pričamo o onome što njih zanima, a što možda nisu imali prilike da saznaju, ili hrabrosti da pitaju. Tako su organizovane prezentacije o polno prenosivim bolestima, zatim o bolestima zavisnosti, i zadivljujuće je koliko su svesni svih opasnosti koje prete i koliko pažljivo slušaju i učestvuju u razgovoru. Naravno, to je rezultat ogromnog rada na izgradnji međusobnog poverenja koje omogućava da se i o najškakljivijim temama razgovara otvoreno, bez zadrške.

Vremeplov kroz istoriju i nasleđe romskog naroda

Vremeplov kroz istoriju i nasleđe romskog naroda

Učimo da je važno da cenimo sebe, ali i druge. Stoga su organizovane i prezentacija o poreklu Roma, jer je važno je da znamo ko smo i odakle smo. Zanimljiva prezentacija provela kroz bogatu istoriju i kulturno nasleđe romskog naroda i svi smo uživali tom vremeplovu!

Koliko je bitna tolerancija, ova deca najbolje znaju. Zato se trudimo da im kroz sve kreativne sadržaje pružimo ono što će im život sutra učiniti lakšim, lepšim, jer će izrasti u obrazovane ljude, ponosne na svoje nasleđe, a koji poznaju i druge kulture, uvažavaju različitosti i cene prave vrednosti. Zato ćemo i u 2016. godini vreme koje imamo ispuniti najkvalitetnijim sadržajima kako bi naša misija bila što uspešnija, a osmesi na licima u GRUBB centrima i van njih iskreni i široki!

Nena Milojković,
Nastavnica srpskog jezika u GRUBB centru u Nišu

GRUBB Fondacija

GRUBB Fondacija

GRUBB fondacija od 2006. godine u tri centra u Srbiji podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvоđačkih umetnosti inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene. GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost i kulturu kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?