31.07.2015

Stopala, za šta ćete mi vi kada imam krila da letim?

Mesto za nas Autor

Frida KaloŽivot Fride Kalo počinje i završava se na istom mestu: u „Plavoj kući“ u Kojoakanu, predgrađu Meksiko Sitija. U krštenici piše da je rođena kao Margareta Karmen Frida Kalderon 6. jula 1907. Međutim, kasnije će ona ponosno govoriti da je rođena 7. jula, istog dana kada je počela i meksička revolucija, ali je zapravo promenila datum samo da bi bila mlađa.

Sa šest godina oboleva od dečje paralize, zbog čega joj je desna noga bila tanka, a stopalo zakržljalo. Tokom šestomesečnog oporavka otac ju je stalno podsticao da vežba nožne mišiće i stopalo. Međutim, uprkos svim naporima, njena noga je ostala deformisana. Frida je to prikrivala pantalonama, dugačkim suknjama ili je nosila dva para čarapa na desnoj nozi. Njeno lice bilo je upečatljivo: gusto spojene obrve i brčići koje nije uklanjala.

Septembra 1925. godine vozila se autobusom koji se sudario sa tramvajem. Pretrpela je ozbiljne povrede kičmene moždine, vratne kosti, rebara, desne noge, slomljeno joj je i dislocirano desno stopalo i rame. Metalna šipka prošla joj je kroz stomak i matericu, zbog čega nije mogla da ima dece. Iako je kasnije ostajala trudna tri puta, morala je da prekida trudnoće.

Od ove nezgode oporavljala se tri meseca. Celo telo joj je bilo u gipsu. Iako se oporavila i ponovo mogla da hoda, bolovi nikad nisu prestali i pratili su je celoga života. Zbog njih je dosta vremena provodila u bolnici ili kod kuće, vezana za krevet. Operisana je trideset pet puta, sa većinom zahvata na leđima, desnoj nozi i desnom stopalu.

Frida KaloNakon ove nesreće, umesto medicine, koja je bila njeno prvo opredeljenje, okreće se slikarstvu, kojim ispunjava vreme vezano za krevet. Govorila je: „Nisam bolesna… slomljena sam… ali mi je drago da sam živa dokle god mogu da crtam.“ Slikajući sopstvena iskustva, njeni radovi su često bili šokantni zbog prizora bola i teškog života žena. Čak 55 od 143 njene slike su autoportreti. Bila je pod uticajem autohtone meksičke kulture, čije je viđenje slikala jakim bojama, mešavinom simbolizma i realizma. Njene slike privukle su pažnju slikara Dijega Rivere, za koga se kasnije i udala. Zajedno su živeli u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je Frida izlagala sa dosta uspeha. 1939. godine se razvode, i Frida se vraća u rodnu kuću u Meksiku.

Frida Kalo je tu i preminula, 13. jula 1954. godine, od embolije pluća. Njen pepeo je u urni izložen u „Plavoj kući“, koja je pretvorena u njen muzej.

Mesto za nas

Mesto za nas

Emisija o osobama sa invaliditetom "Mesto za nas" emituje se od aprila 2011. godine, svakog drugog četvrtka u 20h na RTS2. Sve emisije mogu se pogledati i na kanalu www.youtube.com/mestozanas. Emisija je kolažnog tipa, ima informativni, edukativni i angažovani karakter. Emisija ima i svoju Facebook stranicu. Kontakt: mestozanas@rts.rs.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?