30.11.2014

Život je ili smela avantura ili baš ništa

Mesto za nas Autor

Helen KelerDevetomesečna beba Helen preležala je težak oblik encefalitisa i ostala potpuno slepa i gluva. Njena budućnost izgledala je crno, zvučala kao muk.

Kada je napunila sedam godina, devojčica je dobila učiteljicu Eni Mensfild Saliven. Ova izuzetna žena svojim radom sa Helen uspeva ono što nijednom lekaru do tada nije pošlo za rukom. Uz velike teškoće ali i neverovatno strpljenje, prvo je naučila Helen pojedinim slovima dodirujući njene dlanove svojim prstima. Zatim ju je naučila da govori i razume glasni govor, preko vibracija koje je primala dodirujući usne, grlo i nos onoga koji govori. Ove jednostavne metode stvorile su američku književnicu i aktivistkinju, svetski poznatu Helen Keler.

Intelektualno izuzetno nadarena, Helen je za mesec dana naučila 21 reč, a nakon jedne godine 900 reči u ručnom alfabetu. Uskoro je naučila da čita Brajevu azbuku i na taj način počela da piše čak i duža pisma. Sa 14 godina kreće da pohađa sistematsku školsku nastavu, a sa 18 redovnu gimnaziju. Eni je i tada bila uvek uz nju, aktivno učestvujući u njenom daljem obrazovanju. Redovno je pratila Helen u školu, sedela pored nje za vreme nastave i “ispisivala” joj predavanja na dlan. Uz njenu pomoć Helen je odlično savladavala gradivo i sa 19 godina upisala je studije književnosti i istorije, koje je 1904. godine uspešno završila.

Helen KelerNaučila je da čita na četiri jezika i postala istaknuta književnica. Postala je inspektor američkih zavoda za odgoj gluvonemih i slepih. Objavila je nekoliko knjiga koje su prevedene na više jezika.

Helen je svoj život posvetila borbi protiv svih vidova diskriminacije. Pisala je članke o socijalnoj nepravdi, posećivala vojnike ranjene u ratu i bila im primer optimizma, doživela da njene knjige budu među onima koje su nacisti javno palili. Proputovala je svet, susretala se sa ljudima koji imaju mogućnost da nešto promene kada su u pitanju ugroženi, dobila je više priznanja i ordenja.

U privatnom životu bavila se i jahanjem, plivanjem, jedriličarstvom, biciklizmom.

Ceo svoj život Helen je posvetila pomaganju gluvima, nemima i slepima, za koje je rekla da su to najusamljeniji ljudi među svima na svetu, da su oni ti koji bulje u mrak u kojem jedino mrak bulji u njih.

Helen Keler
Mesto za nas

Mesto za nas

Emisija o osobama sa invaliditetom "Mesto za nas" emituje se od aprila 2011. godine, svakog drugog četvrtka u 20h na RTS2. Sve emisije mogu se pogledati i na kanalu www.youtube.com/mestozanas. Emisija je kolažnog tipa, ima informativni, edukativni i angažovani karakter. Emisija ima i svoju Facebook stranicu. Kontakt: mestozanas@rts.rs.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?