10.12.2012

Kupi ništa

Oduvek sam imala problem sa raznim netransparentnim humanitarnim akcijama u kojima se najšira javnost poziva na sakupljanje novca za pomoć raznim ugroženim i marginalizovanim grupama, na ovaj ili onaj način, ovde ili onde, od strane raznih organizacija, inicijativa, formalnih i neformalnih grupa, ali ono što, čini mi se prečesto, izmakne jeste kakva je to tačno vrsta pomoći i da li i kada je ti krajnji korisnici uopšte dobiju.

Nova godina i Božić su sve bliži, a praznična atmosfera je idealna za ovakvu vrstu akcija, a i  moju dodatnu sumnjičavost i skepsu. Ipak, iz godine u godinu internacionalna inicijativa «Kupi ništa dan» me svaki put sve više i više oduševljava.

Sve je počelo pre deset godina u Kanadi, kada je jedan umetnik organizovao protest u svom gradu protiv konzumerizma koji prevazilazi sve granice za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Već od sledeće godine, priča se proširila na još nekoliko gradova, pa nekoliko novih država, i danas ga obeležavaju aktivisti iz više od 65 zemalja u celom svetu. Datum se svake godine menja, a važno je da bude u poslednjoj nedelji novembra. Interesantno je to da se svake godine organizuju najrazličitiji događaji koiji na simboličan način upućuju na obavezu svih nas da trošimo manje (a ne više!) i na taj način vodimo brigu o našoj planeti, ali i našim sugrađanima kojima je nečije malo mnogo.

Jedna od mojih omiljenih akcija jeste inicijativa koje je apelovala  na građane i građanke Vankuvera da pri izlasku iz velikih supermarketa razmisle o tome šta su sve kupili i da ono što im ne treba ostave u kolicima koja stoje ispred ulaza a sve te namirnice i roba će u najkraćem mogućem roku biti prosleđene onima kojima su potrebni.

Na internetu možete pronaći na stotine linkova koji govore o ovoj inicijativi, na stotine ideja i akcija koje su aktivisti iz celog sveta organizovali u svojim zemljama. A ono što ih sve povezuje jeste jednostavnost,  transparentnost i aktivno uključivanje zajednice.

Nije teško biti odgovoran i aktivan, zar ne?

Razmislimo svi malo o ovome sledeći put kad se uhvatimo za novčanik…

Nikoleta Kosovac

Nikoleta Kosovac

Nikoleta je filolog Skandinavskih jezika i književnosti. Nakon dugogodišnjeg rada u jednoj advertajzing agenciji, brojnim domaćim i stranim magazinima i radio stanicama, poželela je da radi nešto u šta zaista veruje i to pronašla u Licuulice - prvim uličnim novinama u Srbiji. Već više od dve godine se kao koordinatorka Licaulice suočava licem u lice sa brojnim izazovima koje sa sobom nose nezavisni, aktivistički medij i rad na ekonomskom i socijalnom osnaživanju naših najugroženijih sugrađana i sugrađanki.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?