RomkinjeIako mnogi smatraju da su Romi jednistven narod, postoje različite grupe Roma, koje se međusobno razlikuju po kulturi, tradiciji, zanimanjima pa čak i po jeziku:

Banjaši su vlaško romsko pleme kome je maternji jezik rumunski. Tako ih najčešće nazivaju njihovi saplemenici Džambasi. U prevodu ono  znači– rudari. Ovo ime je poznato i u Americi, a koristi se i za Rome koritare  u Slavoniji i Vojvodini. Ime Banjaši  koristi se  i za Karavlahe  u Bosni.

Džambasi govore romskim jezikom s mnogo primesa rumunskog. Bave se trgovinom, najčešće konjima. Ime su dobili od rumunske reči “Geambas” koja znači: poznavalac konja, dobar jahač, ali i mangup, lupež i probisvet.

Kaldaraši su vlaško romsko pleme kome je romski jezik maternji. Veoma su rasprostranjeni po svetu, kako zbog svoje brojnosti tako i zbog specifičnog zanimanja koje ih primorava da žive čergaškim načinom života. Bave se kotlarstvom, po čemu su i dobili ime. Govor kalderaške grupe, u manjoj meri, sadrži i pozajmljenice iz rumunskog  jezika. Kad govore, otežu, pa ih drugi Romi ismejavaju.Veoma su ratoborni i nepoverljivi. Istraživači pretpostavljaju da su Kalderaši  iz naših krajeva rasprostranjeni po celom svetu. Ima ih, tvrde oni, u Australiji, Južnoj Americi, a poznati rod Mačvaja – u Severnoj  Americi i Kanadi, vodi poreklo od mačvanskih kalderaša.

Lejaši su grupa vlaških Roma, koji su nekada bili  nomadi. Sada  su ti Romi, kao ustalom i gotovo svi ostali, naseljeni po selima i gradovima širom severne  i severoistočne Srbije. Medjutim, reč  lae, znači i potok pa ime tog romskog plemena prevode sa “potočari”,  tj.oni koji žive pored potoka-vode.

Lovari su vlaško-romsko pleme čiji se pripadnici, manje -više, mogu naći po čitavoj Evropi. Oni su “neustrašive svetske skitnice koje krstare mnogim zemljama.”. Inače, Lovari za sebe tvrde da su Mordvini, što je u stvari ime jednog finskog naroda koji žive u srednjem toku Volge. Njihov jezik je romanizovani oblik romskog sa velikim primesama mađarskog, što ukazuje na to da su dugo živeli zajedno sa Rumunima i Mađarima. Pošto, uglavnom, imaju ruska imena, može se zaključiti da su i tamo živeli, a narod ih je jednostavno prozvao “ruski Cigani”. Naselili su se u Obrenovcu, selima kod Požarevca, u Sefkerinu, Ćupriji, a jedan broj ih je ostao u Banatu. Poreklo termina Lovar nije utvrđeno, već o tome postoje brojne pretpostavke. Naime, na mađarskom se konj kaže lo – množina lovak. Sremski Romi tvrde, da ime ovog plemena potiče od reči lova –novac.

Romkinje iz NišaTamari  je ime vlaško-romskog plemena čije ime nauka nije uspela definitivno da odgonetne. Ovo ime  sami Romi  upotrebljavaju  u različitim slučajevima. Smatra se da su Tamari najstarija grupa Roma koja se doselila u ove krajeve i koja je tokom godina izgubila maternji jezik i prihvatila jezik sredine. U prošlosti su se bavili kovačkim zanatom, a kasnije i poljoprivrednim zanimanjima. Već nekoliko stotina godina žive sedelački. Njihove kuće nisu na rubovima naselja, već su pomešane sa starosedelačkim. U Srbiji govore isključivo srpskim jezikom i veoma su ponosni što su ih Srbi prihvatili. Retko kad pokazuju svoje romsko poreklo. Veoma su ponosni na svoj uspeh što su se asimilovali u Srbe. Tek u novije vreme počinju da se deklarišu kao Romi. Ostale romske  grupe ih vrlo teško prihvataju “za svoje”, pre svega zbog toga što ne govore romski jezik. Tamari su prihvatili pravoslavnu veru. Uglavnom slave Sv. Petku. Imena i prezimena su im srpska. U svakom selu ima ih po nekoliko kuća. Ženili su se i udavali  do skora međusobno, a u novije vreme ima i mešovitih brakova. Pripadnici ovog roda gotovo da su se asimilovali u Srbe.

Gurbeti   je ime grupe Roma.  Naziv Gurbeti vuče koren iz arapskog jezika. Ovo ime se  u širem smislu, za sve naseljene srpske Rome. Gurbete u narodu često nazivaju čergaši, ali se u Makedoniji  između ova dva pojma pravi razlika.

Arlije su najbrojnija grupa  “turskih” Roma. U nekim  krajevima ih zovu još Erlije a negde i Jerlije a ponegde i Harlije. “Oblik Jerlije, dovodi se obično u vezu sa turskom reči jerli koja upotrebljena kao pridev znači “mesni,” a kao imenica odgovara reči “meštanin”. Ova grupa “turskih Roma” rasprostranjena je po čitavoj Srbiji, a ima ih i u Bugarskoj, Grčkoj i Albaniji. Nastanjeni su u gradovima i varošicama, a nešto manje ih je po selima”.

Burgudžije su posebna grupa Roma, koja ne spada ni u turske, ni u albanske Rome. Oni se ubrajaju u tzv.“grčke Rome” pre svega zBog toga što u njihovom jeziku ima primesa novogrčkog. Mahom se bave kovačkim, burgijaškim ili klinčarskim zanatima. Ima i u Južnoj Srbiji, oko Aleksinca i Niša ali su se zbog trgovine svojim proizvodima  razišli po čitavom Balkanu. Svoja tradicionalna zanimanja davno su napustili.

Emanuela Stanković

Emanuela Stanković

Diplomirani filolog hispanista. Završila master studije na FON-u, na katedri za menadžment ljudskih resursa. Aktivistikinja u Udruženju mladih Roma Srbije. Pohađala seminare iz oblasti prevazilaženja nasilja u porodici i socijalnog uključivanja mladih Roma i Romkinja. Svojim aktivizmom želi da podigne svest o ravnopravnosti i jednakosti svih ljudi i doprinese boljem društvu.  1. Ksenija Graovac (Reply) on Thursday 28, 2013

    Izuzetno zanimljivo! Učim i uživam..

  2. Nena (Reply) on Thursday 28, 2013

    Jako interesantno! Hvala!

  3. sima (Reply) on Thursday 28, 2013

    Veoma interesantan članak.Inače smatram da bez obzira na očiglednu različitost,koju većinski narod manje-više ne prepoznaje,jer svi smo mi za njih samo Romi,ovo je osnova za poznavanje kulture Roma.Možda je opis grupe Roma Gurbeti malo štur,jer je to grupa koja je verovatno najzastupljenija na ovim našim prostorima.Inače pripadam onima koji smatraju da bez obzira na sve naše različitosti moramo i trebamo zajedničkim snagama da se integrišemo u društvo.