11.06.2013

Na pravom putu

Bilo da tražite fondove ili vam trebaju smernice za praktikovanje filantropije ili prikupljanje sredstava, postoje organizacije, priručnici i internet stranice koje ne treba da propustite.

Za traženje sredstava u Srbiji i infomacije o potencijalnim donatorima, pogledajte istraživanje koje su vodile Građanske inicijative (sve je dostupno na njihovoj stranici) www.gradjanske.org. Različita istraživanja sprovođena u Srbiji ili Evropi nađu se i na stranicama Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva www.socijalnoukljucivanje.gov.rs ili Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom www.civilnodrustvo.gov.rs.

Balkanski fond za lokalne inicijative BCIF www.bcif.org pod elektronskom bibliotekom ima niz istraživanja i korisnih priručnika iz različitih oblasti, a u tvrdom povezu na zahtev je dostupan Priručnik za prikupljanje sredstava. Ova fondacija je koordinator Srpskog filantropskog foruma, neformalne grupe koja okuplja sve zainteresovane za razvoj filantropije. Informacije o radu i pristupanju Forumu, kao i o temama kojima se bave su dostupne na stranici www.srpskifilantropskiforum.org. Postoji i periodični bilten sa zanimljivim i korisnim informacijama na koji možete da se prijavite.

Resource Alliance je organizacija koja neprofitnim organizacijama širom sveta pruža pomoć u građenju održivosti kroz treninge, savete, podelu informacija i slično. Pogledajte čime sve raspolažu na www.resource-alliance.org .

Svakako, da dobijete dobru ideju ili se motivišete, idite i na www.boldergiving.org, www.gatesfoundation.org i www.givingpledge.org. Stranice kao što su www.gofundme.com, www.kickstarter.com, www.fundraisers.com, daju pregled kako direktno prikupljati sredstva za različite ciljeve.

Filantrop možete da budete i van granica svoje zemlje. Kome i kako da pomognete, možete pogledati na www.globalgiving.org.

Poželjno je razmišljati i o standardima za prikupljanje sredstava, transparentnom i jasnom izveštavanju o traženju i trošenju novca. Treba razmišljati o stvaranju tela koje bi ličilo na američki Charity Navigator, organizaciju koja se bavi procenom rada drugih organizacija, a u kontekstu transparentnog poslovanja. Saznajte više na www.charitynavigator.org.

Za one koji uče kako prikupljati sredstva, uvek treba posetiti stranice organizacija koje su velike i uspešne u prikupljanju, a veći deo sredstava dobijaju od pojedinaca, kao što su www.greenpeace.org, CARE International www.care-international.org, Ashoka www.ashoka.org i druge.

Nezavisno da li je vaša organizacija mala, srednje veličine ili vodeća u svom polju, iskustva treba razmenjivati sa svima, jer je filantropija polje koje se stalno razvija, a fandrejzing proces koji zahteva stalno napredovanje. Brojne su i domaće organizacije koje pokreću raznolike kampanje kojima se možete pridružiti ili iz njih učiti. Pogledajte šta rade www.divac.com, www.uradinesto.rs ili šta u Akciji otčepljenja preduzima Rekonstrukcija Ženski Fond www.rwfund.org.

Treba samo – početi.

Ksenija Graovac

Ksenija Graovac

Ksenija Graovac je posvećena razvoju filantropije u Srbiji. Takođe se bavi kulturom i kulturnom diplomatijom. Kada joj treba predah, uređuje knjige.

  1. Odlicne informacije, hvala na korisnim linkovima! Nadam se da ce FR zaziveti i u Srbiji na pravi nacin…

    on Tuesday 11, 2013