26.09.2014

Glumac je glumac

Mesto za nas Autor

Sara Gordi“Mama, želela bih ozbiljno da se bavim glumom”, a ona je odgovorila “Videću šta mogu da učinim”. Ovako priču o svom talentu započinje britanska glumica Sara Gordi, koja ima Daunov sindrom. Sa šesnaest godina je počela da glumi u lokalnom pozorištu. “Volela sam školu. Nisam bila zadirkivana niti maltretirana za razliku od nekih mojih prijatelja. Igrala sam u školskim predstavama”. Sara je prvu ulogu imala u TV seriji “Slaba vežba”. Glumila je u mnogim predstavama i kratkom filmu o osobi sa invaliditetom. 2010. godine dobila je ulogu u seriji “Gore dole”, u kojoj glumi Lejdi Pamelu, izgubljenu sestru glavnog lika Sir Halama. Njena uloga opisuje kako se tridesetih godina prošlog veka odnosilo prema invaliditetu. Njena majka Džejn je danas prati na snimanjima. Pomaže joj da nauči tekst, a rediteljima da nađu određenu reč koja će pokrenuti emociju kod Sare, mada je to retko potrebno. Sara živi u Saseksu. Radi za Ojster projekat, lokalnu organizaciju koja pomaže osobama sa invaliditetom, i piše svoju poeziju. Uskoro se očekuje i premijera filma “Devojka sa Tibeta” u kome ima značajnu ulogu.

Majkl Džej FoksOvaj glumac poznat vam je kao Majk Flaerti u seriji “Svi gradonačelnikovi ljudi”. Majkl Džej Foks rođen je u Kanadi, ali kako mu je otac bio policajac, često su se selili. Kada mu se otac penzionisao preselili su se u predgrađe Vankuvera, gde je Majkl išao u školu i koji danas ima pozorište sa njegovim imenom. Majkl je sa petnaest godina glumio u seriji na kanadskoj televiziji. Srednju školu nije završio, i to je kasnije nazvao “glupom mladalačkom greškom”. Nakon kratkog neuspeha u Holivudu, menadžer ga je pozvao i rekao mu da je dobio ulogu u komediji “Porodične veze”. Dok je 1990. godine snimao film “Dok Holivud”, primetio je da mu se prst trza i da ne može da ga kontroliše. Dijagnozu Parkinsonove bolesti dobio je tek naredne godine. 1998. javno je progovorio o svojoj bolesti i od tada je borac za istraživanja Parkinsonove bolesti. Njegova fondacija pomaže u istraživanjima vezanim za lek. Majkl Džej Foks oženjen je glumicom Trejsi Polan sa kojom ima četvoro dece. Napisao je dve knjige, od kojih jedna govori o njegovoj borbi sa Parkinsonom. Dobio je dva počasna doktorata na dva Univerziteta.

Marli MatlinMarli Matlin je jedina glumica sa oštećenjem sluha koja je osvojila nagradu Akademije za najbolju glumicu u glavnoj ulozi. Još kao beba od osamnaest meseci potpuno je izgubila je sluh na levom uvu, i 80% na desnom. Jedina je gluva osoba u svojoj porodici. Roditelji su odlučili da se Marli školuje u redovnoj školi u svojoj zajednici. Znakovni jezik je naučila sa pet godina, ali su njeni roditelji imali problema da ga nauče. U svojoj biografiji “Vrištaću kasnije” navodi da je u detinjstvu zbog svog invaliditeta bila maltretirana od strane učiteljice i   negovateljice. Kao mala je otkrila glumu kroz program koji je spajao čujuću i gluvudecu u Centru za gluve. Marli je odlučila da se bavi glumom. Prvi glumački debi imala je sa sedam godina kao Doroti u verziji “Čarobnjaka iz Oza” u Dečjem teatru, i nastavila da sa tom trupom nastupa tokom celog detinjstva. Filmski debi imala je 1986. u “Deci od Boga”. Za tu ulogu dobila je Zlatni globus za najbolju dramsku glumicu i Oskara. Njen rad na filmu i televiziji rezultirao je nagradom Zlatni globus, sa dve dodatna nominacije, kao i četiri Emi nominacije. Bila je učesnica popularnih TV emisija “Ples sa zvezdama” i “Poznati šegrt”, a trenutno glumi u popularnoj seriji “Zamenjene na rođenju” koja se bavi problemima gluvih osoba. Marli je članica Nacionalnog udruženja gluvih. Aktivno je uključena u nekoliko dobrotvornih organizacija. Danas živi u Los Anđelesu sa suprugom i četvoro dece.

Bez obzira na to da li imamo invaliditet ili ne, pravi talenat i kvalitet uvek isplivaju na površinu. Uz podršku okoline čuda su moguća, pa čak i ona holivudska.

Mesto za nas

Mesto za nas

Emisija o osobama sa invaliditetom "Mesto za nas" emituje se od aprila 2011. godine, svakog drugog četvrtka u 20h na RTS2. Sve emisije mogu se pogledati i na kanalu www.youtube.com/mestozanas. Emisija je kolažnog tipa, ima informativni, edukativni i angažovani karakter. Emisija ima i svoju Facebook stranicu. Kontakt: mestozanas@rts.rs.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?