02.07.2013

Knjiški moljci u 21. vek!

Validator Autor

Nisam htela već naslovom da vas zbunim, a mogla sam jednostavno tekst nasloviti sa „Kindle“ ili „Elektronski čitači“. No namera mi je bila da sve knjiške moljce privučem ovom tekstu, jer je njima namenjen, a vrlo je moguće da im niti jedna od gore navedenih reči bilo šta znači.

A šta je Kindle? Kao što već napisah u pitanju je elektronski čitač knjiga. No, ako vam i to ništa ne znači, otići ću korak dalje i reći da se radi o uređaju nalik na omanji tablet ili veći iPod, ili da budem što plastičnija u opisu – jedan komad ekrana veličine starijih digitrona. Ovaj uređaj je, za razliku od gore pomenutih, specifično namenjen čitanju knjiga u elektronskom obliku. I, znam, znam, većina pravih okorelih knjiških moljaca odgovoriće sa „Nema ničeg lepšeg od držanja prave pravcate knjige u rukama“ ili „Ima nečeg posebnog u mirisu knjige koja je tek izašla iz štampe, ili pak one koja je toliko stajala da su joj listovi požuteli, a šarmu joj doprinosi fleka od paradajza ili beleška na margini“. Iako se negde u dubini duše slažem sa ovim mislima, moram reći da postoje velike prednosti koje ovaj uređaj nudi, a koje će, pre ili kasnije, i najokorelije protivnike tehnike i ljubitelje papira privući da ga koriste. A ovde ću navesti samo neke.

No, za početak, da se upoznamo sa Kindle-om. Na slici dole je Kindle Paperwhite – kao što mu samo ime kaže, uređaj reprodukuje stranicu kao da čitate sa papira. Nije potrebno dodatno naglašavati koliko to olakšava čitanje, jer u pitanju je potpuno drugačija tehnologija reprodukcije slike (e-Ink) od one koju imaju računari i drugi elektronski uređaji. Crno-bele je slike i ne isijava svetlost što vrlo pogoduje oku čitača. Uređaj je taman zgodne veličine da nije premali za čitanje, a da nije prevelik za nošenje svuda sa sobom. Ovaj na slici koji sam ja sebi pribavila je veličine 12x17cm, dakle, otprilike veličine džepnih izdanja knjiga.

Veličina je upravo i prva prednost Kindle-a. Naime, za putovanja, gradski prevoz, čekanje po čekaonicama i sve druge situacije u kojima se dosađujete, a nemate vremena da odvojite za čitanje, Kindle je idealan! Sa svojih stotinjak grama staje lako u džep, tašnu, mušku torbicu i možete ga poneti svuda. I sad, neko će reći – „Pa mogu i bilo koje džepno izdanje knjige isto tako da ponesem sa sobom“. Istina! Ali kad ponesete Kindle, poneli ste do 1.100 knjiga koliko na njega u proseku može da stane, kao i mogućnost da svakog trenutka pribavite još koju, ako vam je to malo.

Naime, Kindle vam omogućava da putem Wi-Fi ili 3G Interneta vrlo brzo na njega download-ujete nove naslove. Za one kojima nije jasna razlika između ove dve varijante, Wi-Fi znači da možete putem ovog uređaja da se kačite na bilo koju mrežu (vašu ili besplatnu u vašem okruženju). Uređaj koji podržava 3G je bio moj izbor jer, iako je u startu najskuplji, omogućava vam da svuda u svetu besplatno skidate nove naslove sa Interneta, a da vam troškove korišćenja Interneta zapravo pokriva Amazon (proizvođač Kindle-a). Što je, za one koji dosta putuju, sigurno najisplativija opcija. I sad čisto da vam ilustrujem šta to praktično znači – pre neki dan sam videla ponudu za download kompletnog opusa Žila Verna za samo 3,5$. To je negde oko 300 dinara! Ne treba ni da spominjem da vam je negde oko 10.000 naslova u startu na raspolaganju za besplatno čitanje.

Realno, najčešće nije jednostavno nositi knjige naokolo svaki dan sa sobom. Specijalno ako su poveće (500-600 strana). To je praktična strana Kindle-a. U svakom trenutku imate sve što želite da pročitate sa sobom.

Druga fantastična karakteristika Kindle-e je da je potpuno podesiv u pogledu veličine slova, kontrasta, „bistrine“ tj. jasnoće slike („brightness“), proreda, margina i sl. To je i razlog što mi je i palo na pamet da Kindle treba približiti ljudima koji čitaju ovaj blog, jer je mojoj mami, koja je izrazito slabovida, posle više od decenije, omogućio da se razonodi čitanjem. I tu je velika vrednost ovog uređaja. Naime, ženi koja nije mogla da čita ni uz pomoć naočara i lupe, kojoj listiće za YAMB štampamo na papiru A4 formata, omogućio je da ponovo uživa u čarima beletristike.

Još jedna velika prednost je što Kindle možete čitati u potpunom mraku bez imalo naprezanja očiju. Dakle, i sa bebom od 3 meseca i suprugom koji radi rano ujutro, ja  mogu da čitam u krevetu a da nikoga ne ometam.

Kindle radi na bateriju. Prema proizvođaču, baterija mu traje i do 8 nedelja bez punjenja. Naravno, u praksi, bateriju je potrebno češće puniti, zavisno od toga koliko, i u kojim uslovima čitate. Kada čitate u osvetljenom prostoru ili na plaži, baterija se puno manje troši nego prilikom čitanja u mrklom mraku gde morate da koristite veći nivo osvetljenja.

I na posletku da vam odgovorim na pitanje koje ste sigurno već sami sebi postavili. Gde ga nabaviti, tj. kako doći do Kindle-a? Kindle je moguće naručiti putem Interneta, ali nažalost još uvek ne postoji opcija isporučivanja u Srbiju. Ja sam ga poručila i platila preko Interneta a tražila da se isporuči na prijateljevu adresu u Americi, a on ga je doneo kada je dolazio u Srbiju. Druga varijanta je da se poruči na bilo čiju adresu u zemljama koje jesu na listi za isporuku, pa da vam neko od prijatelja/poznanika odatle donese. Naravno, isporuka u Evropu se još nešto dodatno naplaćuje (u Americi je besplatna), ali sigurna sam da vas to neće odvratiti ukoliko zaista rešite da se dokopate ove čarobne spravice. A, iz ličnog iskustva moram reći da jeste čarobna!

Validator

Validator

Validator je tim koga čine Marijana i Ivan, a koji se od 2006. godine bavi raznim aspektima pristupačnosti elektronskih sadržaja osobama sa invaliditetom. Imaju iskustva u radu sa državnom administracijom i civilnim sektorom na brojnim projektima iz oblasti eInkluzije i ePristupačnosti. Radili su na standardizaciji i razvijanju pravnog okvira za sajtove organa državne uprave, između ostalog i u smislu ePristupačnosti. Držali su veliki broj obuka i radili na podizanju svesti o ovim pitanjima. Veruju u društvo u kome su svi ravnopravni i jednako vredni.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?