27.11.2013

Solarni tricikl osvaja brojne nagrade

Izum nastao u pronalazačkoj „kuhinji” porodice Grabarević osvaja priznanja na svim manifestacijama na kojima se vredni Subotičani pojave. Sada im predstoji nekoliko, možda i najtežih, koraka – početak serijske proizvodnje ekološkog vozila za prodaju sladoleda i brze hrane.

Pune četiri godine braća Grabarević iz Subotice, u skučenoj garaži, vredno su radila na izumu konačno registrovanom prošle godine u Zavodu za patente. „Univerzalno ekološko vozilo na solarnu energiju za pokretnu prodaju namirnica” je odmah potvrdilo da je bilo vredno danonoćnog truda. Osvojili su brojne nagrade i priznanja na svakom sajmu ili manifestaciji gde su se pojavili sa solarnim vozilom. Veseli tricikl je u nizu priznanja osvojio i treće mesto na Forumu za zelene ideje Fondacije braće Rokfeler, održanom ovog leta u Makedoniji.

Kako kažu braća Josip i Robert, sada su u fazi usavršavanja prototipa. I za razliku od početaka, kada su „majstorisali” u porodičnoj garaži, sada imaju oko 80 kvadrata u okviru Subotičkog biznis inkubatora koji je otvorila lokalna samouprava. Mlađi brat Josip, elektroinženjer, i stariji Robert, ekonomista, dodaju da im predstoje završni, ali možda i najteži, koraci da započnu serijsku proizvodnju.

– Ideja da počnemo porodični posao sa „mašinom” za prodaju sladoleda nastala je iz želje da radimo nešto kreativno i optimistično. Najlakše je bilo da uvezemo aparat. Ali, to nismo hteli, već smo počeli sami da konstruišemo, priseća se početaka Josip Grabarević.

Dok su konstruisali prototip, morali su da konsultuju čak pedesetak stručnjaka različitih profila – od limara do poznavalaca frigo-sistema – kako bi uspešno rešili probleme. – Za neke probleme trebalo nam je skoro šest meseci, priznaju.

Napor se isplatio. Ponosni su na vozilo koje radi na principu pametne slagalice.

Sa različitim dodacima može da služi za prodaju sladoleda, da se u njemu kuva ili peče hrana: kokice, viršle, topli napici… Uređaj je opremljen tako da nesmetano radi na spoljnim temperaturama od +40 do -18 stepeni Celzijusa, u neprekidnom režimu eksploatacije do 12 časova; potpuno je u skladu ekološkim principima, daje nulti stepen zagađenja. Tačnije, izvor napajanja su solarne ploče na vrhu.

– Vozilo je idealno sredstvo za samozapošljavanje. Nadamo se da ćemo već 2014. godine biti u mogućnosti da počnemo serijsku proizvodnju, smatra Robert.

Svaki boravak na sajmovima, od rodne Subotice, preko Novog Sada, do Moskve ili gradova u Sloveniji, Makedoniji , Hrvatskoj, koristili su za uspostavljanje kontakata sa tamošnjim potencijalnim kupcima. Nadaju se da će se solarni tricikl iz Srbije uskoro naći na tamošnjim trgovima i šetalištima.

Od nagrada su do sada osvojili Grand Prix na Tesla festivalu u Novom Sadu; Zlatnu statuu Saveza inovatora i pronalazača Rusije; Zlatni pehar Udruženja pronalazača iz Sankt Peterburga, u kategoriji najboljeg mladog projekta; Zlatnu plaketu na Sajmu Arhimedes u Moskvi, Moldaviji i u Rumuniji, a na na sajmu u Hrvatskoj proglašeni su najboljom eko-idejom u prehrambenoj industriji.

Poslednjih nekoliko meseci rade u biznis inkubatoru koji je pokrenula lokalna samouprava. Prema podacima Nacionalne agenciji za regionalni razvoj, u Srbiji posluje 17 poslovnih inkubatora: u Subotici, Novom Sadu, Senti, Zrenjaninu, Bačkom Petrovcu, Beogradu, Kragujevcu, Kruševcu, Užicu, Prokuplju, Nišu, Boru, Vranju, Zaječaru, Majdanpeku, Pirotu i Kladovu, uz još tri slična prostora u Kanjiži, Pančevu i Medveđi. Trenutno je u njima 206 „stanara” sa 614 zaposlenih.

Izvor: socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?