20.01.2015

Sakupljanje sekundarnih sirovina je posao koji ima budućnost!

Nergiza AlišanovićTranskript govora Nergize Ališanović na 29. Belgrade Ignite-u “Uključi se 2” (21. oktobar 2014., Mixer House, Beograd)

Dolazim iz sela Prekodolca kod Vladičinog Hana. Udata sam, živim sa suprugom Sašom, imam dvoje dece, i moja porodica trenutno broji ukupno 11 članova. Preduzetništvom se bavim više od osam godina. Prodavala sam robu, šila sam podmetače… bavila sam se trgovinom. Posao je išao sve teže i teže, mnogo smo se mučili, zarada je bila minimalna. Veliki broj ljudi radi u sivoj ekonomiji, nisu registrovani. Oni su nudili niže cene, jer nisu plaćali nikakve dažbine, dok sam ja sve plaćala. Zato je kod mene opala prodaja.

Palo mi je na pamet da sakupljanje i prerada otpada može da bude dobar posao. Nisam se mnogo dvoumila, već sam se preko Interneta i prijatelja raspitala kakav je taj posao. Hvala prijateljici koja mi je rekla da u Vranju postoji organizacija BIC – Biznis Inkubator Centar. Na treninzima u BIC-u sam stekla znanja o pravnim aspektima preduzetništva, o menadžmentu, marketingu… Napravila sam biznis plan, a kada su mi javili da sam dobila grant, jako sam se radovala.

Prema biznis planu, dobila sam presu i mlin. Početak je bio veoma težak: učimo kako se rukuje mašinama, tražimo tržište za prodaju, nabavljamo repromaterijal, što sami, što preko sakupljača. Sve ide nekako teško, ali ne gubimo nadu, borba se nastavlja. Mučila sam se, i to ne samo ja, već i cela moja porodica. Radili smo svi, po ceo dan. Sve smo radili na najteži mogući način, od sakupljanja, preko ručnog bušenja flaša, do toga da smo robu prevozili putničkim vozilom. Radili smo napolju, bez obzira na kišu, sneg ili sunce. Bilo je svejedno da li je hladno.

nergiza_alisanovic_igniteAli, sva ta muka je počela da daje rezultate. Posle prvih isporuka robe, od zarađenog novca smo najpre kupili kombi. Nastavili smo da ulažemo u naš poao, pa smo kupili perforator koji nam je mnogo olakšao rad, a zatim i mali kamion. Jeste mala “Zastavica”, ali završava sve naše obaveze. Nedavno smo proširili poslovni prostor. I dalje sve što zaradimo ulažemo u naš posao.

Pored naše porodice, u ovaj posao je uključeno još tridesetak porodica koje na taj način sebi obezbeđuju opstanak, a ujedno štite životnu sredinu, što je naš zajednički cilj. Planiram proširenje kapaciteta, upošljavanje novih ljudi. Volju za rad imam i prenela sam je i na moje unuke, tako da planiram da se moji potomci u budućnosti bave ovim poslom. Želim da se zahvalim ljudima iz BIC-a, kao i mojoj porodici, bez čije pomoći svega ovoga ne bi bilo.

***

29. Beogradski Ignite "Uključi se 2"Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je i 2014. godine, u saradnji sa udruženjem “Srbija u pokretu”, obeležio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva uspešnom realizacijom Beogradskog Ignite-a posvećenog temama socijalnog uključivanja. Tako je 29. Belgrade Ignite pod naslovom “Uključi se 2” – održan 21. oktobra 2014. godine u beogradskom Mixer House-u – bio prilika da se brojni prisutni gledaoci inspirišu na borbu protiv predrasuda kroz petominutne nastupe osam sjajnih prezenterki koje se svakodnevno suočavaju sa raznovrsnim izazovima inkluzije. Publika je, uz prevod na znakovni jezik, mogla da sazna više o temama brige o starijima, samohranog roditeljstva, socijalnog preduzetništva, socijalnog uključivanja nakon izlečenja od bolesti zavisnosti, inkluzije mladih sa problemima u ponašanju, inkluzivnog obrazovanja, života osoba s invaliditetom, aktivizma i solidarnosti.

Nergiza Ališanović rođena je 29. januara 1972. godine u Vladičinom Hanu. Završila je osnovnu školu, udata je i ima svoju porodicu. Nergiza je majka i baka. Potiče iz porodice koja se bavila trgovinom. Isti posao i ona je radila od malih nogu. Preduzetništvom se bavi više od osam godina. Direktorka je svoje firme, koja se zove po njoj “NEGA-PLAST”. Sebe smatra uspešnom ženom, a kroz posao bori se i za očuvanje životne sredine.

www.socijalnoukljucivanje.gov.rs – Uspešni primeri

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?