06.09.2013

Šansa u pirotskom ZIP-u

U Pirotu od prošle jeseni radi biznis inkubator koji je osnovala Kancelarija za mlade ove opštine sa jugoistoka Srbije, a u kome je 30 mladih osoba našlo uposlenje. Uspešni rezultati rada doneli su priznanje lokalnoj samoupravi – nagradu „MLADGRAD 2013“.

Među pet lokalnih samouprava koje su se našle na spisku dobitnika ovogodišnje nagrade „MLADGRAD 2013”, na prvom mestu je opština Pirot, tačnije tamošnja Kancelarija za mlade, i to zbog – kako je obrazloženo – ukupnog doprinosa unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici. Razlog je više nego opravdan: otvorili su ZIP Centar (Zapošljavanje i preduzetništvo), prvi biznis inkubator u kome je posao našlo 30 mladih, a koji i posle godinu dana rada uspešno posluje.

U novoj, modernoj zgradi, u neposrednoj blizini autobuske stanice, na drugom spratu je kancelarija studija „Pidizajn”. Četvorica drugara, koji su pre formiranja ZIP-a bili nezaposleni i iz hobija pravili sajtove i bavili se grafičkim dizajnom, sada su zaposleni u mini studiju.

Već su angažovani da naprave sajt opštine, turističke organizacije, jednog humanitarnog udruženja, a imaju naručioce i iz Amerike! Mladi Aleksandar Kostić, direktor firme, kaže da je do osnivanja inkubatora, tačnije ZIP Centra, najčešće radio u slobodno vreme, tj. noću.

– Od završetka školovanja, skoro dve godine bezuspešno sam tražio posao. Sada sam sopstveni gazda, kaže pomalo stidljivo. Pre toga prošao je obuku koju mu je omogućena, osposobio se da vodi firmu, ima radno vreme od 9 do 14 časova. – Nismo ništa znali, ni kako se otvara firma, niti smo imali sredstva da pokrenemo posao. Ovde smo dobili na gotovo: poslovni prostor pod uslovima povoljnijim od tržišnih, Internet, uvek možemo da se obratimo sa nekim pitanjem iz menadžmenta, kaže Kostić. Osim njega, tu su Saša Miljković i Marko Džunić.

Milan Nejković je zadužen za promovisanje „Pidizajna”. – Za prvih godinu dana rada smo više nego zadovoljni. U planu je da koristimo zajedničku salu u Centru, kako bismo organizovali promocije o važnosti prisustva na Internetu za poslovne subjekte, škole, udruženja; tačnije, svima koji bi mogli da budu naši klijenti, pojašnjava Nejković.

ZIP Centar je pokrenut od nule. Najpre je sazidana zgrada na mestu nekadašnje mesne zajednice, potom je usledio poziv mladima da se jave sa svojim idejama, a nakon odabira usledila je obuka i useljenje u prostorije, kaže Miloš Colić, koordinator Kancelarije za mlade i direktor ZIP Centra.

Pod istim krovom su prodavnica boja i lakova, kozmetički salon, dve prevozničke agencije, knjigovodstvena agencija, suvenirnica, turistička agencija, građevinska firma…

Čitav projekat je vredan 370.000 evra od kojih je Evropska unija preko Evropske komisije obezbedila 330.000 a opština Pirot 39.000 evra. Obuhvata i opštine Belu Palanku, Dimitrovgrad i Babušnicu. Implementacija je počela marta 2011. i predviđeno je da traje dve godine, referiše Colić. Posle prve godine rada, ovog oktobra spremaju se da slave prvi rođendan i više su nego zadovoljni. Naime, statistika kaže da 50 odsto biznis inkubatora prvu godine ne preživi.

– Kako mi poslujemo najbolje govori podatak da su sve firme od prvog dana tu, rade i dalje i najveći broj njih je na „na nuli”. Sam ZIP ima dvoje zaposlenih i na granici je samoodrživosti. Takođe, razmišljamo o projektu biznis inkubatora – ali proizvodnih delatnosti, takođe za mlade do 35 godina, otkriva Colić dalje planove. To je za sada u fazi pisanja projekta, a od konkretnih stvari već postoji agenda za osam obuka za stanare Centra, kao i umrežavanje u Forum biznis inkubatora.

Inače, prema Strategiji ekonomskog razvoja Srbije do 2020. godine ključnu ulogu u našoj zemlji trebalo bi da imaju mala i srednja preduzeća u kojima bi posao našle upravo osobe do 30 godina.

Pirotska Kancelarija za mlade nije zaboravila ni segment slobodnog vremena. Prošle godine otvorili su Omladinski kulturni centar gde je četiri meseca organizovano više od 50 događaja. Od koncerata, tribina, seminara, radionica, kulturnih večeri, do akcije raftinga na Nišavi…

Izvor: socijalnoukljucivanje.gov.rs

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Vlada Republike Srbije uspostavila je Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva u julu 2009. godine. Tim je nadležan za jačanje kapaciteta Vlade da razvija i sprovodi politike socijalnog uključivanja zasnovane na primerima dobre prakse u Evropi i pruža podršku resornim ministarstvima u razvijanju i sprovođenju politika socijalnog uključivanja, uz redovne konsultacije sa organizacijama civilnog društva. Švajcarska Konfederacija pruža podršku Vladi Republike Srbije da unapredi proces socijalne inkluzije u Republici Srbiji, u periodu od 2009. do 2021. godine, kroz projekat “Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji”. Više o Timu: socijalnoukljucivanje.gov.rs

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?