22.04.2013

OkO grada, izložba

Uspešno smo priveli kraju projekat “OkO grada”, program koji  putem foto radionica i izložbi radova na nov način utiče na socijalno uključivanje i osnaživanje mladih. Sajt projekta: http://www.okograda.com/

Grupa od deset polaznika, članova plesne grupe Grubb, su učestvovali u radionicama na kojima su naučili osnove fotografije. Nakon radionica, stečeno znanje su primenili tako što su nam pokazali svoje viđenje Beograda i sveta koji ih okružuje, motiva koji su njima zanimljivi, bez unapred zadatih tema.

Inicijatori projekta su fotografi Dragan Kujundžić i Željko Šafar iz Asocijacije Fotografskih Autora (AFA), organizacija koja okuplja fotografske autore u Srbiji. Partner na projektu je Rpoint fondacija, koja se bavi integracijom Roma. Rpoint je u Srbiji okupio mlade Rome i nastala je plesna grupa GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), kojima je zajedničko interesovanje pesma i igra.

Projekat “OkO grada” pokrenuli smo, kako bismo dodatno mobilisali mlade iz marginalizovanih grupa i pružili im priliku da svoj doživljaj Beograda, njegovih ulica i života pretvore u svojevrsne umetničke fotografije. Mladima su profesionalci iz Asocijacije fotografskih autora pružili obuku iz oblasti fotografije, data im je na korišćenje Canon fotografska oprema, i dobili su svu neophodnu podršku tokom 6 nedelja, koliko je trajalo fotografisanje.

Selektovane su najbolje fotografije i biće na zavšnoj izložbi projekta “OkO grada”. Izložba se otvara 18. aprila u 19 časova u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, Trg Republike 5/I. Izložba je deo 8. BINA-e, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i traje do 30. aprila.

Autori fotografija su polaznici projekta. Sve fotografije su ponuđene na prodaju i očekujemo da ih otkupe društveno odgovorne kompanije i pojedinci. Od prikupljenih sredstava oformiće se Fond za školovanje i stručno usavršavanje polaznika projekta. To će pomoći deci da se lakše uključe u zajednicu i povećaju šansu za zapošljavanje.

Projekat “OkO grada” je zasnovan na ideji da se korisnicima programa socijalne inkluzije pruži mogućnost da uzmu aktivniju ulogu, da zapravo preduzmu veću inicijativu prilikom uključivanija u društvo. Na taj način, oni kao krajni korisnici programa postaju aktivni učesnici, pošto im je sada omogućeno da se vizuelno izraze na kreativan i efikasan način. Da po prvi put fotografski prikažu svoje viđenje okruženja.

Verujemo da ovaj projekat ima i šire implikacije koje dodatno mogu da se nadograđuju. Za početak, nadamo se da ovo biti odlična prilika da našim sugrađanima pomognemo da na drugi način vide decu koja su uključena u život i/ili rad na ulici, koja su većinom iz romske populacije. Sa istim ciljem smo već vrlo uspešno realizovali projekat “OkO ulice”. U istom periodu prošle 2012. godine je grupa dece iz Svratišta fotografisala Beograd i život na njegovim ulicama. Na kraju tog projekta je organizovana prodajna izložba fotografija i od novca dobijenih od prodaje njihovih radova su obezbeđena sredstva za školovanje petoro dece.

Projekat “OkO grada” su podržali BCIF (Balkanski fond za lokalne inicijative) i kompanije Telekom Srbija i Canon Srbija, kao i Kancelarija za mlade grada Beograda, a domaćini izložbe su Kulturni centar Beograda i Društvo arhitekata Beograda, organizatori BINA-e.

Dragan Kujundžić

Dragan Kujundžić, fotograf, Beograd 1957. 1988-2010 fotograf i urednik fotografije u različitim medijima u Srbiji od 2010 slobodni fofograf Objavljivao fotografije u brojnim svetskim i domaćim medijima. Omiljene teme: portreti, reportaže, dokumentarna fotografija, ekstremni sportovi... Nagrade: 2007 drugo mesto na konkursu Statusa i prvo mesto u news kategoriji YUPRESSPHOTO 2007. Izložbe: "Munjevito" Beograd 2004, 2010 "Primenjena nostalgija" Beograd i Madrid, 2011 "Gradski rudari" Beograd i Novi Pazar.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?