04.10.2013

Najmlađi, a postižu najbolje rezultate

Kancelarija za mlade u opštini Raška postoji tek godinu dana, ali je spisak aktivnosti koje su sproveli podugačak. Zbog uspešno završenih akcija, od aktivnog učešća u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade, preko organizovanja prve strip kolonije i ekoloških radionica, do letošnjeg otvaranja prostorija Omladinskog kluba, nagrađeni su priznanjem „Mladgrad 2013”.

Kancelarija za mlade Opštine Raška počela je da radi oktobra 2012. godine. Da bi se prelistao spisak svih aktivnosti koje su sproveli u proteklih 12 meseci potrebno je izdvojiti više vremena. Bili su pokretači prve strip kolonije, seminara i edukacija za mlade o pisanju projekata, volontiranju, organizovali akcije čišćenja divljih deponija, bili uključeni u organizaciju Maturskog plesa, uličnih trka…

Ono na šta su, ipak, najponosniji je aktivno učešće u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade opštine Raška, za dvogodišnji period (2013- 2015) i, početkom leta, otvaranje Omladinskog kluba – u renoviranim prostorijama lokalnog rukometnog kluba.

– Sada je nas dvoje koordinatora za pitanja mladih, započinje priču Đorđe Radoičić (25), jedan od koordinatora Kancelarije za mlade, i odmah ističe da su najponosniji na stvaranje „domino efekta”. – Kada bi sada prošetali Raškom i pitali neku mladu osobu o bilo kojoj temi koja se nje tiče, sigurno bi imala šta da kaže i bila veoma spremna da se angažuje, smatra Radoičić.

– Do pre dve godine ovde je funkcionisala samo jedna neformalna omladinska grupa – „Grafiti 036”. Sada u Raški ima šest grupa mladih, a više stotina srednjoškolaca i mojih vršnjaka prošlo je kroz neki od programa iza kojih je stajala Kancelarija, ne skriva ponos Đorđe.

Početak rada Omladinskog kluba omogućio je da i članovi Udruženja osoba sa invaliditetom „Srna”, koje okuplja 27 članova – decu i osobe sa invaliditetom i njihove porodice, dobiju mesto za redovna druženja.

– Odredili smo da se okupljamo dva puta nedeljno: ponedeljkom i petkom od 17 do 19 časova, kaže Dušica Sretenović, sekretar Udruženja i prosvetni radnik, i dodaje da njihovi članovi mogu da budu polaznici bilo kog programa koji je namenjen mladima. – To je, jednostavno rečeno, inkluzija u praksi, dodaje uz osmeh.

Za učinak kakvim malo koja Kancelarija za mlade pri lokalnim samoupravama može da se podiči, Kancelarija iz Raške – najmlađa u Republici – nagrađena je priznanjem „Mladgrad 2013”, specijalnom nagradom Građanskih inicijativa. U obrazloženju je navedeno da je nagrada dodeljena zbog aktivnog učešća u izradi Lokalnog akcionog plana i kao podstrek za dalje akcije!

– Da bismo dobili što realniji Lokalni akcioni plan sproveli smo istraživanje „Politika mladih” od novembra 2012. do marta 2013. godine. Organizovali smo fokus grupe, sproveli ankete na temu sporta, slobodnog vremena, kulturnih potreba, zadovoljstva životom u našem gradu, dodaje Radoičić.

U interesantnije odgovore svakako spadaju oni koji pokazuju da su mladi ljudi uzrasta do 30 godina – populacija koja prema poslednjem popisu čini jednu petinu stanovništva od ukupno 24.600 – zadovoljni uslovima, da ih najviše muči problem nezaposlenosti, ali i da mnogi žele da napuste svoj grad?!

Stefan Pešić (18) brucoš Računarskog fakulteta iz Novog Pazara, jedan od volontera u Kancelariji, kaže da je još na početku srednje škole shvatio da, ako se sami mladi ne pobrinu za svoje potrebe, teško da će im drugi pomoći.

– Tada sam u Grafitima bio jedan od crtača. Zahvaljujući programima koje je organizovala Kancelarija saznao sam mnoge stvari. Jako sam srećan zbog toga, jer mi je to mnogo bolje da utrošim slobodno vreme, saznam nešto novo, upoznam vršnjake. A sve to mogu da iskoristim i pomognem da moj grad dobije nešto novo, smatra brucoš iz sela Rudnica nadomak Raške. Odluku da li će biti stanar studentskog doma u Novom Pazaru još nije doneo, baš kao ni onu da li je Raška mesto koje će biti njegova adresa kada završi fakultet. Za sada smatra da će ostati.

Antonija Raspopović (16), učenica trećeg razreda Društveno-jezičkog smera raške Gimnazije, takođe je od početka volonter u brojim aktivnostima Kancelarije. Uskoro će se oprobati kao televizijski voditelj. Na jednoj lokalnoj televiziji vodiće emisiju namenjenu vršnjacima.

– Videla sam da moji stariji drugovi rade nešto lepo i korisno i počela sam da se raspitujem; tako sam počela da volontiram, išla sam na seminar u Vrnjačku banju… Stalno pričam u razredu kako je sve to super. Mnogi mi ne veruju i pitaju zašto to radim? Začude se kada kažem da ne dobijam novac, ali da se volontiranjem stiče nešto drugo: upoznajem nove drugove, saznajem nešto novo, a i lepše mi je tako da provodim vreme nego da sedim u nekom zadimljenom kafiću, iskrena je Antonija.

Otkriva i da je upravo na jednoj radionici gde su predavači bili psiholog i androlog saznala za postojanje ovih profesija i nakon razgovora sa starijim kolegama, počela ozbiljno da razmišlja da upravo neki od ta dva fakulteta budu njena odluka kada dođe trenutak upisa na studije.

Kancelarija za mlade je na budžetu opštine; odlukom lokalne Skupštine izdvaja se 0,2 procenta (na godišnjem nivou oko 800.000 dinara) od lokalnog budžeta, a koordinatori ne sede skrštenih ruku; prijavljuju projekte na brojne konkurse kako bi poboljšali ponudu i proširili paletu projekata. Tako su od jednog mobilnog operatera dobili kompjutere za Omladinski klub na kojima se besplatno krstari Internetom.

Izvor: socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?