04.11.2015

Edukacija i umetnost kao put u svetliju budućnost

Najmlađi na GRUBB radionici plesa

Najmlađi na GRUBB radionici plesa

Sve je počelo 2006. godine u Nišu. Ideja da se unapredi obrazovanje Roma počela je da se realizuje najpre na edukativnom, a nedugo potom i na kreativnom planu. Dopunska nastava iz svih školskih predmeta, ali i kreativne radionice na kojima se energija isprva usmeravala na ples i muziku, a zatim i druge umetnosti, naišle su na veliko interesovanje romske dece, pa je GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats) fondacija ubrzo otvorila centar u Beogradu, a onda i u Novom Sadu.

Nastavnici srpskog i engleskog jezika, matematike, biologije, fizike, muzike, u GRUBB centrima svakodnevno vrlo posvećeno i sa puno ljubavi pomažu mladim Romima da što lakše i uspešnije izađu na kraj sa školskim zadacima, a kada se neka prepreka uspešeno savlada, zajednička radost postaje dodatna motivacija da se uči još više, da uspesi budu još veći. Deca osećaju kad su negde dobrodošla, kada je atmosfera topla i prijateljska, te se lako opuste i bez pritiska i sa puno dobre volje rade i one manje omiljene zadatke.

Međunarodni dan sreće - delimo osmeh sa vama

Međunarodni dan sreće – delimo osmeh sa vama

Oni naš centar zovu školica, to je mesto gde su uvek dobrodošli, gde ih čeka osmeh, zagrljaj, razumevanje, gde se i najteži zadaci rešavaju kao od šale. Onda sledi opuštanje na nekoj od kreativnih radionica koje omogućavaju da se otkriju i neguju talenti za ples, muziku, ali i za fotografiju, kreativno pisanje i glumu. Desi se tako da neko nije ni znao da ima oko za dobar kadar, i nije slutio da se u njemu krije neka priča koja čeka da bude ispričana, pesma koja želi da bude ispevana. A kada postoji mesto gde neko želi da čuje vaš glas, gde možete da budete baš ono što jeste, i da otkrijete ono što niste znali da možete biti, detinjstvo, odrastanje i sve školske brige postaju lakše.

Zajedno učimo, stvaramo, radujemo se uspesima i napretku na svim poljima, delimo život, otkrivamo njegove tajne i trudimo se da naši školarci izrastu u najbolju verziju sebe. Biramo obrazovanje i umetnost kao put koji vodi do integracije i sigurnije i svetlije budućnosti.

Radionica o reproduktivnom zdravlju

Radionica o reproduktivnom zdravlju

GRUBB centri podstiču mlade Rome da budu ponosni na sebe, svoju tradiciju i kulturno nasleđe. Tako su im muzičke i plesne radionice omogućile da kroz spoj tradicionalne romske i moderne hip-hop muzike ispričaju jedinstvenu priču o svom životu, o običajima, o svakodnevnoj borbi za egzistenciju i borbi protiv predrasuda kojih ima na svakom koraku. Snagu talenta i emociju koju njihove pesme i muzika nose prepoznao je veliki kanadski reditelj Serž Denonkur i režirao mjuzikl GRUBB SHOW koji je oduševio svet. Napravio je pravi muzičko-scenski spektakl koji je rezultat nesvakidašnjeg spoja talenta mladih Roma, koji su napisali muziku i pesme na muzičkim radionicama u GRUBB centrima, ali i iskustva velikih imena iz sveta scenske umetnosti koja su nesebično delila svoje znanje sa njima. Uspešni nastupi u Londonu, Montrealu, Njujorku, zatim velike turneje u Kanadi, potom u Holandiji, potvrdili su da je umetnost kadra da govori o onome o čemu bi mnogi želeli da ćute. Pokazalo se da svuda po svetu postoje ljudi koji su spremni da čuju priču onih koji žive tu, pored nas i koji, dok se svakodnevno bore za svoje mesto pod suncem, uprkos brojnim preprekama i predrasudama koje ih spotiču, vole, tuguju, druže se, i raduju životu. GRUBB vrlo često učestvuje na različitim manifestacijama na lokalnom nivou gde uvek pleni svojom energijom, šarmom i neospornim talentom.

Vredno učimo i radimo domaće zadatke

Vredno učimo i radimo domaće zadatke

U GRUBB centrima već tri godine Romi imaju priliku da izbruse i svoj talenat za pisanje na radionicama kreativnog pisanja. Najpre stidljivo, ne znajući da svoj svet mogu da izraze pisanjem, a zatim sve sigurnije i slobodnije, iz radionice u radionicu, naši školarci gradili su nove svetove, izmaštane, a opet tako stvarne. Priče su sakupljene i objavljene. Prvi ciklus radionica krunisan je zbirkom priča GRUBB STORIES I, a drugi je iznedrio GRUBB STORIES II. Tako su nastale prve i jedinstvene u svetu zbirke priča koje su napisali mladi Romi. I jedna i druga knjiga ilustrovane su fotografijama, koje su, takođe, plod fotografskih radionica pod okriljem GRUBB fondacije. Na njima su veliki majstori fotografije otkrivali tajne našim školarcima kako da svojim objektivom “uhvate” i ovekoveče deo sveta koji ih okružuje i kome ravnopravno pripadaju.

Priča o GRUBB-u nije priča o borbi protiv predrasuda. Priča kao takva može da podstakne na razmišljanje, preispitivanje, ali da bi se nešto zaista promenilo potreban je rad – požrtvovan,  rad sa puno ljubavi, razumevanja, iskrene želje i vere u tu decu koja imaju pravo da svoje potencijale iskoriste na najbolji mogući način. Ona nose teret predrasuda, a mi smo tu da im taj teret olakšamo i pomognemo da, uprkos njemu, sutra uspravno hodaju kroz svoj život, obrazovani, ostvareni i uspešni.

GRUBB Fondacija

GRUBB Fondacija

GRUBB fondacija od 2006. godine u tri centra u Srbiji podstiče redovno školovanje oko 700 romske dece mlađe od 18 godina. Originalno povezivanje obrazovanja i izvоđačkih umetnosti inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika. Ovaj spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike daje glas Romima kako u Srbiji tako i internacionalno. Slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene. GRUBB ujedinjuje obrazovanje, umetnost i kulturu kako bi podržao dugoročno uključivanje romske omladine u društvene tokove.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?