23.04.2012

OkO ulice, Mirkovo selo

Pokrenut je projekat “OkO ulice” (http://www.okoulice.com/), program koji  putem foto radionica i izložbi radova na nov način utiče na socijalno uključivanje i osnaživanje dece koja žive i rade na ulici.

Inicijator projekta je Asocijacija Fotografskih Autora (AFA) nova, mlada organizacija koja okuplja fotografske autore u Srbiji, dok je Centar za integraciju mladih (CIM) kao osnivač “Svratišta za decu ulice” partner projekta. Rad CIM-a je već 7 godina usmeren na uključivanje dece koja žive i/ili rade na ulici u društvo.

Projekat “OkO ulice” pokrenuli smo, dakle, kako bismo dodatno mobilisali mlade iz marginalizovanih grupa i pružili im priliku da svoj doživljaj ulice, rada i života pretvore u svojevrsne umetničke fotografije. Mladima koji svakodnevno provode vreme na ulici profesionalci iz Asocijacije fotografskih autora pružili su obuku iz oblasti fotografije, data im na korišćenje fotografska oprema, i dobili su svu neophodnu podršku tokom 6 nedelja, koliko je trajalo fotografisanje. Najbolje fotografije nastale ovim putem biće izložene na uličnoj postavci, a po završetku projekta i ponuđene na prodaju na donatorskoj izložbi.

Verujemo da ovaj projekat ima i šire implikacije koje dodatno mogu da se nadograđuju. Za početak, nadamo se da ovo biti odlična prilika da našim sugrađanima pomognemo da na drugi način vide decu koja su uključena u život i-ili rad na ulici, koja su većinom iz romske populacije.

Ova galerija fotografija je autorsko delo polaznika projekta, Mirka. On je fotografisao svoje selo u blizini Kovačice, banatskog mesta poznatog po školi naivnog slikarstva. Mirko je pokazao talenat za fotografisanje, uspeo je da nam u par fotografija predstavi svoje selo, svoje rođake i komšije, svoj dom.


Dragan Kujundžić

Dragan Kujundžić, fotograf, Beograd 1957. 1988-2010 fotograf i urednik fotografije u različitim medijima u Srbiji od 2010 slobodni fofograf Objavljivao fotografije u brojnim svetskim i domaćim medijima. Omiljene teme: portreti, reportaže, dokumentarna fotografija, ekstremni sportovi... Nagrade: 2007 drugo mesto na konkursu Statusa i prvo mesto u news kategoriji YUPRESSPHOTO 2007. Izložbe: "Munjevito" Beograd 2004, 2010 "Primenjena nostalgija" Beograd i Madrid, 2011 "Gradski rudari" Beograd i Novi Pazar.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?