27.01.2015

Ostali u domovini da bi izvozili proizvode visoke tehnologije

inkubator_002U Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta (BITF) u poslednje tri godine je osnovano 25 start-up kompanija i zaposleno više od 100 mladih stručnjaka, od kojih su 25 povratnici iz inostranstva; neke od ovih kompanija su stoprocentno usmerene ka izvozu i nalaze se na listama najbrže rastućih firmi u međunarodnim okvirima.

Rad u nekoj od svetski poznatih high-tech kompanija zamenili su povratkom u domovinu i osnivanjem sopstvenog preduzeća. Iz Beograda, sarađuju sa čitavim svetom; izvoze svoje visokotehnološke proizvode, plaćaju porez u Srbiji i, kako kažu, ne žale zbog takve odluke. Mladi ljudi, koji su zaplivali smerom suprotnim od dominantne struje odliva mozgova i odlučili da se vrate – njih 25 – vode kompanije i rade u okviru Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta BU (BITF). U 44 kompanije, koliko trenutno posluje na adresi Ruzveltova 1, ovi vrhunski stručnjaci i inovatori razvijaju ideje iz oblasti informacionih tehnologija, biotehnologije, medicinskih tehnologija…

Na pomen uspeha, potvrđenog od strane renomiranih međunarodnih institucija, skromno sležu ramenima i kažu da im je samo važno da slede svoju ideju. Ove jeseni je jedno takvo priznanje stiglo dvema kompanijama – članicama Inkubatora. U godišnjem izboru 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija (Europe Technology Fast 50) konsultantsko-revizorske kompanije „Deloitte”, na trećem mestu u regionu centralne Evrope rangirano je preduzeće „HTEC”, sa rastom prihoda od 1.777 % tokom prethodnih pet godina! Povratnik na ovu listu je kompanija „Bitgear wireless design services”, koja se prvi put u odabranom društvu našla 2013. godine, dok je u 2014. godini zauzela 18. mesto, sa petogodišnjim rastom prihoda od 759 %!

Kako kaže Dejan Dramićanin, izvršni direktor i osnivač Bitgear-a, kompanija se bavi proizvodnjom i isporukom visokotehnoloških servisa.

– Naša delatnost obuhvata tri segmenta: elektroniku, digitalne telekomunikacije i tehniku za detektovanje pokreta. Svi klijenti su iz inostranstva. Najviše ih je iz Irske, Nemačke, Sjedinjenih država, Francuske. Zaposleno je 34 mladih inženjera i programera, među kojima je i devet devojaka, objašnjava on.

Poput Dramićanina, uglavnom svi su diplomci srpskih fakulteta. On sam je pre roka završio smer Elektronike na Elektrotehničkom fakultetu i, kao mnogi, otišao u Ameriku na usavršavanje. Tamo je načinio prve korake u biznisu. Priznaje da on i kolega najviše znanja nisu prikupili u američkoj kompaniji, već samostalno. Prve poslove su pronalazili preko sajta „Guru”.

– To je odlična platforma za mlade koji se bave visokim tehnologijama. Tu mogu da nađu poslodavca, da nauče da pišu projekat, dodaje Dramićanin.

Ipak, rešio je da se vrati u Srbiju. – Shvatio sam da sve to mogu da radim kod kuće, jednostavan je njegov odgovor na pitanje „Zašto?“.

Kompanija Bitgear je jedna od prvih članica Inkubatora, još od njegovog osnivanja 2008. godine. Naš sagovornik kaže i da mladoj kompaniji mnogo znače pogodnosti koje postoje u okrilju inkubatora. Pre svega u segmentu administracije.

Gordana Danilović Grković, direktorka Inkubatora, i Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji, na konferenciji za novinare (Foto: Medija centar / www.bitf.rs)

Gordana Danilović Grković, direktorka Inkubatora, i Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji, na konferenciji za novinare (Foto: Medija centar / www.bitf.rs)

Sa takvom konstatacijom slaže se Gordana Danilović Grković, direktorka Inkubatora.

– Mi nismo na budžetu. U prvoj godini imali smo šest kompanija, a danas ih je 44. Naše kompanije su, za ovih šest godina, samo kroz doprinose i poreze u budžet Srbije vratile oko tri miliona evra. A ti mladi, vrhunski stručnjaci usredsređeni su na razvijanje svoje poslovne ideje i potrebna im je pomoć. U suštini, važno je olakšati im poslovanje u prvih par godina, posebno u segmentu vođenja administrativnih poslova, i omogućiti im da dođu do znanja koja im u tom trenutku nedostaju, pojašnjava ona.

U poslednje tri godine BITF je, u saradnji sa Švajcarskim sekretarijatom za ekonomske poslove, sprovodio projekat „Promocija izvoza inovativnih proizvoda”, sa ciljem povećanja izvoza viskotehnoloških proizvoda i usluga. Aktivnosti su bile usmerene na identifikaciju potencijalnih novih tržišta, institucionalne mere za unapređenje izvoza, umrežavanje…

– U 2011. godini učešće izvoza u prihodima BITF preduzeća iznosio je 63 %, dok je prošle godine dostigao 75 %. U tri godine trajanja projekta otvoreno je 25 start-up kompanija i angažovano više od 100 novozaposlenih – mladih talentovanih inženjera iz oblasti visoke tehnologije, podvlači direktorka Danilović Grković.

Inkubator su pre sedam godina osnovali Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološko-metalurški i Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, u partnerstvu sa Opštinom Palilula i DTI. Do sada je podržano osnivanje i razvoj 44 kompanije iz različitih oblasti visoke tehnologije, sa zaposlenih 280 mladih stručnjaka. Ovo je adresa na kojoj je zabeležen razvoj 30 inovacija, devet patenata, oformljene su tri mreže /klastera, a skoro 600 mladih je obučeno u oblasti preduzetništva…

Više uspešnih priča potražite na www.socijalnoukljucivanje.gov.rs – Uspešni primeri

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?