06.03.2014

Želje, mogućnosti i realnost

liceulice Autor

Zovem se Jelena Radeta, imam 22 godine i bez posla sam, tj. bez radnog iskustva. Želje su jedno, mogućnosti drugo, a realnost nešto sasvim treće. Završila sam srednju zanatsku školu za knjigovesca. Prodavac sam časopisa Liceulice, a drugog posla nema. Nemaština je i veliki broj naroda gladuje. Naš grad bi trebalo da se zapita šta će biti sa ovim narodom i od čega će da živi. Naš grad ima veliki broj odraslih, i mladih nezaposlenih ljudi, pitaju li se oni dokle će trajati ova životna borba za opstanak na ovoj zemlji. Niko ne misli na nas mlade i na naše drugare koji, nažalost, nemaju krov nad glavom i to ne svojom krivicom. Treba pomoći tim našim drugarima koji još uvek imaju nadu u budućnost, svoju porodicu i svoj bolji život. Ne treba njih izbegavati, treba im pomoći, saslušati i razumeti.

Moje najveće želje su da mene, moju porodicu i moje prijatelje služi zdravlje i sreća. Da se jednog dana moji vršnjaci i ja zaposlimo za stalno. Da se svako od nas oženi i uda i da svako od nas jednog dana ima svoju porodicu i da svako od nas ima pristojnu platu i da živimo jedan pristojan život. Da ne zavisimo od drugih i da ne mislimo od danas do sutra. Već da gledamo u budućnost.

Jelena Radeta

(Jelena je korisnica organizacije KEC MNRO i prodavac magazina Liceulice)

Stopa zaposlenih žena u ukupnom stanovništvu radnog uzrasta (15-64 godine)  iznosi 40% za 2006. godinu, dok u istoj godini stopa zaposlenih muškaraca iznosi 60%. (RZS, 2008.)

liceulice

liceulice

Organizacija Liceulice od 2010. godine realizuje praktične programe direktne podrške marginalizovanim grupama, sa ciljem njihove veće ekonomske i socijalne uključenosti. Program se realizuje kroz više aktivnosti, a najvidljivija od njih je izdavanje magazina Liceulice i njegova distribucija kroz našu mrežu prodavaca (socijalno ugrožene i marginalizovane osobe), koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka, dok se ostatak sredstava koristi za štampanje novih primeraka i realizaciju programa podrške za naše korisnike. U proteklom periodu uspeli smo da obezbedimo posao i zaradu, psiho-socijalnu i ekonomsku podršku za više od 400 pojedinaca. Distributivna mreža se konstantno širi, a trenutno broji oko 120 prodavaca, koji prodaju približno 10.000 primeraka magazina po broju, u Beogradu i Novom Sadu. Ljude suočene sa siromaštvom i socijalnom isključenošću, koji nemaju pristupa klasičnom tržištu rada, Liceulice uključuje u mrežu prodavaca nudeći im šansu da rade , da zarade i steknu korisna znanja, veštine i motivaciju za „nov početak“. Više informacija o radu ove organizacije možete saznati na www.liceulice.org, a na ovom mestu vam predstavljamo priče i iskustva naših heroina i heroja ulice.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?