31.03.2014

Imamo prostor, nemamo vreme…

Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Dragana Tar

Spoj nespojivog? Hip hop performans kao deo "Sajma o zdravlju i zdravom životnom stilu", održanog u aktivnoj crkvi Martinus kerk u holandskom selu Doesburg, januar 2011.

Spoj nespojivog? Hip hop performans kao deo "Sajma o zdravlju i zdravom životnom stilu", održanog u aktivnoj crkvi Martinus kerk u holandskom selu Doesburg, januar 2011.

“Prisilno izbacivanje aktivista i aktivistkinja Društvenog centra, bez pružanja ikakve mogućnosti za dijalog, jasan je primer loše prakse povodom već otvorenog pitanja o napuštenim objektima u državnom vlasništvu, ne samo u Novom Sadu nego i u celoj zemlji” kaze se u saopštenju DC povodom ovih dešavanja.

I zaista, ako se prebacimo u zemlju Agrariju, u skoro svakom većem selu ili varošici postoje barem jedan prostor nakadašnjeg Doma kulture, stare zadruge ili Kancelarije mesne zajednice, Parohijski dom, prostor koji je ili napušten ili u jasno definisanoj i ograničenoj funkciji, radnom vremenu i krugu korisnika.

Mladi u ruralnim sredinama nemaju obrazovnih sadržaja sem mogućnosti da u svom selu pohađaju osnovnu školu – nema časova stranih jezika, nema brzog Interneta, dovoljno sportskih klubova, mesta za trening i hobije… Ni starijima nije bolje – večita klupa ispred seoske prodavnice ili okupljanje na seoskoj slavi, poneka godišnja manifestacija i vašar. Mada bi često imalo gde, sa minimalno ulaganja i uz otvoren prostor za učenje, dogovaranje, zabavu i slobodno vreme… i otvoren poziv na inicijativu, uz pravo zajednice da odluči sta treba…

Ako treba da neko pokaže kako, dobar primer je inicijativa mladih iz sela Visoka, opština Arilje, Ostrovicana iz okoline Niške Banje… ili opštine Kosjerić koja u svojoj razvojnoj strategiji poziva investitore na korišćenje 14 Seoskih domova (najpre u svrhu pokretanja ekonomskih aktivnosti).

Ipak, i dalje govorimo o društvenoj, kulturnoj i građanskoj isključenosti seoskog stanovništva.

Država i institucije se malo bave strategijom oživljavanja društvenog života i kulturne politike sela, malo se podstiče samoorganizovanje i osmišljavanje društvenog  prostora sela, nema podsticajnih mera i programa, i nedovoljno se  čini da se promovišu lokalni modeli i inicijative koje često ne koštaju puno, a obogaćuju društveni život i samopouzdanje lokalnog stanovništva.

Takve inicijative i takav aktivizam vredni su uvek, naročito u sredinama koje se prazne i gde se često (sa razlogom) dobrobit dece ne vezuje za ostanak. Zato je epilog Društvenog centra loša poruka vlasti da je aktivizam nedovoljno potrebna ili čak preteća aktivnost.

A na selu neke zgrade postoje i propadaju, stanovništvo odlazi, a vremena i ljudi da se udahne život društvenom prostoru je sve manje…

Ako ste deo ili znate za neku korisnu inicijativu ili ideju za bogatiji društveni život u vašem okruženju, informišite i podelite, naučite i druge kako da poboljšaju kvalitet života u seoskim zajednicama.

Ako prostorom upravljate ili smatrate da  prostoru u vasem selu treba novi život i smisao, potražite ideje i pozovite na saradnju, da se kroz aktivizam i inicijativu zejedno izgrađuje identitet vašeg kraja…

Onda će to nazvati ruralnim razvojem, ali vi to već znate…

***

Tekst je izvorno objavljen na sajtu www.selouspelo.rs.

Da li verujete da je selo dobro mesto za život ili to može da postane? Da li vas nerviraju oni koji samo nariču nad sudbinom sela i ništa ne čine da se u njemu nešto promeni? Da li u vašoj opštini postoji selo koje neguje zajedništvo, brine o svojim resursima (ljudskim, prirodnim, kulturnim…) i pronašlo je svoju ulogu?

Pogledajte dobre primere sela na web sajtu www.selouspelo.rs i, ako ste prepoznali selo u vašoj opštini, preuzmite obrazac lične karte sela, popunite ga i pošaljite na dobar.primer@selouspelo.rs.

Akcija Selo Uspelo ima za cilj da prepozna sela u kojima postoje zajedništvo, inovacije, rad, te da ih promoviše kako bi služila kao dobar primer drugima.

Pridružite se timu Selo Uspelo – pridružite svoje selo dobrim primerima!

 

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?