14.03.2013

OkO grada, početak

Pokrenuli smo projekat “OkO grada”, program koji  putem foto radionica i izložbi radova na nov način utiče na socijalno uključivanje i osnaživanje mladih.

Grupa od deset polaznika, članova plesne grupe Grubb, učestvovala je u radionicama na kojima su naučili osnove fotografije. Nakon radionica, predviđeno je da stečeno znanje primene tako što će u vidu foto dokumenta predstaviti svoje viđenje sveta koji ih okružuje, motiva koji njima budu zanimljivi, bez unapred zadatih tema.

Inicijatori projekta su fotografi Dragan Kujundžić i Željko Šafar iz Asocijacije Fotografskih Autora (AFA), organizacija koja okuplja fotografske autore u Srbiji. Partner na projektu je Rpoint fondacija, koja se bavi integracijom Roma. Rpoint je u Srbiji okupio mlade Rome i nastala je plesna grupa GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), kojima je zajedničko interesovanje pesma i igra.

Projekat “OkO grada” pokrećemo, dakle, kako bismo dodatno mobilisali mlade iz marginalizovanih grupa i pružili im priliku da svoj doživljaj ulice, rada i života pretvore u svojevrsne umetničke fotografije. Mladima koji svakodnevno provode vreme na ulici profesionalci iz Asocijacije fotografskih autora pružiće obuku iz oblasti fotografije, biće im data na korišćenje fotografska oprema, i dobiće svu neophodnu podršku tokom 6 nedelja, koliko je predviđeno za fotografisanje. Najbolje fotografije nastale ovim putem biće izložene po završetku projekta i ponuđene na prodaju na donatorskoj izložbi.

Aleksandra, Alidon, Bebe, Daniel, Eki, Lejla, Ljindita, Ljuma, Selver, Selvira, Silvia će šest nedelja krstariti našim gradom u potrazi za onom najlepšom slikom.

Ako ovih dana vidite ove klince kako fotografišu Beograd i vas, Beograđane, nasmešite im se, pokažite se u najboljem svetlu. U svakom smislu te reči.

Verujemo da ovaj projekat ima i šire implikacije koje dodatno mogu da se nadograđuju. Za početak, nadamo se da ovo biti odlična prilika da našim sugrađanima pomognemo da na drugi način vide decu koja su uključena u život i/ili rad na ulici, koja su većinom iz romske populacije. Sa istim ciljem smo već vrlo uspešno realizovali projekat “OkO ulice”. U istom periodu prosle 2012. godine je grupa dece iz Svratišta fotografisala Beograd i život na njegovim ulicama. Na kraju tog projekta je organizovana prodajna izložba fotografija i od novca dobijenih od prodaje njihovih radova su obezbeđena sredstva za školovanje petoro dece.

Projekat “OkO grada” za sada su podržali BCIF (Balkanski fond za lokalne inicijative) i kompanije Telekom Srbija i Canon Srbija, kao i Kancelarija za mlade grada Beograda a očekujemo da nam se tokom projakta pridruže i druge kompanije koje u svojim društveno odgovornim aktivnostima  sprovode programe podrške marginalizovanim grupama.

Fotografije koje budu lepše od ostalih ćemo nedeljno postavljati na sajt projekta: http://www.okograda.com/

Dragan Kujundžić

Dragan Kujundžić, fotograf, Beograd 1957. 1988-2010 fotograf i urednik fotografije u različitim medijima u Srbiji od 2010 slobodni fofograf Objavljivao fotografije u brojnim svetskim i domaćim medijima. Omiljene teme: portreti, reportaže, dokumentarna fotografija, ekstremni sportovi... Nagrade: 2007 drugo mesto na konkursu Statusa i prvo mesto u news kategoriji YUPRESSPHOTO 2007. Izložbe: "Munjevito" Beograd 2004, 2010 "Primenjena nostalgija" Beograd i Madrid, 2011 "Gradski rudari" Beograd i Novi Pazar.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?