05.11.2013

Na početku je važna podrška

Teo Taraniš Autor

Preduzetništvo mladih – na početku je važna podrškaOvaj blog iskoristiću da se osvrnem na događaj od pre nekoliko meseci koji je trebalo da predstavlja poziv i povod za promenu pristupa zapošljavanju kod mladih ljudi. Reč je o debati koja je u aprilu održana u Novom Pazaru pod sloganom „Preduzetništvo mladih – na početku je važna podrška“.

Organizatori debate bili su Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva  i nevladine organizacije Smart kolektiv iz Beograda i Urban In iz Novog Pazara u svojstvu lokalnog partnera.

Ideja da se u Novom Pazaru organizuje debata koja će mladim ljudima približiti temu preduzetništva javila se nakon što je u Beogradu, nešto ranije, održan sličan događaj. O tome sam već pisao na istom ovom mestu. Nije bilo teško ubediti ljude u ispravnost ideje i neophodnost da baš Novi Pazar bude domaćin jednog takvog razgovora.

O Novom Pazaru se veoma često govori kao o jednom od najmlađih gradova u Evropi. To potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku iz 2011. godine prema kojima oko 30 odsto od ukupnog broja stanovnika čine mladi do 29 godina starosti. Pored toga, Novi Pazar se u jednom dužem vremenskom periodu, a naročito od početka ekonomske krize, suočava sa sve izraženijim problemom nezaposlenosti radno sposobnog stanovništva, posebno mladih. Stopa nezaposlenosti od 47,63% u 2011. godini značajno je iznad republičkog proseka, a skoro polovinu od ukupnog broja nezaposlenih čine mladi u starosnoj kategoriji od 15 do 34 godine. Na drugoj strani, Novi Pazar još uvek slovi za grad koji karakteriše preduzetnički duh njegovih stanovnika, a koji je naročito došao do izražaja i dao rezultate tokom poslednje decenije prošlog veka. U tom periodu privatni sektor, koji je nastajao na ruševinama društvenih i državnih preduzeća koja su propadala, uspeo je da apsorbuje veliki deo nezaposlenog stanovništva.

Debata je organizovana tako da prvi panel govornika obuhvati predstavnike/ce Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Smart kolektiva, Erste banke, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i grada Novog Pazara, sa ciljem da predstave svoje institucije i ono čime se bave kada je u pitanju podrška preduzetništvu i mladima uopšte. Posebno interesovanje u publici, koju su činili uglavnom mladi ljudi, izazvalo je predstavljanje programa Biznis mladih Srbije. Ovaj program pokrenuo je Smart kolektiv 2010. godine pružajući podršku mladim preduzetnicima kroz biznis mentorstvo tokom prvih godina rada. Programu se 2012. godine priključila Erste banka sa svojom veoma pristupačnom Superstep kreditnom linijom.

Preduzetništvo mladih – na početku je važna podrškaU okviru drugog panela govorili su mladi preduzetnici Aleksandar i Ninoslav Šćepanović koji su otvorili hostel „Montana“ na Kopaoniku i Filip Radojičić, vlasnik preduzeća „Damek“ iz Čačka. Oni su izneli svoja iskustva vezana za otpočinjanje biznisa, probleme sa kojima su se suočavali,  ali i istakli zadovoljstvo poslovnim uspehom koji su sami uspeli da postignu.

„Specijalni gosti“ debate bili su učenici Tehničke i Ekonomsko-trgovinske škole iz Novog Pazara. Učenici Tehničke škole  su radom u učeničkom preduzeću i uspesima na tržištu uspeli da za kratko vreme na sebe skrenu pažnju javnosti i medija. Kako kažu – motivacije im ne nedostaje, a želja im je da se po završetku srednje škole otisnu u samostalne preduzetničke vode.

Želja svih nas koji smo radili na organizaciji debate bila je da u drugom panelu obezbedimo učešće mladih iz Novog Pazara koji su započeli sopstveni biznis. U tome nismo uspeli. U potrazi za mladim preduzetnicima/ama koje bismo mogli promovisati kao primere na koje bi se trebalo ugledati, prilikom poziva na debatu dobijali smo različite odgovore: od zauzetosti poslovnim obavezama do toga da su nedugo nakon otpočinjanja posla morali da prestanu sa radom zbog problema u poslovanju. Međutim, meni lično najinteresantniji i za ovu priču možda najupečatljiviji, bio je odgovor mladog preduzetnika koji je tek otvorio samostalnu trgovinsku radnju. I pored velike želje da prisustvuje debati bio je sprečen da se odazove našem pozivu jer radi po ceo dan – jedini je radnik u svom preduzeću! Radi i u prvoj i u drugoj smeni tokom dana, zato što u početnoj fazi razvoja biznisa nema mogućnosti da plaća drugog radnika. Ovaj primer je samo potvrdio dobro poznatu činjenicu da preduzetništvo nije brz i lak, već mukotrpan i težak proces izgradnje sopstvene budućnosti. I baš zbog toga je važno da na početku postoji podrška.

Vratio sam se ovoj temi posle nekoliko meseci jer smatram da je važno još jednom podsetiti na motiv koji nas je pokrenuo na akciju – promovisati preduzetništvo kao alternativu zapošljavanju u javnom sektoru, s jedne strane, i kao način za prevazilaženje problema nezaposlenosti i siromaštva među mladima, s druge strane.

Teo Taraniš

Teo Taraniš

Teo Taraniš je diplomirani ekonomista. Trenutno pohađa master akademske studije na Departmanu za ekonomiju Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Rođen u Peći, a od 2001. godine živi u Novom Pazaru. Učestvovao u nekoliko akcija nevladinih organizacija usmerenih ka borbi protiv bolesti zavisnosti. U novije vreme novinarskim tekstovima kritikuje ekonomsku i političku stvarnost Srbije.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?