15.11.2012

KAKO UVEĆATI SADRŽAJ INTERNET STRANA?

Validator Autor

Postoji nekoliko načina da se slabovidim i starijim osobama omogući da bolje vide sadržaj Internet strana, i time čitanje elektronskih sadržaja učini puno prijatnijim i manje zamornim iskustvom.

U nastavku teksta možete pročitati nekoliko korisnih, a veoma jednostavnih saveta za uvećanje sadržaja Internet strana.

Podešavanje vašeg Internet pregledača (Internet browser)

Bez obzira na to koji od Internet pregledača koristite (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox i sl.), dovoljno je da u aktivnom pregledaču pritisnete istovremeno kombinaciju dugmadi na tastaturi „Ctrl“ i „+“ (plus). Onoliko puta koliko pritisnete ovu kombinaciju dugmadi, uvećaće vam se kompletan sadržaj Internet strane koju ste poželeli da posetite. Naravno, umanjivanje sadržaja ekrana postićićete istovremenim pritiskom na kombinaciju dugmadi „Ctrl“ i „–„ (minus). Ukoliko želite da vratite Internet pregledač u prvobitno stanje, to možete učiniti klikom na kombinaciju dugmadi „Ctrl“ i „0“ (nula).

Ovo su zapravo skraćenice za komande „zoom in“ i „zoom out“ do kojih se može doći i na druge načine, ukoliko vam, iz nekog razloga, korišćenje ovih kombinacija tastera nije zgodno. U Firefox-u i Internet explorer-u, isti efekat možete postići ukoliko kliknete na opciju „View“ iz navigacionog menija, a zatim opciju „Zoom“ i željeni stepen uvećanja, odnosno umanjenja sadržaja. U Google chrome-u se podešavanje utoliko razlikuje što, umesto na „View“ treba kliknuti na sličicu viljuškastog ključa, koja se nalazi u gornjem desnom uglu prozora, a zatim odabrati opciju „Zoom“.

Ova podešavanja je dovoljno jednom urediti, i svaki sledeći put kada otvorite Internet pregledač, sadržaj Internet strane će biti uvećan/umanjen onoliko puta koliko ste podesili.

Za razliku od gore navedenih podešavanja, kojima se uvećava ceo sadržaj ekrana, postoji mogućnost da se podesi samo uvećavanje teksta u Internet pregledaču, a da slike i ostali elementi strane ostanu iste veličine. Ova funkcionalnost se donekle razlikuje od jednog do drugog pregledača, ali evo kratkih saveta kako da u najčešće korišćenim Internet pregledačima nađete opcije za podešavanje teksta:

  • Internet explorer – Podešavanje uvećavanja teksta u ovom Internet pregledaču, postićićete klikom na opciju „View“, zatim „Теxt size“, a zatim odabirom odgovarajuće veličine – ponuđeno je ukupno 5 veličina, od Smallest (najmanji) do Largest (najveći).
  • Mozilla Firefox – Ovaj Internet pregledač ima veoma zgodnu opciju uvećanja samo teksta, do koje se dolazi klikom na opciju „View“, zatim „Zoom“, pa zatim „Zoom Text Only“. Svakim sledećim pritiskom na kombinaciju tastera „Ctrl“ i „+“, uvećavaćete samo tekst na Internet strani koju ste posetili.
  • Google Chrome – U ovom Internet pregledaču, do opcije uvećanja slova, dolazi se klikom na sličicu viljuškastog ključa, koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana, a zatim odabirom opcija „Options“>“Under the Hood“, gde u sekciji „Web content“ postoji mogućnost podešavanja veličine slova.

Korišćenje opcije podešavanja veličine slova koja je deo veb sajta

Napredniji veb sajtovi, koji su pravljeni u skladu sa preporukama ePristupačnosti, odnosno prilagođeni za korišćenje osobama sa invaliditetom, često imaju „ugrađenu“ opciju uvećanja sadržaja strane. Najčešće je ova opcija postavljena u gornjem delu veb strane i označena sa

„A+ A A“, mada postoje različita rešenja, ilustrovana slikama dole.

Skalabilno uvećanje sadžaja prezentacije

Ova opcija, ukoliko postoji na veb sajtu i napravljena je na pravi način, često omogućava puno lagodnije i prijatnije uvećanje sadržaja strane, jer se cela strana skalabilno uvećava – odnosno, uvećavaju se svi delovi strane, kao i tekst, na način da nema preklapanja sadržaja, ali i da nema potrebe za scroll-ovanjem levo-desno, kako bi se pristupilo svim delovima veb strane.

Dakle, ne postoji više nijedan razlog da se uz naočari koristi i lupa, i oči dodatno naprežu. Ne budite lenji i  potrošite par minuta da sebi i svojim bližnjima trajno olakšate čitanje elektronskih sadržaja sa Interneta, korišćenjem ovih jednostavnih uputstava.

Marijana Tasić

Validator

Validator

Validator je tim koga čine Marijana i Ivan, a koji se od 2006. godine bavi raznim aspektima pristupačnosti elektronskih sadržaja osobama sa invaliditetom. Imaju iskustva u radu sa državnom administracijom i civilnim sektorom na brojnim projektima iz oblasti eInkluzije i ePristupačnosti. Radili su na standardizaciji i razvijanju pravnog okvira za sajtove organa državne uprave, između ostalog i u smislu ePristupačnosti. Držali su veliki broj obuka i radili na podizanju svesti o ovim pitanjima. Veruju u društvo u kome su svi ravnopravni i jednako vredni.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?