25.08.2015

Rečnik aktiviste: LJUDI

Predrag Stojičić

Predrag Stojičić

Sobu ispuni neka posebna energija kada Peđa kaže “Ljudi”. Da se naježiš. Da li je moguće da u nas nekoliko on vidi hiljadu i deset hiljada i milion?

Na početku je pitanje “Ko su naši ljudi?” izazivalo grč, bar kod mene, jer sam znao da posle odgovora na to pitanje moram da izađem i razgovaram sa tim ljudima i da im objasnim zašto mislim da je predložena akcija dobra za sve.  /razgovor – uložiti vreme, energiju, otvoriti se, ispričati svoju priču/; /akcija – (l. actio fr. eng. action) radnja, delatnost, delanje, dejstvo/.

A teško je. Vreme za takve razgovore ljudima nikada ne odgovara. Nenaučen na to da u razgovoru budem eksplicitan, u povratku sa sastanaka zamišljao sam zavereničko šaputanje po krovovima, ubeđivanje, manipulaciju. /eksplicitan (lat. explicitus) izrečen, otvoren; supr. implicitan/.

I u početku je i tako. U pola glasa počinjem svoju priču. Stidim se, glas mi drhti dok u glavi odjekuju pitanja “Ko sam ja?”, odgonetanje pitanja u pogledu sagovornika “Ko si ti?” “Šta želiš od mene?” i pokušaj da se pogledom odgovori na njih…

A onda počinjem da shvatam. “Ja sam Vidan, volontiram da u Srbiji bude bolje i želim da mi se pridružiš.” /Volonterstvo (volonterizam, volontiranje) neprofitna je i neplaćena aktivnost kojom pojedinci i pojedinke, samostalno ili u okviru neke grupe ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva https://sh.wikipedia.org/wiki/Volonterstvo / /pridružiti se – uložiti vreme i energiju za ostvarivanje zajedničke svrhe/

Osvešćujem. Kada razgovaram sa ljudima broj hiljadu dobije lica i imena. Dobije i trihiljade nedoumica i pitanja, ali jednu snagu. Snagu koja može da se pretvori u moć (o tome u nekom sledećem tekstu). Grč se izgubio. Da li je moguće da je nešto moralo da me nauči da razgovaram? Da ti otvoreno kažem šta planiram da uradim i da te pitam da li želiš da mi se pridružiš?

Sobu ispuni neka posebna energija kada Peđa kaže “ljudi”. Da se naježiš.

An organizer is a leader who does not lead, but gets behind the people and pushes.” – Fred Ross

 

Dr Predrag Stojičić – Peđa je posle završenog medicinskog fakulteta u Beogradu magistrirao Javno zdravlje na Harvard Univerzitetu. Više od 10 godina bavi se zdravstvenim menadžmentom i politikom. Poslednje dve godine Peđa je proveo na  Harvardu, radeći kao asistent prof. Maršala Ganca na predmetima Javni narativ i Organizovanje zajednica. Trenutno radi za Fannie E. Rippel Foundation iz Nju Jorka, koja  okuplja vodeće eksperte iz različitih oblasti kako bi osmislili inovativna rešenja za unapređenje sistema zdravstvene zaštite u SAD. U periodu od 2000. do 2005. bio je predsednik Omladine Jugoslovenske Asocijacije za borbu protiv side (Omladine JAZAS-a), a nakon toga radio kao nezavisni konsultant na mnogim projektima vezanim za reformu zdravstvenog sistema u Srbiji. Osnivač Srbije u pokretu (član strateškog tima od 2009. do danas, predsednik u periodu 2013.-2014.). Peđa je po prirodi intelektualni pesimista i akcioni optimista. Veruje u zajednicu, nauku i pse. http://srbijaupokretu.org/ko-smo-mi/, http://leadingchangenetwork.org/network/leadership/predrag-stojicic/

Vidan Danković

Vidan Danković

Rođen je 1971. godine u Beogradu. Veruje u ideju da naseljena mesta moraju biti po meri čoveka i stoga radi na razvoju pristupačnosti i neće odustati dok svoje prijateljice i prijatelje sa invaliditetom ne vidi kako odlaze tamo gde žele, a ne tamo gde su prinuđeni da idu. Otac dvoje dece. Sav nameštaj u svom stanu osmislio je sa svojom ženom i napravio sam.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?