25.12.2012

Moja Maja

MajaMoja najbolja drugarica iz ranog detinjsta, moja prva najbolja drugarica umrla je tačno pre deset godina.

Imale smo ja osam ona šest godina kad smo se srele, i zvale smo se kasnje ceo život ND, ND-kinje, sto ce reći najbolje drugarice.

Svi znamo o čemu ovde pričam. Svaka od nas imala je jednu i najbolju drugaricu u ranom detinjstvu onda kad smo mislile da mora da bude samo jedna i to zauvek. Pored ljubavi prema majci to je prva škola ljubavi koju prolazimo a za razliku od jubavi prema majci koju ne biraš, drugaricu biraš.

Sećam se tog prvog momenta kad sam srela Maju u Kairu, bucmastu kovrdžavu i smešljivu: doživela sam je odmah kao svoju ljubimicu , kao neko kome je potrebna pomoć vazdan i to baš moje znanje ili poluznanje. Nikad je nisam pitala šta je ona videla u meni, prosto smo bile upućena jedna na drugu u stranoj zemlji, gde je delovalo da nas niko ne razume , same u tom čudnom svetu. Lepo smo rasle zajedno, kad smo se rastale posle nekoliko godina pisale smo jedna drugoj pisma skoro svaki dan. Sve što ti svaki dan padne na pamet, ne dnevnik već tajne, da to se sećam, sve je bilo Tajna.

I onda kao odrasle osobe nekako smo se udaljile, znam i zašto, nisu bili muževi u pitanju pa ni deca već mi same: kao da smo imale potrebu da napravimo distancu, odnosno zacrtamo razliku koja godinama nije bila vidljiva. Pa i tada , sećam se da sam podizala telefonsku slušalicu pre no što bi zazvonio telefon misleću na nju kad ona zove, makar to bilo jednom u mesec dana. I kad bismo se videle na različitm kontinentima, neka neverovatna toplina bi nas obuzela, nešto što teško da sam imala sa bilo kojom drugom osobom u mom životu: bile smo svedokinje jedna drugoj u situacijama odrastanja, koje bez svedoka nestanu. Bez nje ima već deset godina znam da ne mogu tako slatko da se smejem na pomen nekog incidenta iz mladosti, i gluposti vezanih za naše tajne. Da imam to stopostotno osećanje da sam u pravu, da govoirm istinu!

Danas još postoje ljudi koji mi mirišu na moju Maju: njena porodica, njene bliske drugarice…i svaka ta osoba mi je nenormalno draga…uvek u meni probudi lepu burnu emociju. Više nisam u stanju ni da žalim za Majom koja je prerano otišla i naglo. Trebalo je da se vidimo nedelju dana po njenoj smrti. Dok smo planirale naš susret preko telefona nije nam palo nam na pamet da ga neće biti. Pitala sam je: jel’ se plašiš ND, a ona je odgovorila, pa ND-kinja kad tad svi moramo da umremo, čega da se plašim…

Ali ovo sve pišem zato što drugarice posle Maje nikad nisu prestale da mi budu jedna od najvažnijih stvari u životu, i uvek su mi bile ND jer su se uklapale u kalup koji je s Majom izvajan. Sve moje drugarice morale su da budu lepe kao ona, dobre kao ona i da sa mnom dele Tajnu. Hvala ti ND-kinja!

Ovo sam napisala 30.12.2002 kad je umrla;

TAJNA
Imale smo jednu Tajnu
Pitam se da li si je ikad nekom rekla
Ja nisam
Čuvala sam je
Čak i od tebe
Jer je se nismo uvek sećale
Kad smo porasle
a ona se ticala samo tebe i mene
I pitam se, da li da je sada pomenem
Ili da je sa sobom danas ti odneses
Ona je svuda oko nas, zamotane smo bile u njoj
Poslednji put kada smo se videle
Pile smo kafu i pričale o deci
Nismo o modi i novcu
Ali nismo ni našu Tanju pomenule
Bila je isuviše mala i jednostavna
Ti šest ja osam godina
Kada smo bile same same same
Ti kovržava ja plava
Ti crna ja s kikama
Dve zaigrane devojčice
U svetu strogih odraslih
Oh da, i oni su tu Tajnu pre nas imali
Sve te generacije i priče drugarica
I nije to neka Tajna
Da smo se volele
Kao sestre jedinice
Kao najbolje drugarice

Jasmina Tešanović

Jasmina Tešanović

Feministkinja, politička aktivistkinja (Žene u crnom, Code Pink), prevodilac, izdavač i rediteljka. Jedna je od organizatorki skupa "Drug-ca Žena", prve Feminističke konferencije u Istočnoj Evropi (Beograd, 1978.). Uz Slavicu Stojanović, deset godina je bila na čelu izdavačke kuće "Feministička 94", prve feminističke izdavačke kuće na Balkanu. Autor je "Dnevnika političkog idiota", ratnog dnevnika napisanog tokom rata na Kosovu 1999. godine, distribuiranog putem Interneta. Od tad sva svoja dela, dnevnike, priče i filmove objavljuje na blogovima i drugim Internet medijima.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?