15.10.2013

Uzgajanje jagoda obezbedilo stalne prihode porodicama na jugu Srbije

U želji da svoje sugrađane podstakne na aktivnu ulogu u razvoju lokalne zajednice, udruženje “Optimist” iz Bosilegrada rešilo je da pomogne komšijama u teškoj materijalnoj situaciji, obezbedivši im zemlju i plastenike, ali i osposobljavajući ih da sami mogu da se bave proizvodnjom i prodajom jagoda.

Opštinu Bosilegrad, koja se nalazi na samom jugu Srbije, poslednjih decenija najviše karakteriše smanjenje broja stanovnika, nezaposlenost, siromaštvo i nedovoljni privredni rast. Više od polovine poljoprivrednog zemljišta u Bosilegradu se ne obrađuje, a čak polovina radno sposobnog stanovništva je nezaposlena i spada u socijalno ugrožene kategorije.

Udruženje Optimist, organizacija građanskog društva iz Bosilegrada, fokusirana na podizanje svesti građana o neophodnosti preuzimanja aktivne uloge u razvoju lokalnih zajednica, rešila je pomogne svojim komšijama koji su u teškoj materijalnoj situaciji, obezbeđujući im zemlju i plastenike, ali i osposobljavajući ih da sami mogu da se bave proizvodnjom i prodajom jagoda.

Ovaj projekat, koji je omogućen kroz program “Socijalno preduzeće” Trag fondacije, u okviru projekta “Građansko društvo za budućnost” Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a koji sprovodi Institut za održive zajednice (ISC), obezbedio je stabilan prihod za 10 porodica u Bosilegradu.

Šta su uradili u startu?

Okupili stanovnike i vlasnike parcela, kako bi razgovarali o dostupnosti zemljišta koje se ne obrađuje. Uz podršku JP Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Bosilegrad, potpisani su ugovori kojima je građanima omogućeno korišćenje 10 parcela na period od dve godine.

U isto vreme, Optimist je sarađivao i sa Centrom za socijalnu zaštitu kako bi razvio kriterijume za potencijalne korisnike koji bi uzeli u obzir veličinu domaćinstva, broj radno sposobnih članova domaćinstva, broj dece, nekretnine u vlasništvu, prosečna primanja i prethodna iskustva u poljoprivredi.

Posebna pažnja je posvećena i romskoj nacionalnoj manjini. Nakon definisanja kriterijuma, objavljen je javni poziv za podnošenje prijava.

Nakon završene selekcije, izabrano je deset korisničkih porodica sa ukupno 50 članova, od čega je 6 porodica romske nacionalnosti. Zemlja je uzorana, plastenici postavljeni, a izgrađeni su i sistemi za navodnjavanje.

Optimist je sarađivao sa više institucija lokalne vlasti, koje su velikodušno podržale projekat u ovoj fazi: Direkcija za građevinsko zemljište i puteve donirala je mašine, Zavod za poljoprivredu iz Vranja održao je dve radionice kako bi korisnike obučio šta je potrebno za efikasnu plasteničku proizvodnju jagoda, dok je Institut za poljoprivredu izvršio analize zemljišta pod plastenicima.

Takođe, Udruženje Optimist je uspelo da prikupi i više od 8.000 dolara od lokalnog stanovništva i privrednika.

Nakon detaljne pripremne faze i pažljivog gajenja, porodice su uspele da imaju četiri uspešne berbe jagoda, a četiri među njima su izgradile po još jedan plastenik od prihoda od prodaje. Prodajom jagoda, porodice su prosečno zaradile više od 500 evra u 2012. godini.

Projekat Udruženja Optimist višestruko je doprineo Opštini Bosilegrad. Lokalna uprava je u postupku formiranja Veća za borbu protiv siromaštva. Pored toga, kao rezultat napornog rada i entuzijazma članova Udruženja Optimist, želje za znanjem i sposobnosti korisnika, velikodušnoj pomoći lokalnih institucija, Trag fondacije, ISC-a i USAID-a, deset porodica iz Bosilegrada ekonomski su osnažene kroz alate, veštine i sredstva koje su dobili. Ovaj projekat se zaista pokazao kao tračak nade u teškim vremenima u Srbiji.

(Tekst je preuzet sa sajta www.iscserbia.org, uz ljubaznu dozvolu Instituta za održive zajednice (ISC).)

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?