27.09.2012

Fudbal kao izlaz za beskućnike

Svetsko prvenstvo u fudbalu za beskućnike

Od prvog trenutka kada sam čula za svetsko prvenstvo u fudbalu za beskućnike, ne prestajem da kujem planove za novu inicijativu u Licuulice – formiranje našeg tima i ozbiljne pripreme za učestvovanje na budućim prvenstvima. U međuvremenu sam postala veliki fan ovog prvenstva, širim priču kad i gde stignem i radim na tome da i Liceulice dobije svoje mesto na ovom sjajnom takmičenju.

U međuvremenu, dok ne okupimo svoj tim i ne postignemo neke značajne rezultate, upoznaću vas sa samom idejom o svetskom prvenstvu za beskućnike…

Mel Jang, suosnivač the Big Issue i Harold Šmid, urednik Megafona, uličnih novina u Austriji, došli su na ideju o organizovanju Svetskog prvenstva u fudbalu za beskućnike krajem 2001. godine na Internacionalnoj konferenciji uličnih novina u Kejptaunu. Dve godine kasnije, u Gracu, održan je prvi turnir na kome je učestvovalo 18 reprezentacija. Sledeće godine, od ukupno 141 igrača, čak 31 takmičar već je imao stalni posao.

Cilj Svetskog prvenstva za beskućnike je ostvarivanje drugačijeg društvenog uticaja na marginalizovane grupe i skretanje pažnje na problem siromaštva u svetu, kao i promovisanje pozitivnog uticaja fudbala kao kolektivne igre. Kod učesnika se stvara osećaj pripadnosti, potrebe i nužnosti timske igre. Ljudi isključeni iz života zajednice dobijaju novu perspektivu i grade nove, zdravije stavove o životu i samopoštovanju.

Na prvenstvu se, pored standardne šampionske titule, dodeljuje i niz drugih nagrada:  za ferplej, “Zlatna kopačka” za najboljeg strelca, za najdostojantsveniji tim, za najbolji mešoviti tim, za najboljeg muškog, ali i ženskog igrača. Fizička spremnost ili predhodno iskustvo najmanje su bitni uslovi za učešće na turniru. Igra se takozvani “ulični fudbal”, sve popularnija varijanta fudbala u svetu: agresivna igra brzog tempa, a u timu mogu igrati muškarci i žene stariji od 16 godina. Igrači moraju da budu beskućnici, a jedini izvor njihovog prihoda je prodavanje uličnih novina, odnosno moraju da budu deo Internacionalne mreže uličnih novina.

Na prvom turniru koji je održan 2003. godine u Austriji učestvovalo je 18 timova da bi se na prošlogodišnjem prvenstvu u Brazilu ovaj broj popeo na 64. Izraženo u procentima za 71% učesnika i učesnica kvalitet života nakon turnira promenio se na bolje, 29%  je dobilo posao, 32% se odlučilo za nastavak školovanja, a 70% da se i dalje aktivno bavi fudbalom.

„Pobedimo beskućništvo fudbalom“ poruka je takmičenja koje se ove godine održava deseti put i na kome će učestvovati 56 nacionalnih reprezentacija u muškom, i 16 timova u ženskoj konkurenciji.

Svetsko prvenstvo za beskućnike u fudbalu uživa nesebičnu podršku organizacija poput UEFA-e i Ujedinjenih nacija, sportske kompanije Najk, fudbalskih klubova Mančester Junajted, Real Madrid, ali i fudbalskih zvezda poput britanskih igrača Drogbe i Rija Ferdinada.

U vreme kada je zvanični sport, fudbal naročito, sve više biznis, dobro dolazi podsećanje kakva je snaga sporta i koliko može biti moćna radost i energija koju on daje.

Više informacija na sajtu: http://www.homelessworldcup.org/

Nikoleta Kosovac

Nikoleta Kosovac

Nikoleta je filolog Skandinavskih jezika i književnosti. Nakon dugogodišnjeg rada u jednoj advertajzing agenciji, brojnim domaćim i stranim magazinima i radio stanicama, poželela je da radi nešto u šta zaista veruje i to pronašla u Licuulice - prvim uličnim novinama u Srbiji. Već više od dve godine se kao koordinatorka Licaulice suočava licem u lice sa brojnim izazovima koje sa sobom nose nezavisni, aktivistički medij i rad na ekonomskom i socijalnom osnaživanju naših najugroženijih sugrađana i sugrađanki.

 1. Nena (Odgovori)

  Vrlo zanimljiv tekst! Podaci koje ste naveli zaista su ohrabrujući! Kako mislite da bi slična stvar mogla da se organizuje u Srbiji? Ovde mislim prevashodno na beskućnike iz unutrašnjosti. Takođe, da li postoji neka zvanična definicija beskućnika u Srbiji – da li se tu podrazumevaju i deca koja rade na ulici?

  on Thursday 27, 2012
 2. Nikoleta Kosovac
  Nikoleta Kosovac (Odgovori)

  Draga Neno,
  Iz nekog nepoynatog razloga, ja tek sada vidim vas komentar. Pre svega, izvinjavam se na kasnom odgovoru. Hvala vam najlepse na komentaru. Liceulice vec neko vreme radi na organizovanju naseg tima koji cemo moci, nadamo se, da posaljemo na prvenstvo sledece nedelje.
  Sto se same definicije beskucnika tice, postoji vise razlicitih definicija i vise razlicitih klasifikacija, i pod pojmom beskucnik se podrazumeva mnogo vise kategorija od onoga sto mi vidimo/mislimo. Deca koja zive i/ili rade na ulici svakako spadaju u tu grupu.

  on Thursday 27, 2012