14.11.2013

Umrežene organizacije u Pirotu pomažu mladima

Više od 400 mladih iz grada na jugoistoku zemlje prošlo kroz 50-tak različitih projekata NGO „Pirot E Publika” u prethodne dve godine; uspešno sarađuju sa romskim organizacijama, što je rezultiralo osnivanjem zajedničkog Resurs centra.

Radionice o društvenom aktivizmu i volonterizmu, javnom nastupu; humanitarne žurke; ekološka radionica prilikom koje je uklonjena divlja deponija u selu Berilovac; upoznavanje srednjoškolaca o opasnostima opojnih supstanci i alkohola; berze za razmenu stripova i knjiga; radionica fotografije – samo su deo dugačkog spiska projekata i akcija koje su aktivisti NGO „Pirot E Publika” za manje od dve godine koliko postoje, sproveli u svom gradu.

Ono na šta su posebno ponosni, kako kaže Nemanja Živković, jeste više od 400 mladih koji su prošli kroz sve te akcije, uz redovno i ravnopravno učestvovanje mladih Roma. Kao poslednji uspeh Živković navodi formiranje Resurs centar u kome su uz E Publiku romska i druga udruženja građana „Ternipe”(Mladost), Kulturno-informativni centar „Pralipe”(Bratstvo), Udruženje „Osmeh”, Udruženje za ekologiju „Gea”, „Žene Juga”, Udruženje „Osveženje”, Udruženje roditelja i mališana sa posebnim potrebama „Feniks”…

– Ideja je da međusobno razmenjujemo iskustva, zajednički radimo na različitim projektima i da svi damo doprinosu u oblastima u kojima smo najstručniji, a sve u cilju boljeg života mladih u našem gradu, objašnjava Nemanja Živković iz NGO „Pirot E Publika”.

Ne samo zbog dugačke liste uspešnih projekata, već i zbog redovnih nedeljnih susreta na kojima je prisustvo mladih Roma uobičajeno, „E Publika” je osvojila specijalnu nagradu za unapređenje položaja mladih iz ranjivih grupa u okviru priznanja „Mladgrad 2013”, koje već četiri godine dodeljuju Građanske inicijative.

Nemanja Živković pojašnjava kako je došlo do saradnje:

–Bio je to logičan sled jer su oni aktivni već 12 godina i iza njih su veoma uspešni projekti u Pirotu.

Radovan Asković iz Resurs centa kaže da je u vreme kada su formirane prve romske nevladine organizacije – pre više od jedne decenije – u školama u Pirotu čak 80 odsto romske dece upisivano u školu za decu sa posebnim potrebama.

– Veliki procenat uopšte nije bio uključen u obrazovni sistem. Danas je slika potpuno drugačija! Obuhvat romske dece u školama je 99,8 procenata i nema ni jednog deteta u specijalnoj obrazovnoj ustanovi. Posebno smo ponosni na 30- tak srednjoškolaca i studente na fakultetima i višim školama, ističe on i dodaje da je tome značajno pomagala činjenica da je Pirot jedan od prvih gradova u Srbiji u kome je lokalna samouprava dobila Koordinatora za romska pitanja. Ideju da se oformi Resurs centar sa zadovoljstvom su prihvatili, dodaje Aleksandar Durmišević, sadašnji koordinator. Kako su geografski u blizini Bugarske, u toku su razgovori da se u Centar uključe i organizacije ove zemlje-članice EU. Takođe, i organizacije koje okupljaju predstavnike bugarske nacionalne manjine, NGO iz Bele Palanke, Dimitrovgrada, Babušnice…

Svi zajedno uvereni su u postizanje visoko postavljenog cilja:

–Prema nekim istraživanjima, manje od jednog procenta mladih u Srbiji je aktivno u svojim društvenim zajednicama. Mi želimo da za dve godine budemo grad u kome će taj procenat iznositi pet odsto mlade populacije, otkriva ambicioznu zamisao Nemanja Živković.

– Zašto da Pirot ne bude grad mladih? Nadu za tako nešto daje nam najmanje 200 osoba koje su pokazale spremnost, želju i doprinos svojim idejama svakom našem projektu, akciji.

Za manje od dve godine, bar desetak njih je već osposobljeno za pisanje i realizaciju projekata, puni su ideja – ilustruje razlog svoje samouverenosti Živković i nastavlja da su mladi aktivni onoliko koliko im se ponude atraktivni sadržaji.

S druge strane, imaju i takvu obavezu. Nije mala stvar to što su ih zvali roditelji da pitaju kada će biti nastavka pozorišne predstave „Sa mračne strane života” koja se bavi problemom narkomanije, dodaje Durmišević. Glumci – mladi Romi, naturščici – izvodili su je u školama Pirota i okruga i nailazili su na odlične kritike. Sada roditelji onih škola gde nisu igrali komad traže da dođu i u njihove sale.

Popularnosti njihovih programa, kako smatraju, sigurno je doprinela prisutnost na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Tvitera, kao i redovno ažuriranje sajta.

Izvor: socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?