15.10.2012

SWIFT, zadruga sakupljača

Neformalno recikliranje materijala od strane sakupljača otpada predstavlja važan način preživljavanja socijalno ugroženih grupa, posebno Roma koji se dugo bave ovim načinom rada. Odrasli i deca se veoma često mogu videti kako preturaju po kontejnerima bez ikakve zaštite izloženi mnogim zdravstvenim rizicima. Ovakav vid prikupljanja otpada zastupljen je u tolikoj meri u Srbiji, da ukoliko bi nestao ovaj vid delatnosti komunalna preduzeća bi bila suočena sa dodatnim teretom. Sakupljači otpada nisu uključeni u šire tokove ekonomije i društva i često su eksploatisani od strane posrednika.

Raširena društvena isključenost i siromaštvo populacije neformalnih sakupljača otpada, naročito među Romima, je dobro dokumentovana. Niska zaposlenost, loši uslovi života, neadekvatna ishrana, nedostatak adekvatnog smeštaja, neadekvatna higijena, loši sanitarni uslovi, neobrazovanje i loša zdravstvena zaštita su faktori koji doprinose i umnožavaju krugove siromaštva u ovim ranjivim grupama u Srbiji.

Jula 2010. godine počeo je sa radom reciklažni centar za formalno prikupljanje i separaciju otpada u okviru SWIFT projekta u Orlovskom naselju na Zvezdari, u ulici Đanga Rajnharta. U partnerstvu sa tri agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji (Svetskom zdravstvenom organizacijom, UNOPS i IOM), koje predvodi Svetska zdravstvena organizacija, opština Zvezdara sprovela je projekat „Inicijativa održivog upravljanja otpadom radi zdravijeg sutra” (SWIFT).

Zadruga je imala u početku 11 članova – osnivača koji su bili dovoljno hrabri i voljni da se prvi uključe. Projekat je finansirala norveška vlada, a osnovni cilj je pomoć socijalno ugroženim grupama koje se trenutno bave sakupljanjem otpada da se uključe u formalne tokove.

Opština Zvezdara opredelila je zemljište u ulici Đanga Rajnharta u Orlovskom naselju na kojem je izgrađen Centar za formalno prikupljanje i separaciju otpada (SWIFT centar) – montažne hale površine 200 metara kvadratnih sa dodatnim sanitarnim i kancelarijskim prostorijama, gde se odvijaju aktivnosti zadruge.

Zadrugari se bavi isključivo neopasnim otpadom – ambalažnim otpadom, papirom, plastikom i metalom. Primenjuju se visoki standardi zaštite i bezbednosti na radu. Svi zaposleni su prošli kroz obavezni trening i edukaciju o bezbednosti na radu i edukaciju u radu sa opremom. Važnost uvođenja zaštite i bezbednosti na radu veoma je bitna, imajući u vidu da se dosadašnjim neformalnim sakupljanjem otpada i radom bez adekvatne zaštitne opreme ova populacija izlagala mnogim zdravstvenim rizicima.

 

Dragan Kujundžić

Dragan Kujundžić, fotograf, Beograd 1957. 1988-2010 fotograf i urednik fotografije u različitim medijima u Srbiji od 2010 slobodni fofograf Objavljivao fotografije u brojnim svetskim i domaćim medijima. Omiljene teme: portreti, reportaže, dokumentarna fotografija, ekstremni sportovi... Nagrade: 2007 drugo mesto na konkursu Statusa i prvo mesto u news kategoriji YUPRESSPHOTO 2007. Izložbe: "Munjevito" Beograd 2004, 2010 "Primenjena nostalgija" Beograd i Madrid, 2011 "Gradski rudari" Beograd i Novi Pazar.

  1. Za sada nema komentara - zašto ne biste bili prvi?